Hlavní obsah

Přichází nová vlna solárního boomu

Foto: shutterstock.com

Příslib nastupujících slunečných měsíců dělá z jara skvělé období pro pořízení fotovoltaiky

Reklama

aktualizováno •

Patříte k těm, kdo uvažují nad fotovoltaikou, ale k samotné akci jste se ještě neodhodlali? Příslib nastupujících slunečných měsíců a téměř nulová šance na pokles cen energií dělají z jara to nejvhodnější období.

Článek

Fotovoltaické elektrárny zažívají nevídaný boom. V minulém roce bylo podle zveřejněných informací Solární asociace evidováno v České republice celkem 84 256 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 2,46 GWp.

Největší měrou se na tomto rekordním nárůstu podílely střešní instalace na rodinných domech, které by v letošním roce měly navíc doplnit i fotovoltaiky na bytových domech. Ty se totiž na přelomu roku dočkaly dlouho očekávaných legislativních změn, které jim otevírají zcela nové možnosti. Zákon s označením Lex OZE 1 přináší benevolentnější pravidla pro budování menších solárních elektráren bez nutnosti licence i bez potřeby stavebního povolení.

Co je největší motivací k pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny a kdy je ideální doba začít poptávku řešit?

Anketa

Přemýšlíte nad pořízením vlastní fotovoltaické elektrárny pro svůj rodinný dům s využitím státní dotace?
Ano, chci fotovoltaickou elektrárnu s využitím státní dotace
72,7 %
Ano, chci fotovoltaickou elektrárnu. Kromě využití státní dotace zvažuji také profinancování na splátky
10 %
Ano, plánuji využít kombinaci solární elektrárny a tepelného čerpadla
17,3 %
Celkem hlasovalo 528 čtenářů.
  • Na našem území slunce „odsvítí“ 1 400 až 1 800 hodin za rok
  • Na 1 m² vodorovné plochy v České republice dopadne 800 až 1 250 kWh sluneční energie
  • Solární elektrárna sníží účty za energie o 50 až 70 procent
  • Většinu energie vyrobíte od dubna do října, což znamená soběstačnost až 75 procent roku
  • Investice do fotovoltaiky se při dnešních cenách vrátí už do šesti let
  • Státní dotace pokryje až 60 procent vstupní investice na pořízení fotovoltaiky
  • Výroba energie ze slunce patří mezi preferované obnovitelné zdroje „čisté energie“
Foto: shutterstock.com

V roce 2022 bylo podle zveřejněných informací Solární asociace evidováno v České republice celkem 84 256 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 2,46 GWp

Kdy jindy, když ne teď?

Pokud se rozhodnete pořídit si na střechu vlastní fotovoltaiku, je ideální čas prakticky kdykoliv. Větší motivovanost však panuje zvláště s nástupem jarních měsíců, kdy slunečné dny dávají příslib k okamžitému využití. To nám potvrzuje i Martin Mrajca ze společnosti 81 klima a.s.: „Každoročně registrujeme s nástupem slunečných dní zvýšenou poptávku po instalaci fotovoltaických elektráren. Ke koupi panelů motivují totiž nejen neúnosné ceny energií, snaha zajistit si energetickou soběstačnost, ale v této době i fakt, že výsledky jsou vidět prakticky okamžitě.“

Podmínky pro využití sluneční energie jsou v České republice velmi dobré. Na našem území totiž slunce „odsvítí“ bez oblačnosti od 1 400 do 1 800 hodin za rok. Z dlouhodobých meteorologických měření v našich podmínkách dopadne na jeden m2 přibližně 800 až 1 250 kWh sluneční energie. Jak se ukázalo v praxi, vlastní fotovoltaická elektrárna sníží náklady za energie v průměru o 60 procent, což rozhodně není zanedbatelná částka.

Většinu energie vyrobíte díky solárním panelům od dubna do října. To v praxi znamená, že tři čtvrtě roku budete energeticky soběstační. Navíc při současných cenách energií se investice do fotovoltaiky vrátí už do šesti let. Od sedmého roku už jste tedy na svém a peníze doslova tečou do rodinné kasy. Zde je nutné ještě připomenout, že životnost fotovoltaiky se pohybuje kolem 25 let.
Martin Mrajca ze společnosti 81 klima a.s.
Foto: shutterstock.com

Většinu energie vyrobíte díky solárním panelům od dubna do října. To v praxi znamená, že tři čtvrtě roku budete energeticky soběstační

Státní dotace výrazně sníží vstupní investice

Pravděpodobně nejčastějším strašákem pro všechny zájemce jsou vysoké pořizovací náklady. Zde ovšem nastražte uši. Díky státnímu dotačnímu programu Nová zelená úsporám lze na tuto investici získat podporu až do výše 275 000 korun. „Všem svým klientům zcela automaticky a zdarma v rámci realizace zakázky vyřizujeme veškerou agendu, která se týká úspěšného vyřízení dotace. Velmi dobře si totiž uvědomujeme, že administrativa spojená se žádostí a vyplacením dotace může být pro mnohé stresující záležitostí. Vzhledem k tomu, že kompletní realizace včetně administrativy je naším denním chlebem, dodání fotovoltaiky i vyřízení dotace realizujeme v co nejkratším možném termínu,“ uvádí Martin Mrajca ze společnosti 81 klima a. s.

Ať už je vaše motivace k pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny jakákoliv, nástup jarních měsíců je ideální dobou k akci. Proč čekat na další vlnu zdražování, nedostupnost či případné nečekané okolnosti?

Foto: 81klima.cz

Výroba energie ze slunce patří mezi preferované obnovitelné zdroje „čisté energie“

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované