Hlavní obsah

Objevte Kapverdy dříve, než se z nich stane senzace. Dokonalou dovolenou tu zažijete po celý rok

Foto: blue-style.cz

Kapverdské ostrovy: Dovolená v srdci Atlantiku

Reklama

Sníte o úchvatných plážích, průzračném oceánu, kde vám budou dělat společnost mořské želvy a při troše štěstí i velryby? Vydejte se po stopách Kryštofa Kolumba. Kapverdské ostrovy jsou příslibem dokonalé dovolené.

Článek

Exotika, odpočinek, vypnutý pracovní telefon a myšlenky upřené jen na dechberoucí oceán. Evergreenem českých turistů už nejsou jen typické letní měsíce, přeplněné pláže nejbližších destinací či známé evropské chutě. Kapverdské ostrovy, okouzlující souostroví sopečného původu, lákají po celý rok stále více návštěvníků. Jste vášnivý surfař, milovník potápění, objevitel panenské přírody nebo jen chcete nechat zastavit čas a relaxovat na plážích s jemným pískem? Pozemský ráj na vás čeká necelých sedm hodin letu z pražského letiště.

+5

Úchvatné a nevšedně tvarované pláže s jemným bílým pískem

Turistickým centrem Kapverd je ostrov Sal v severovýchodní části souostroví, který se nazývá podle starého solného dolu Pedra de Lume. Ostrov je vyhledáván pro typické a nevšedně tvarované pláže s jemným bílým pískem, pro křišťálově čistou vodu či léčivé účinky solného jezera. Extrémní slanost jezera může návštěvníkům připomínat Mrtvé moře. Položte se na vodu a nechte se rozmazlovat silou přírodních minerálů.

„Teploty na Salu se celoročně pohybují od nějakých šestadvaceti do třiatřiceti stupňů, nikdy tam není extrémní horko, a k tomu příjemně fouká. Vítr je nesmírně osvěžující, a navíc umožňuje provozovat skvělé vodní sporty jako surfování nebo poměrně nový kitesurfing, což je surfování s využitím takzvaného tažného draka. Je tu i spousta škol, kde vás tomuto sportu naučí, a na některých z nich dokonce působí i mistři světa,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

Máte-li rádi přírodní unikáty, navštivte oblast se sopečnými skalisky Buracona. Její součástí je ikonické Blue Eye (Modré oko), podvodní jeskyně s otvorem ve stropě. Díky lámání slunečních paprsků zde vzniká ojedinělý úkaz, který připomíná zářivě modré oko.

Zábava v rytmu nových možností

Ostrov Sal si každého návštěvníka podmaní svou atmosférou, a to bez ohledu na to, jestli je poledne či dvě hodiny ráno. Místní se totiž řídí heslem „No stress“, nikam nespěchají a užívají si života na maximum. Kapverďané milují hudbu a tanec, mají dokonce svůj hudební styl zvaný funaná, jehož základem je hra na akordeon. Jedná se o párový tanec s výraznými pohyby pánve a rychle se měnícími rytmy. Pokud chcete vidět tento smyslný tanec na vlastní oči, zavítejte večer do místních barů a hudebních klubů. Odvahu vyzkoušet si tanec v rytmu funaná vám může dodat i tradiční pálenka Grogue s 50 procenty alkoholu, která chutí připomíná silný rum.

Nekonečné pláže na ostrově Sal lákají všechny milovníky vodních sportů, potápění šnorchlování, při kterém se můžete podívat mořským želvám do očí, i ty, kdo se touží prohřát bohatou porcí slunečních paprsků. Vodní radovánky si můžete zpestřit i netradičními zážitky. Poznejte ostrov z jiného úhlu pohledu například na luxusním katamaránu nebo si zvyšte dávku adrenalinu při kitesurfingu. Nezapomenutelným zážitkem je i jízda na buginách po písečných dunách, během které se můžete kochat pohledem na nekonečný oceán.

Podmořský svět, z bazénu rovnou do moře i nedotčená příroda

+2

Karneval chutí kreolské kuchyně

Kapverdská kuchyně je rájem pro všechny mlsné jazýčky. Dominuje zde kreolská gastronomie, která je ovlivněna portugalskou a brazilskou kulturou. Pokud byste chtěli ochutnat národní jídlo cachupu, smlsli byste si na pokrmu z fazolí, kukuřice, sladkých brambor a vepřového masa či ryb. Zdejší tradiční sladkou tečkou na závěr je karamelový puding, banánové placky filhóses de banana nebo sladké brambory vařené ve vodě s pomerančovou kůrou. Gurmánský zážitek můžete doplnit místním pivem Strela nebo vínem z ostrova Fogo.

„K molu v letovisku Santa Maria každé ráno přijíždějí rybáři se svými úlovky, které pak prodávají . Už jen pozorovat to je velký zážitek. Z místních specialit určitě doporučuji ochutnat tuňákové carpaccio, což jsou úplně průhledné plátky tuňáka zakápnuté citronovou šťávou a okořeněné růžovým pepřem,“ doplňuje Lenka Pátek z cestovní kanceláře Blue Style.

Foto: blue-style.cz

Kapverďané se řídí heslem ,,No stress“. Nikam nespěchají a užívají si života na maximum

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti:

1. Jaké pláže jsou typické pro kapverdské pobřeží?
Foto: blue-style.cz
2. Co patří k typickým ingrediencím kreolské gastronomie?
Foto: blue-style.cz
3. Jakého původu jsou všechny ostrovy Kapverdského souostroví?
Foto: blue-style.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované