Hlavní obsah

Velká část Čechů neumí hospodařit, i když si myslí opak. Děláte i vy stejné chyby?

Foto: rondainvest.cz

Je to skutečně jen aktuální zdražování a vysoká inflace, co by nás mělo donutit více se zamyslet nad svým rozpočtem?

Reklama

aktualizováno •

Stane se vám, že občas nevyjdete s penězi? Podobný problém má řada Čechů bez ohledu na to, do jaké příjmové skupiny patří. Jaké jsou nejčastější faktory, které nám dělají průvan v peněžence?

Článek

Je to skutečně jen aktuální zdražování a vysoká inflace, co by nás mělo donutit více se zamyslet nad svým rozpočtem? Vždy je možné udělat věci jinak nebo lépe!

Podle Indexu finanční gramotnosti České bankovní asociace (ČBA) se tři čtvrtiny dotazovaných obávají rychlého růstu cen a kvůli současné inflaci chce začít šetřit. Velká část ale neplánuje naspořené peníze chránit proti inflačnímu znehodnocení. Přispívá k tomu i to, že se nevyznají v investicích a v radách finančních poradců. A to může být chyba.

Co je finanční gramotnost?

Soubor základních znalostí, zkušeností a dovedností, které každému člověku umožní lépe porozumět financím a také tomu, jak s nimi v různých životních situacích správně a efektivně hospodařit. Podstatná je míra skutečné, nikoliv subjektivně vnímané finanční gramotnosti každého jedince.

Foto: shutterstock.com

Finanční gramotnost vám může zachránit život před dluhovou pastí

Nedělejte stále stejné chyby

Lukáš Blažek, obchodní ředitel platformy RONDA INVEST, která se mimo jiné soustředí na finanční gramotnost svých investorů, k tomu říká: „Stále existuje velké množství Čechů, kteří nemají dobrý přehled o svých výdajích a příjmech ani si nikdy nesestavili osobní rozpočet. Neodkládají si každý měsíc bokem nezbytnou poměrnou část na pravidelné roční platby, aby jejich výdaje byly rovnoměrně rozložené, nespoří anebo úspory nechávají ležet ladem a znehodnocovat inflací.“

5 nejčastějších chyb a jak na ně

Zopakujme si ta nejdůležitější pravidla, kterými byste se měli řídit, abyste i ekonomickou krizi dokázali ukočírovat a vyšli z ní nejen silnější, ale nakonec i bohatší. Některé rady se sice mohou zdát až banální, ale přesto se jimi leckdo neřídí a zbytečně na to doplácí.

Základem je mít přehledV excelové tabulce či aplikaci si veďte měsíční rozpočet, abyste o svých příjmech a výdajích měli přehled – na základě dat se vám bude o svém rozpočtu mnohem snáze rozhodovat.
To nejdůležitější jako prvníMůže se to zdát úplně automatické, ale občas se tímhle postupem někdo neřídí a pak se dostává do problémů, protože mu z výplaty nezbude třeba na nájem. Dluhy a závazky splácejte vždy a za všech okolností jako první.
Co nejvíc se vyhýbejte životu na dluhNová televize, hezká dovolená u moře nebo velkorysé vánoční dárky zpříjemní život, jenže zbytné nadužívání dostupných půjček vás může přiblížit k dluhové pasti rychleji, než si myslíte.
Mějte finanční polštářStranou byste měli mít alespoň dva až tři měsíční platy, aby váš rozpočet krátkodobě nerozhodily drobné katastrofy, jako je rozbitá pračka nebo ztráta zaměstnání.
InvestujteBudete-li v úsporách úspěšnější, vyplatí se jakékoliv finance navíc investovat.

Víte, jak a kam investovat v roce 2023?

Nechávat si větší sumu v hotovosti či na běžném bankovním účtu je kvůli vlivu inflace hloupost. Sumu peněz, které chcete mít neustále po ruce, si nechávejte na spořicím účtu, který má co nejlepší úrok (aktuálně je to něco kolem 5 %).

Zvažte, jak velkou sumu peněz navíc skutečně potřebujete mít okamžitě po ruce. Banky nenabízí v poměru k míře inflace úrok nikdy dost vysoký, a výhodnější je proto své peníze dobře a efektivně investovat.

Budoucnost nezná nikdo, ale zajistit se může každý

Je velmi důležité mít kromě krátkodobých finančních plánů i dlouhodobé finanční mety. Platí, že čím dřív s jejich realizací začnete, tím lepší výsledek můžete očekávat. Podívejte se třeba, jaký je rozdíl mezi tím, když si nedáváte bokem nic, a tím, když si ode dneška každý měsíc uložíte bokem 1 000 Kč, a tím, když každý měsíc investujete 1 000 Kč s výnosem 9 % ročně po dobu příštích 30 let:

Foto: rondainvest.cz

S investováním buďte opatrní, ale nevyhýbejte se mu. Naopak, zvlášť v době vysoké inflace a z dlouhodobého pohledu je velmi cenným nástrojem k finančnímu přilepšení

Naštěstí existuje řešení, jak nezůstat na suchu

Investování je jednodušší a bezpečnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Příběhy lidí, kteří přišli o své úspory, jsou většinou podobné v tom, že vsadili příliš mnoho na jednu podezřelou kartu, aniž by se seznámili s riziky.

Jenže kde začít? Vyberte si více investic a seznamte se i s jejich nevýhodami. U cenných papírů neznáte výši výnosu či propadu předem. Ve fondech rovněž ne, a ještě platíte spoustu poplatků. Stavební spoření už není zdaleka tak výhodné, jako tomu bývalo dříve, a ještě se zvažuje zrušení státního příspěvku. Kryptoměny jsou extrémně rizikové. U investic v podobě cenných předmětů a umění je zase zvýšené riziko odcizení a nízká likvidita - tedy záruka, že je v případě potřeby rychle a výhodně směníte zpátky na peníze.

Foto: shutterstock.com

Investování je jednodušší a bezpečnější, než by se na první pohled mohlo zdát

Crowdfunding: Poznejte dosud nepoznané možnosti

Na vzestupu je crowdfunding. Například na výše zmíněné investiční platformě RONDA INVEST můžete participovat na českých developerských a podnikatelských projektech třeba i s tisícovkou, a výše vašeho výnosu je 8 – 9 % ročně. Místo vstupních poplatků získáte k první investici ještě bonus 50 až 1 000 Kč, takže se můžete v prvním roce reálně dostat ke zhodnocení až 15 %. Navíc poměrnou část výnosů dostáváte na účet každý měsíc.

Věděli jste, že…?

Crowdfunding není jen dalším moderním pojmem pro zasvěcené. Těm, kdo chtějí obavy z inflace poslat navždy k ledu, nabízí způsob originálního financování zajímavých projektů. Jde o:

  • Bezpečné davové či skupinové financování.
  • Investování do zajímavých projektů dle vašeho výběru.
  • S platformou RONDA INVEST můžete investovat s libovolnou výší příspěvku.
Foto: shutterstock.com

Na vzestupu je crowdfunding. Například na investiční platformě RONDA INVEST můžete participovat na českých developerských a podnikatelských projektech třeba i s tisícovkou, a výše vašeho výnosu je 7 – 9 % ročně

Všechny projekty jsou zajištěné bonitní nemovitostí a s nízkým LTV, zpravidla kolem 70 %. To znamená, že participace je konzervativně zabezpečená, i kdyby došlo k neschopnosti klientů splácet nebo třeba k propadu cen tuzemských nemovitostí. Platforma funguje od roku 2017 a investorům už vyplatila na výnosech přes 85 milionů korun.

Anketa

Jakou formu investice považujete za bezpečnou a efektivní?
Investování do bankovních fondů.
30,6 %
Investování do developerských projektů se zajištěním bonitními nemovitostmi.
5,1 %
Investování do zlata či kryptoměn.
6,7 %
Neinvestuji a držím se hesla: Co je doma, to se počítá.
57,6 %
Celkem hlasovalo 490 čtenářů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované