Hlavní obsah

Šikana je největší problém naší generace, říká 17letý podnikatel. Založil portál a expandoval do USA

Víkendový rozhovor: David Špunar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odlišný vzhled nebo špatné oblečení. To jsou nejčastější důvody, proč se děti setkávají se šikanou. Podle statistik České školní inspekce se vyskytuje na 40 procentech českých základních a středních škol.

Článek

„Děti se často bojí šikanu nahlásit a to je podle mě největší problém. I já jsem se se šikanou setkal v podobě mlčící většiny,” tvrdí sedmnáctiletý student a podnikatel David Špunar, který se s tím rozhodl něco udělat. Společně se spolužáky proto založil internetový projekt Nenech to být.

Na těchto internetových stránkách mohou děti šikanu nahlásit anonymně a nemusí jmenovat agresora. „Nechceme, aby děti žalovaly, ale aby se o problému začalo mluvit,” tvrdí Špunar. Jeho projekt slaví úspěch, dobrovolně se do něj za rok existence zapojila už tisícovka českých škol. Špunar, jenž podniká už od 13 let, teď rozšířil své aktivity i do USA, kde je šikana podle něj ještě větším problémem. „Na jedné škole, kde jsem se byl podívat, několik dětí kvůli tomu spáchalo sebevraždu,” popisuje.

Kdo se podle něj nejvíc setkává se šikanou? Jak funguje jeho projekt Nenech to být ? A jaké to je, podnikat od 13 let? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru ve videu v článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované