Hlavní obsah

Vyfoťte fakturu a dejte nohy na stůl. Umělá inteligence udělá ostatní za vás

Foto: Shutterstock.com

Vy se v klidu věnujte své práci, to ostatní za vás udělá Solitea

Reklama

„Mnozí současní podnikatelé nevědí, že by si mohli podstatně uvolnit ruce, kdyby denní řešení byrokracie přehodili na softwarové systémy,“ říká Daniel Šturm ze společnosti Solitea, která pomáhá firmám v digitalizaci podnikání.

Článek

Je to vlastně škoda, že zejména menší firmy a živnostníci nedůvěřují digitálním procesům, které mohou pracovat za ně. Vždyť účetnictví a s tím spojené povinnosti ke všem úřadům státní správy mají v oblibě snad jen účetní. Jenomže nejvíce chyb zaviní právě lidský faktor a nahradit člověka softwarem neznamená jen úsporu času a mzdových nákladů, ale také bezchybnost v byrokratických procesech.

A pak je tu ještě jeden aspekt, který vybízí k využití digitalizace. Tím je odstranění papírování. Spoustu šanonů a dokumentů můžete mít pouze v digitální podobě, a tudíž je máte kdykoli k dispozici v přehledné formě, a ještě si tímto krokem lze odškrtnout jeden z nejdůležitějších požadavků dneška – ochranu životního prostředí.

Digitalizace vašeho podnikání se týká všech jeho oblastí. Systémy ERP (Enterprise Resource Planning) řeší vše kolem účetnictví – objednávky, přijaté faktury, vydané zálohové faktury i konečné faktury, skladové hospodářství, cenotvorba, to vše může perfektně běžet na pozadí vašeho podnikání, zatímco vy se věnujete strategickému rozvoji firmy.

CRM (Customer Relationship Management) systém řeší zase vaše vztahy se zákazníky. Přehledně zpracovává data, dokumenty a kontakty, pomáhá definovat začátek i konec obchodní příležitosti. Eviduje zodpovědnou osobu, termíny, dohodnuté slevy, poptávku zákazníka, frekvenci osobních setkání i obchodních schůzek, e-mailovou komunikaci, schvalovací procesy a mnoho dalších informací, které jsou pro vás důležité.

Foto: Shutterstock.com

Nechte to nejhorší na odbornících a v klidu se věnujte své práci

Nezanedbatelnou výhodou je, že nemusíte ručně zpracovávat reporty a analýzy, protože systém je vygeneruje podle předem zadaných kritérií. „Asi největším benefitem systému je, že jej můžete využívat odkudkoli a z jakéhokoli zařízení. CRM systém pracuje s GPS souřadnicemi, takže dokáže obchodníkům naplánovat trasy po stálých zákaznících, ale také navrhuje návštěvy potenciálních klientů z dané oblasti,“ vysvětluje Daniel Šturm.

Větší podniky už se také naučily využívat systém HR (Human Resource). Zde je třeba vypíchnout jejich reakci na legislativní změny, které systém okamžitě implementuje do firemních procesů, takže nedochází k chybám ve vztahu k zaměstnancům. HR systém pochopitelně dokáže spočítat mzdy, hlídat vyčerpanou dovolenou a zvládá další povinnosti, které jinak řeší mzdové účetní.

Všechna zmiňovaná řešení nabízí na tuzemském trhu společnost Solitea, která soustavně pracuje na jejich vývoji a vylepšení. Vybrat si to pravé řešení na míru může v současné době opravdu kdokoli – živnostník, který dělá sám na sebe, i obří korporace. Výhody digitalizace objevují dnes hlavně právě živnostníci a menší firmy. Ti všichni oceňují nejen ulehčení od administrativních procesů, ale také možnost spravovat svou firmu odkudkoli prostřednictvím aplikací ve svém chytrém telefonu. V rámci účetních programů tak například stačí vyfotit QR kód na faktuře a aplikace už ji sama zařadí do účetnictví. Už zmíněné sledování legislativy zase ochrání podnikatele od vážných potíží, které vzniknou, když nezaznamená nějakou novou povinnost. A velkou přidanou hodnotou digitálních systémů je přehlednost a pořádek v dokumentech, což musí ocenit doslova každý.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované