Hlavní obsah

Šilhavý se nechce vzdát klíčového muže Kúdely. Dočkal na Euro nejede

Foto: Profimedia.cz

Bořek Dočkal, bývalý kapitán týmu, si od trenéra Jaroslava Šilhavého vyslechl nepříjemnou zprávu. Do nominace na Euro se nevešel.

Reklama

Čekalo se, že Jaroslav Šilhavý odtajní 26 jmen, jejichž nositelé budou Česko reprezentovat na letošním fotbalovém Euru. Vyslovil jich jen 25, čeká, jak dopadne odvolací řízení ve věci Ondřeje Kúdely potrestaného za rasismus.

Článek

Přestože Ondřej Kúdela nasbíral ve svých 34 letech v reprezentačním „áčku“ dosud jen osm mezistátních startů, není hráčem, nad kterým by Jaroslav Šilhavý jen tak mohl mávnout rukou.

Stejně jako ve Slavii se totiž Kúdela v posledních utkáních i v národním týmu vyprofiloval jako klíčový stoper, který vkládá do hry zkušenosti, přehled, klid a vzhledem k věku i solidní rychlost. A především kvalitní rozehrávku, od které se pak může odpíchnout celá další výstavba hry. Při dlouhodobém zranění dalšího slávisty Davida Hovorky je v tomto ohledu Ondřej Kúdela v zásadě nenahraditelný.

Další stopeři přeci jen nejsou v rozehrávce natolik jistí a přesní. Bez Kúdely bude muset hrát národní tým trochu jinak, než kdyby na hřišti byl. Šilhavému to ubere z rejstříku možných herních variant, povede to nejspíš k takovému hernímu schématu, kdy záložníci při zakládání útoku českého týmu budou muset být stoperům nebo krajním obráncům na hřišti o něco blíž, aby se rozehrávky mohli ujmout.

Problém je v tom, že Kúdelu pronásleduje trauma z osudného glasgowského večera, kdy se v průběhu pohárového utkání s Rangers ocitl v půtce s domácím hráčem Glenem Kamarou. Kúdela mu v emocích řekl cosi s rukou před ústy. Podle Kamary šlo o rasistickou větu: „Jsi zas..aná opice“. Kúdela rasistický podtext incidentu a svých slov odmítá, nicméně UEFA ho za rasismus potrestala.

Za tento typ provinění UEFA vypisuje vysoké tresty, a tak Kúdela dostal distanc na deset utkání v soutěžích UEFA. Zatím si „odstál“ dva zápasy z trestu, a to ve čtvrtfinálových utkáních Evropské ligy mezi Slavií a Arsenalem. Jeho trest se vztahuje na Euro, případně i na další pohárové zápasy Slavie.

V průběhu tohoto týdne by ale mělo proběhnout slyšení Ondřeje Kúdely u odvolacího orgánu UEFA. A právě k tomu, že by trest mohl být ještě nějak upraven a zkrácen, se Jaroslav Šilhavý upíná.

„Věříme, že jeho situace není beznadějná,“ říká trenér Šilhavý. V nominaci tak vyplnil jen 25 políček, s jedním čeká. Prozradil, že kdyby se Kúdelova situace nějak zásadně nezměnila, dostalo by se místo patrně na někoho z trojlístku David Pavelka, Lukáš Kalvach, Michal Sadílek. Eventuálně na ryzího stopera Patrizia Stronatiho.

V nominaci se neobjevil ani Ondřej Kolář, brankář Slavie, který umí soupeře také překvapit mimořádně přesnou rozehrávkou, a to i na dlouhou vzdálenost.

Také Kolářovi zkomplikoval život už zmíněný večer v Glasgow. Protihráč v dresu Rangers mu totiž v rámci velmi tvrdého pojetí svého týmu v podstatě rozkopnul lebku. Při střetu s Roofeho kopačkou došlo ke zranění brankářovy čelní kosti. A Kolář pak dochytával sezonu s helmou a maskou. Nedávno se Kolář vyjádřil, že by vzhledem k tomuto zranění potřeboval nyní spíše čas na doléčení a odpočinek.

Šilhavý ho tedy ze svých plánů spojených s Eurem vyškrtnul. K dispozici má osvědčenou dvojici Tomáš Vaclík – Jiří Pavlenka a připsal k nim i Aleše Mandouse, 29letého gólmana Olomouce, který by vzhledem ke své dobré schopnosti hrát šikovně nohama mohl podle některých tipů nahradit Koláře případně i ve Slavii, pokud by v létě získal zahraniční angažmá.

Není bez zajímavosti, že Vaclíkovi končí kontrakt v Seville a Pavlenka se po sestupu Brém bude asi také ohlížet po nové práci. Nezbývá věřit, že se to na jejich výkonnosti na Euru nijak problematicky neprojeví.

Vedle Koláře přijdou ze zdravotních důvodů o Euro také David Hovorka, Filip Novák, Ladislav Krejčí, Václav Jemelka, Tomáš Petrášek, Lukáš Provod, Václav Černý a Jan Kopic.

Na klasická Eura jezdívá po 23 hráčích na tým, kvůli pandemickým souvislostem, jež Euro posunuly o rok, rozšířila UEFA soupisky na 26 jmen. Ani mezi tak velký počet hráčů se Jaroslavu Šilhavému nevešel Bořek Dočkal, který u něj přitom dlouho plnil roli kapitána.

„Nominace bohužel není nafukovací, s Bořkem jsme nad tím seděli docela dlouho. Nechtěl jsem, aby si to přečetl v novinách, ale aby to slyšel ode mě,“ řekl Šilhavý.

Dočkal zůstal jen na listině náhradníků. Proč? Ve 32 letech disponuje velkou zkušeností i charismatem a na české poměry mimořádnou technickou vytříbeností. Ale na poměry současného mezinárodního fotbalu už je přeci jen limitován co do pohyblivosti a dynamiky. Jeho akční rádius je omezený.

I ve Spartě ho kvůli tomu v průběhu jara vyřadil ze sestavy Václav Kotal. Jeho nástupce Pavel Vrba našel posléze Dočkalovi trochu jinou roli, ve které není tolik cítit, že se zkušený záložník neprezentuje zrovna vířivým pohybem. Ale na reprezentační úrovni už Jaroslav Šilhavý vyhodnotil tento deficit jako natolik mínusovou položku, že se mu Dočkal do jeho výběru prostě nevešel.

Není to nic šokujícího, Dočkal absentoval už v nominaci na březnové zápasy kvalifikace MS. „Nominaci jsme dělali podle sportovní stránky. Musíte přemýšlet a brát v potaz spoustu věcí. Například typologii, kdo se nám hodí, kdo ne. Bohužel to vyšlo i na Bořka. Má můj velký respekt, u něj zvlášť to bylo pro mě těžké rozhodnutí, bylo pro mě nejsložitější,“ poznamenal ještě trenér Šilhavý na téma „Dočkal“. Bývalý kapitán každopádně figuruje na seznamu náhradníků pro Euro.

Na turnaji samotném bude nosit kapitánskou pásku Vladimír Darida, který zatím v reprezentačním dresu absolvoval 70 utkání. První z nich si mimochodem připsal těsně před Eurem 2012, na které ho pak Michal Bílek nominoval. A v jeho průběhu pak Darida zkoušel zaskakovat i za Tomáše Rosického, jemuž zdravotní stav neumožnil absolvovat celý turnaj tak, jak si plánoval.

Právě ve středu pole by teď měla ležet mimořádná síla českého celku. Vedle Daridy z Herthy Berlín bude k dispozici i Fotbalista roku 2020 Tomáš Souček, hvězda West Ham United. A Alex Král, který dovedl moskevský Spartak do role ruského vicemistra. V rámci ligové soutěže se pak blýskl mimořádnou bilancí v četnosti i přesnosti přihrávek.

Jako příjemné oživení se jeví nominace šikovného slávisty Petra Ševčíka a libereckého Jakuba Peška, který podle všeho figuruje na seznamu posil, které si pro Spartu na léto vyhlédl Pavel Vrba.

Benjamínkem nominace je 18letý Adam Hložek, supertalent Sparty, kterého v průběhu sezony přibrzdila únavová zlomenina. Uzdravil se těsně před Eurem hráčů do 21 let, na které pak neodcestoval, velké Euro už mu ale neuteče.

Hložek je variantou i pro útok, ve kterém se jinak objevila jména Patrika Schicka, Matěje Vydry, Michaela Krmenčíka a nejlepšího střelce polské ligy Tomáše Pekharta. Slabší jaro vyřadilo Zdeňka Ondráška, jehož vítězný gól do sítě Anglie patřil mezi momenty, které český výběr posunuly na Euro. Ale to se stalo už v říjnu 2019, mezitím fotbalový rychlík docela popojel. O to víc, že se Euro neuskutečnilo v plánovaném termínu v létě 2020, ale kvůli pandemii přijde na řadu až letos.

Čechy čekají ve skupině duely se Skotskem, Chorvatskem a Anglií. První dvě utkání se hrají v Glasgow, třetí na londýnském Wembley.

Hraje se v šesti skupinách po čtyřech, a to v různých evropských městech. Do vyřazovací části postupuje 16 celků, tedy všichni z prvních a druhých příček. A s nimi čtyři nejlepší ze třetích míst.

Před čtyřmi roky, tedy na Euru 2016 ve Francii se v podobném formátu nepodařilo českému týmu postoupit ze skupiny, tehdy mužstvo vedl Pavel Vrba.

Na anglické půdě se českým fotbalistům daří, před 25 lety zde došli až do finále Eura 1996. Právě přestavěné Wembley bude letos opět hostit finálový duel šampionátu.

Reklama

Doporučované