Hlavní obsah

Na vlastní kůži zažijte atmosféru Skotských her Sychrov

Foto: skotskehry.cz

Letošní ročník Skotských her proběhne 20. srpna 2022 na státním zámku Sychrov u Turnova

Reklama

aktualizováno •

Řekne-li se Skotsko, hned se každému vybaví skotské dudy, kilt (typická skotská sukně), skotské káro a samozřejmě whisky.

Článek

Se všemi těmito typickými atributy Skotska se můžete potkat na nejstarším a největším festivalu skotské kultury v České republice, na Skotských hrách Sychrov. Letošní už 22. ročník Skotských her Sychrov proběhne 20. srpna 2022 na státním zámku Sychrov u Turnova. Co si vlastně můžete představit pod souslovím „skotské hry“? Skotské hry, stejně jako tartan, kilt, skotské dudy a whisky, patří ke kulturnímu dědictví Skotska. Skotské hry Sychrov se navíc řadí mezi jedny z největších skotských her v Evropě. „Návštěvníci se mohou těšit na domácí i zahraniční kapely hrající skotskou a irskou hudbu, ukázky tradičních tanců a oblíbené těžkoatletické soutěže. Stejně jako dudy, tak patří ke Skotsku i whisky. Proto budou i letos součástí programu velice oblíbené whisky slavnosti,“ uvedl organizátor akce Václav Rout.

Foto: Skotskehry.cz

Na stánku společnosti Fous Spirits budete mít možnost ochutnat několik desítek až stovek druhů vynikající skotské whisky

Program bude skutečně nabitý

Sobotní program Skotských her Sychrov startuje už v 9 hodin. Pro návštěvníky i samotné účastníky je připraven pestrý program plný skotské a irské hudby, skotských a irských tanců a historických ukázek. Můžete zde nakouknout do keltské vesničky či skotského tábora s ukázkami řemeslného života. Milovníky historie jistě potěší ukázka tábora jednotek RAF s historickým letounem značky Spitfire. Chybět nebudou ani tradiční těžkoatletické sportovní aktivity jako je hod kládou, hod skotským kladivem do dálky či vrh kamenem. Každý návštěvník se může účastnit kvalifikace jednotlivých soutěží a poměřit tak síly nejen se závodníky z Česka. Pro nejmladší návštěvníky je připraven samostatný dětský program, během kterého si děti budou moci vyzkoušet tradiční skotské těžkoatletické a dovednostní soutěže.

Whisky - hvězda slavností

Oblíbenou součástí her jsou whisky slavnosti. Na stánku společnosti Fous Spirits, který je provozovatelem whisky baru v Jindřišské věži, budete mít možnost ochutnat několik desítek až stovek druhů vynikající skotské whisky. Součástí whisky slavností jsou i řízené ochutnávky whisky pod vedením zástupců jednotlivých značek jak z České republiky, tak ze zahraničí. Letošní dvaadvacátý ročník nabídne nejen základní řady jednotlivých distributorů, ale i whisky ze zrušených palíren či whisky starších ročníků. O kvalitě tradiční whisky by mohla vyprávět i společnost Wine management, která je hrdým podporovatelem Skotských her Sychrov. Wine Management – unikátní fond, který investuje do toho, co máme rádi – do exkluzivního vína a whisky. Mnozí z vás jistě zaznamenali, že investice do těchto dvou komodit je nadmíru výnosná. A i kdyby ne, tak máte alespoň, co vypít.

Foto: Skotskehry.cz

Investiční fond Wine management je vlastníkem nejdražší kolekce Macalln Red

Letošní ročník bude plný překvapení

V areálu zámecké zahrady proběhne tradiční setkání britských automobilových veteránů. Ti v minulých letech přijeli ukázat takové lahůdky, jako jsou autoveteráni značek Rolls-Royce, Jaguar či Lagonda. Taneční scéna bude po celý den otevřená všem zájemcům o výuku skotských tanců pod vedením zkušených tanečníků ze skupin Caledonian Club, Nessie nebo Jizerský bodlák. Na své si přijdou i milovníci límečkového sportu. Součástí her letos totiž bude unikátní golfový turnaj v tradičních kiltech. Divácky atraktivní novinkou bude mezinárodní soutěž skotských dudáků a bubeníků The Silver Reed Competition.

Zámek Sychrov pro všechny návštěvníky Skotských her Sychrov připravil příjemné překvapení. Zájemci budou moci zdarma a zcela výjimečně procházet zámeckými expozicemi bez doprovodu průvodců. Je možné zastavit se tak v místech, která vás nejvíce zaujmou. Jak je vidět, organizátoři připravili program, který uspokojí každého návštěvníka. Na zdraví a hezkou zábavu!

+5

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované