Hlavní obsah

Únorový zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Prezidentská kampaň, blížící se výročí invaze na Ukrajinu nebo manipulativně sestříhané video Petra Pavla v kapitole Mediální vzdělávání, to jsou témata únorového zpravodaje.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři!

Máme za sebou náročný měsíc plný dezinformací, který s sebou přinesla vyostřená prezidentská kampaň. Jistě i k vám se dostalo mnoho více či méně důvěryhodných zpráv – věříme, že jste si je dokázali prověřit i díky našim pravidelným zpravodajům. Jistě vás neminulo například manipulativně sestříhané video Petra Pavla, kterému se budeme věnovat v kapitole Mediální vzdělávání. Volby už jsou za námi, v únoru nás však čeká výročí ruského útoku na Ukrajinu, můžeme tedy čekat zvýšený příliv hoaxů na téma války. Čtěte tedy zprávy s opatrností a s našimi zpravodaji po ruce!

Aktuální hoaxy: dozvuky prezidentských voleb a výročí ukrajinské války

Prezidentské volby byly zmanipulované

Doznívá vlna zpráv o prezidentských volbách a na internetu se šíří poslední volební dezinformace. Protivládní aktivista Ladislav Vrabel, ale i děčínský náměstek primátora Jan Skalický se pozastavují nad tím, že v několika evropských zemích skončily volby s podobným výsledkem, tedy 58 procent pro vítěze. Pochybují, že jde o náhodu, a označují volby za zmanipulované. Rozsáhlejší článek na toto téma publikovali kolegové ze Seznam Zpráv ve své rubrice Bludy vs. Fakta.

Podle Vrabela či Skalického zmíněné země využívají totožný software na počítání hlasů, který údajně výsledek ovlivnil. V Česku se však hlasy přepočítávají kombinací počítačového zpracování a ručního sčítání. Výsledky podle místa bydliště si koneckonců může ověřit v podrobné mapě volebních okrsků jak každý z nás, tak i volební komise, která hlasy odevzdávala.

Dezinformátoři si pro svou teorii samozřejmě vybrali pouze několik málo příkladů, které se jim právě hodily. Jedná se o nahodilý výběr zemí i výsledků několik let starých. O volbách, které dopadly jinak než s výsledkem 58:42, se autoři nezmiňují. Takto se snaží zasít nedůvěru ve spravedlivé volby podobně, jako se to podařilo například Donaldu Trumpovi a jeho příznivcům. Prezident, kterého část voličů neuznává jako vítěze voleb, protože je považuje za zmanipulované, si pak jen s obtížemi získává důvěru. O to hůře se mu daří spojovat různorodé voliče – takováto konflikty oslabená společnost je pak snadnějším cílem snah dezinformátorů o rozdmýchávání emocí a radikalizaci.

Petr Pavel rozdělává oheň v lese

S vyhlášením výsledku voleb se posílily snahy najít kompromitující materiály na budoucího prezidenta Petra Pavla. Nový hojně sdílený příspěvek na sociálních sítích naznačuje, že je zřejmě těžké nějaké nepříjemné informace najít, a tak se autoři chytají i detailů. Fotografie ukazuje manžele Pavlovy, kteří si v lese opékají špekáčky, a naznačuje, že jde o zakázané rozdělávání ohně.

Koláž ovšem pochází ze záběrů videa z Pavlovy silvestrovské procházky, na němž je vidět kromě ohniště i několik dřevěných budov. Je tedy možné, že se jedná o soukromý pozemek, případně turistické odpočívadlo, kde může být povoleno rozdělávat oheň. Přesnou lokalitu se ani z kritického příspěvku, ani z původního videa nedozvíme, není tedy možné vyvozovat závěry o přestupku budoucího prezidenta.

Podobných zpráv o zvolené hlavě státu bude zřejmě přibývat. Během napjaté prezidentské volby se společnost rozdělila mezi příznivce obou kandidátů a je zřejmé, že pro voliče toho neúspěšného bude těžké se smířit s výsledkem a Petrem Pavlem v čele státu. Pokud tedy tito odpůrci narazí na kritický příspěvek, tím spíše mu uvěří a budou ho sdílet dál. Takovéto chování vychází z takzvaného konfirmačního zkreslení (rádi uvěříme kladným zprávám o našem oblíbenci, a obráceně) a podléháme mu čas od času všichni. Ať už jsme tedy volili kohokoli, nenaskakujme hned na každou kritiku o tom druhém – třeba to není tak černobílé, jak se zdá.

Česká vláda věděla předem o vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině

24. února to bude rok od začátku války na Ukrajině a v této souvislosti se opět zvedá počet hoaxů na toto téma. Momentálně se šíří příspěvek o tom, že česká vláda věděla o začátku války předem, už na začátku února 2022.  A nejen to –⁠ zaútočit měli údajně Ukrajinci. Rusko ovšem této události podle autora příspěvku předešlo vlastní invazí, a tedy se pouze bránilo.

Jak je u dezinformací zvykem, obvykle vycházejí z informací, které jsou pravdivé – dodávají jim však zavádějící kontext nebo souvislosti. I v tomto případě text vychází z pravdivé informace o tom, že česká vláda skutečně počátkem února 2022 podepsala mezinárodní smlouvu o ošetřování ukrajinských vojáků. Počátkem loňského února již panovaly silné obavy z ruského útoku, ukrajinská vláda se tedy mohla předem připravovat i tímto způsobem. Ze smlouvy ovšem nijak nevyplývá, že by agresorem měla být namísto Ruska Ukrajina. Nedostatek důkazů na podporu této teorie autoři překrývají obvyklým způsobem, a to využitím emocí a silnými prohlášeními typu: „Tohle je nejvýbušnější dokument za celou dobu konfliktu na Ukrajině.“

Jedná se o další z řady hoaxů, které se snaží přesvědčit čtenáře o tom, že agresorem byla ve skutečnosti Ukrajina. Válka vždy vzbuzuje negativní konotace. Rusko nechce být tím, kdo ji způsobil, a stále tedy hledá pro svůj loňský útok obhajobu a snaží se přesvědčit společnost, že jen chtělo předejít Ukrajinu. Tentokrát k tomu využilo zmíněnou smlouvu, příště to budou zase jiné údajné důkazy.

Mediální vzdělávání ​​​​​​​

Falešná videa

Ještě donedávna platilo, že na rozdíl od textu obraz upravíme jen s obtížemi, a můžeme mu tedy většinou věřit. Video tedy platí za nezvratný důkaz – a právě proto je dezinformátoři v posledních letech s oblibou používají. Někdy si dají práci se sofistikovanou manipulací a využívají komplikovaný software na úpravy – těm se budeme věnovat v některém z příštích vydání. Občas ale jednoduše stačí video správně sestříhat.

V listopadovém zpravodaji jsme mluvili o případu, kdy dezinformátoři vystřihli část videa tak, aby chyběl kontext. Jindy se naopak vystřihne část tak, aby chyběla nějaká podstatná informace. A právě takové video s kandidátem Petrem Pavlem se rozšířilo před druhým kolem prezidentské volby.

Z původního vyjádření, ve kterém odmítal vstup Česka do války, vhodným střihem vzniklo zcela opačné vyznění. Autoři tak navázali na mylné obavy mnoha občanů z toho, že Petr Pavel touží po válce s Ruskem, což často naznačoval i jeho protivník Andrej Babiš.

Ve videu je zřetelně slyšet střih. Pozorný divák tedy snadno pozná, že se se záznamem manipulovalo. I pokud tam však podobný ukazatel chybí, musíme mít na paměti, že může chybět kontext nebo pokračování. U videí i fotografií tedy musíme být stejně obezřetní jako u jakéhokoli jiného materiálu.

Může vás zajímat

Hlasování jen v pátek? Vláda schválila novelu, která má v Česku změnit volby

Systém voleb by od roku 2026 mohl doznat výrazných změn. Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu podpořila návrh, aby se hlasovalo jen v pátek a některé volby měly pevné termíny. „Chování matky překročilo všechny meze.“

Rodiny se hádají kvůli volbám

Rozdílný názor na prezidentské kandidáty vyhrotil atmosféru v některých rodinách až do těžko uvěřitelných rozměrů. Má smysl přesvědčovat druhého o své pravdě? Medicína se dává po kapkách, radí psycholog Bohumil Sláma.

Ceny elektřiny klesají. Mnoha domácnostem to stejně nepomůže

Ceny na burze klesly pod úroveň, na niž je nastaven vládní cenový strop. Zlevnění elektřiny už brzy pocítí i koneční spotřebitelé, slibuje v podcastu Agenda Jiří Matoušek z Centropolu. Energie ale i tak zůstane mnohem dražší, než bývala před krizí.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované