Hlavní obsah

Jak vybrat správně podlahu, aby nebyla studená, hlučná a plná škodlivé chemie?

Foto: vinylove-podlahy.cz

Kvalitní podlahou lze snížit náklady na teplo. Na fotografii vinylová podlaha na kompozitní desce Aquafix Click Dub královský přírodní

Reklama

Vybíráte domů podlahu? Nerozhodujte se jen podle barvy a ceny, ale sledujte důležité vlastnosti, které ovlivní soužití s ní a také vaši peněženku.

Článek

Vyvarujte se překvapení, že si pořídíte cenově výhodnou, avšak studenou krytinu a připlatíte si tak každoročně za teplo. Správnou volbou typu podlahy ušetříte až desetitisíce na nákladech za vytápění.

Anketa

Podle čeho se rozhodujete při výběru podlahových krytin?
Jednoznačně volím tu nejlevnější variantu bez ohledu na kvalitu či funkci
2,9 %
Upřednostňuji kvalitu v rozumné cenové výši
83,7 %
Řídím se rčením „laciné, dvakrát placené“. Rád si připlatím, když následně díky kvalitě ušetřím
13,4 %
Celkem hlasovalo 657 čtenářů.

Jaké je nejlepší řešení, abyste snížili náklady za teplo a zároveň měli tichou podlahu?

Typ použité podlahy přímo ovlivňuje, na jak vysokou teplotu budete muset topit. Také má přímý vliv na délku topné sezony, a to i v řádu několika měsíců, což znamená další výdaje navíc.

Většina z nás na základě vlastní zkušenosti ví, že dlažba nebo kámen jsou nejstudenější podlahy v domácnosti. Často to znamená přitápět celoročně nebo po většinu roku, například podlahovým topením. Jejich tvrdost je zároveň nevýhodou, a to nemluvě o jejich hlučnosti.

Laminátové podlahy a SPC vinylové podlahy jsou na tom lépe, nicméně i tyto jsou považovány za studené a hlučné. SPC vinylové podlahy mají minerální jádro, a proto jsou blíže svými vlastnostmi k dlažbě než k ostatním typům vinylových podlah.

Foto: vinylove-podlahy.cz

Tepelný komfort dle typu podlahy (pocitová teplota)

Tichá a hřejivá podlaha do celého bytu včetně schodů

Pocitově nejteplejší a velmi tiché jsou rigidní vinylové podlahy na HDF desce s korkovou podložkou. Díky své tloušťce 9,5 mm včetně podložky perfektně tepelně izolují a tlumí hluk. Jsou proto velmi oblíbené do dětských a obývacích pokojů. Standardně se používají pro všechny bytové prostory (kromě koupelen). Ve stejné konstrukci jsou také dodávány tiché vinylové schody Silent Step, které plynule navazují na podlahu bez jakýchkoliv přechodů a barevných rozdílů. Schody jsou z rubové strany, stejně jako podlaha, opatřeny tlumicí korkovou podložkou, která perfektně eliminuje hluk při chůzi ze schodů a omezuje bolesti kloubů a svalů.

TIP: Chcete snadno a rychle vyměnit starou studenou plovoucí podlahu za teplou vinylovou?

Pokud použijete vinyl na HDF desce, vše zvládnete sami během jednoho dne. Nebudete řešit komplikace s úpravou výšek podkladu, úpravou dveří či obložek, protože vinyl má stejnou tloušťku jako původní plovoucí podlaha včetně podložky. Vinyl na HDF je z 91 procent z přírodních materiálů a je stoprocentně recyklovatelný.

Foto: vinylove-podlahy.cz

Rigidní vinylová podlaha na HDF desce s korkovou podložkou a vinylové schody Ecoline Click 9551 Dub Champagne

Extra tiché podlahy

Jedná se o moderní rigidní vinylové podlahy na kompozitní desce s technologií Dual Acoustic. Podlaha má integrovanou podložku a zároveň druhou tlumicí mezivrstvu. Díky této konstrukci budete mít komfortní podlahu a zároveň za topení ušetříte nejvíce. V nabídce jsou také vinylové schody ve stejném designu jako podlaha a soklové lišty.

Foto: vinylove-podlahy.cz

Útlum hluku dle typu podlahy

Škodlivé látky a podlahové topení

Ohříváním podlahovin na podlahovém topení může docházet k uvolňování zdraví škodlivých látek. Jediným způsobem ověření míry nezávadnosti podlah je porovnání emisních certifikátů. Rozdíly mezi nimi jsou propastné. Nejčastější certifikáty Floorscore, M1 nebo A+ netestují, zda podlaha obsahuje například obávané zdraví škodlivé ftaláty.

Chcete-li mít jistotu, že vaše zdraví nebude ohroženo, vyžadujte podlahy s certifikáty úrovně GOLD. Nejkomplexnější a nejpřísnější jsou Indoor Air Comfort Gold nebo Greenguard Gold.

Foto: vinylove-podlahy.cz

Emisní certifikát Indoor Air Comfort Gold a Emisní certifikát podlahy Greenguard Gold

Foto: vinylove-podlahy.cz

Rigidní vinylová podlaha a vinylové schody na HDF desce s korkovou podložkou Ecoline Click 9525 Dub italský světlý

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované