Hlavní obsah

Sídliště u nábřeží v Pardubicích čeká další etapa oprav

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sídliště Závodu Míru v Pardubicích letos čeká třetí etapa oprav. Bude jich celkem deset a potrvají do roku 2028. Celkové náklady jsou kolem 97 milionů korun. ČTK to řekla starostka městského obvodu I Alena Stehnová (ANO).

Článek

První práce začaly na revitalizaci sídliště u nábřeží Labe v roce 2016 a předcházely jim dlouhodobé přípravy.

„Cílem je změnit sídliště na moderní bezbariérové, čisté a bezpečné sídliště. Plánujeme nová dětská hřiště, doplnění zeleně, více klidových zón pro trávení volného času, čistší prostředí kolem bytových domů a efektivní využití stávajících a vybudování nových parkovacích ploch,“ řekla Stehnová.

Nákladné opravy obvod zajišťuje s pomocí dotací. Na letošní etapu dostal dotaci 3,8 milionu korun, 4,5 milion korun zaplatí ze svého rozpočtu. Dotační program určuje, že žadatelé se musejí podílet na investici nejméně 50 procenty. „Výhodou projektu je, že jednotlivé etapy je možné realizovat samostatně, věřím, že budeme i při žádostech o ty další podobně úspěšní,“ řekla Stehnová.

Třetí etapa počítá s rekonstrukcí parkoviště u nábřeží, které bude po rekonstrukci větší. Nová parkovací místa vzniknou v areálu mateřské školy. Obvod také vybuduje dětské hřiště za jedním domem. Součástí je i zpevnění ploch.

Na ploše 12 hektarů je 43 vysokopodlažních domů. Na sídlišti ze 70. let minulého století žije na 2500 lidí. Rozlohou je proti původním plánům menší. Panelové domy měly stát také v místě bývalé továrny Prokop a u nábřeží mělo vzniknout velké náměstí Budovatelů. Nakonec se uskutečnila jen část velkolepého projektu a panelová výstavba se přesunula na Karlovinu.

Reklama

Doporučované