Hlavní obsah

Kúdela potrestán za rasismus, nesmí hrát 10 utkání, přijde též o Euro

Foto: Profimedia.cz

Moment, od kterého se všechno další odvinulo: konflikt mezi Ondřejem Kúdelou (vpravo) a Glenem Kamarou v průběhu utkání na Ibrox Parku.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalista Slavie Ondřej Kúdela se podle rozhodnutí disciplinární komise UEFA dopustil projevu rasismu. Dostal trest zastavení činnosti na 10 utkání v soutěžích řízených UEFA. A to jak v klubu, tak za reprezentaci.

Článek

Přestože španělský vyšetřovatel UEFA ve své zprávě uvedl, že v případu Kúdela versus Kamara zůstává vše ohledně údajného Kúdelova rasistického výroku v rovině tvrzení proti tvrzení, samotná disciplinární komise UEFA seznala, že se Kúdela rasistického chování v průběhu utkání Rangers-Slavia dopustil.

Udělila proto Kúdelovi trest na 10 zápasů, které nesmí hrát v soutěžích UEFA, a to jak na klubové úrovni, tak za reprezentaci. Kúdela tak přijde o turnaj Euro, který se bude hrát letos v létě.

Jedno utkání ze svého trestu už si Kúdela „odstál“ minulý týden v utkání Arsenal-Slavia. Nesmí logicky nastoupit ani ve čtvrteční odvetě, která se bude hrát v Praze.

Potrestán byl i Glen Kamara, který po utkání Kúdelu fyzicky napadl. Dostal trest zastavení činnosti na 3 zápasy v soutěžích UEFA, a to za napadení protihráče.

Čtyřzápasový trest dostal za vyloučení v utkání Rangers-Slavia i jeho spoluhráč Kemar Roofe, a to za faul, kterým zranil Ondřeje Koláře. Rangers navíc zaplatí pokutu 9000 eur.

Ondřej Kúdela se proti verdiktu disciplinární komise UEFA patrně odvolá. Vyplývá to z tiskového prohlášení advokátní kanceláře Urban & Hejduk, která Ondřeje Kúdelu zastupuje.

„Rozhodnutí bylo zasláno bez odůvodnění,“ uvádí se v prohlášení. Až ho Kúdelovi advokáti obdrží, zváží, zda se rozhodnou podat odvolání. To lze podat k odvolací komisi UEFA, následně případně k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

K verdiktu UEFA se vyjádřil i přímo Ondřej Kúdela: „Jsem zaskočen, že disciplinární komise UEFA dospěla k jinému závěru než dříve její inspektor. Podle něj neexistovaly přesvědčivé důkazy. Teď zpětně si uvědomuji, že byla chyba za Glenem vůbec jít. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto.“

Kúdelovi advokáti doplňují, že UEFA po jejich soudu rozhodla ve spěchu. „Formálně bylo disciplinární řízení zahájeno 6. dubna, hráč měl čas do pondělí 12. dubna, aby se vyjádřil a založil nové důkazy, což učinil. Disciplinární spis měl přes 130 stran vyjádření, zpráv a důkazů i další desítky minut videozáznamů a jejich analýzy. Máme tedy vážné pochybnosti, jak detailně se disciplinární orgán se vším seznámil,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení advokátní kanceláře Urban & Hejduk.

Prohlášení k celému případu vydala i Slavia Praha. Cituje v něm předsedu představenstva Jaroslava Tvrdíka. „Ondrovi byl za jeho čin uložen trest suspendování na 10 zápasů UEFA a toto rozhodnutí jako klub respektujeme. Ondřej Kúdela v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám pozitivní kroky, abych zabránil tomu, aby se taková situace v našem klubu již nikdy neopakovala,“ dodal Tvrdík.

K vysokému trestu pro Kúdelu už se vyjádřil i reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý: „Je to pro mě čerstvá a překvapivá informace. Ten trest se mi zdá hodně vysoký. Uvidíme, jestli se Ondra proti trestu odvolá. Pokud by trest na EURO zůstal, bylo by to pro nás samozřejmě citelné oslabení. Určité varianty v hlavě mám, ale v tomto směru nechci předbíhat. Uvidíme, jak se situace vyvine.“

Co se vlastně v Ibrox Parku stalo? Odvetné osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií skončilo 18. března výsledkem 0:2 a postupem českého týmu, v Praze se předtím hrálo 1:1. Zápas v Glasgow měl ale zcela skandální průběh i dohru.

Domácí hráči se uchylovali stále častěji ke stále brutálnějším zákrokům. V tomto směru jejich agresivita vyvrcholila zhruba po hodině hry, kdy střídající Kemar Roofe nevybíravým kung-fu kopem zasáhl do hlavy slávistického gólmana Ondřeje Koláře. Ten musel střídat, posléze mu diagnostikovali otřes mozku a poranění čelní kosti.

Roofe byl z dalšího průběhu utkání za svůj faul vyloučen. Jeho případem se disciplinární komise UEFA zabývala již v úterý a udělila mu zákaz startu ve 4 nejbližších utkáních v klubových soutěžích UEFA. A to za nebezpečné napadení jiného hráče.

Klub Rangers FC dostal při té příležitosti pokutu 9000 eur za nevhodné chování týmu. Rangers zápas dohrávali v devíti, protože posléze byl vyloučen ještě Leon Balogun.

Závěr zápasu byl mimořádně hektický, na hřišti probíhaly ukázky nesportovního chování a různých kontroverzí. Mezi ně patřil ten zákrok, kdy se slávista Jan Kuchta ocitl na zemi a domácí hráči do něj začali kopat. Ondřej Kúdela požadoval po rozhodčím, ať je za to potrestá kartami. A Glen Kamara na něj měl v tu chvíli, podle informací Seznam Zpráv, vykřiknout „Shut up!“, tedy „Drž hubu!“.

Poté, co Kúdela domluvil s rozhodčím, přitočil se ke Glenu Kamarovi a s rukou před ústy, aby nebylo možno odečíst ze rtů, cosi směrem ke Kamarovi poznamenal. Ten na Kúdelu okamžitě ostře vystartoval. A obvinil ho ze slovního útoku s rasistickým obsahem.

Podle Glena Kamary použil Ondřej Kúdela slova „fu..ing monkey“, tedy zas.aná opice. Slávista odmítl, že by řekl cokoli rasistického, zmínil, že použil slova „fu..ing guy“.

Kamara se odvolával na to, že Kúdelova slova měl slyšet spoluhráč Zunga, posléze jmenoval dalšího. Kvůli obvinění slávisty z rasismu zavládla na stadionu i po utkání vyostřená atmosféra. Pracovníci Rangers odmítali slávisty pustit z trávníku ke kabinám.

Byla organizována schůzka, na které se věci měly vyjasnit. Cestou na ni ale podle slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka domácí hráč Glen Kamara slávistu Ondřeje Kúdelu fyzicky napadl. Udeřil ho do tváře a odešel.

Skandální zápas se značně zmedializoval v celé Evropě, ve Velké Británii si média všímala zejména údajné rasistické linky celého příběhu. „Válka“ se přenesla na sociální sítě a dost možná také do mezistátního kvalifikačního utkání Wales-⁠Česko, ve kterém domácí hvězda jménem Gareth Bale prudce udeřila Ondřeje Kúdelu do obličeje. V návaznosti na toto zranění dostal později Kúdela s pochroumaným nosem i horečky a lékaři mu nasadili antibiotika.

UEFA zahájila vyšetřování zápasu Rangers-Slavia, vedl jej španělský specialista Antonio García Alcaraz. Zatímco Ondřej Kúdela poskytl v distančně vedeném výslechu plnou spolupráci, Glen Kamara podle informací Seznam Zpráv na radu svých právníků odmítl komentovat své počínání, které proběhlo po zápase.

K dění na trávníku a ke komunikaci s Kúdelou uvedl Kamara několik lehce odlišných verzí.

Slavia předala vyšetřovateli UEFA výpovědi svých afrických hráčů Abdallaha Simy a Simona Deliho, jakož i lékaře týmu, který ošetřoval Kuchtu. Všichni se vyjádřili, že na hřišti nebylo slyšet, co Kúdela Kamarovi říká. A pokud Kamarův spoluhráč Zunga říká, že něco slyšel, pak pravděpodobně nemluví pravdu. Slavia to doložila i videorozborem jeho jednání a příslušné reakce.

Vedle toho Slavia předložila i dva expertní posudky, které se věnovaly jazykové podstatě reálného či smyšleného Kúdelova výroku. Podle jednoho z činovníků Slavie, který si přál zůstat anonymní, se v posudcích, z nichž jeden vypracoval expert ze Skotska, píše, že to, co údajně měl říct Kudela, se často skanduje na britských stadionech, ale neučí se to v České republice. Argumentuje se tím, že Kúdelova znalost anglického jazyka je nízká. Slavia také prováděla pokusy, co vše je možné a nemožné vyslovit za 1,09 sekundy. To je doba, po kterou podle videozáznamu cosi říkal Kamarovi.

Španělský vyšetřovatel každopádně o Velikonocích předložil svou zprávu, ve které nedošel k jasnému závěru, vše zůstalo v rovině tvrzení proti tvrzení. „Vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky pana Kúdely, není podepsaný inspektor schopen potvrdit, nebo vyvrátit popis události panem Kamarou nebo panem Zungou“.

Kúdelovi UEFA minulý týden provizorně pozastavila činnost na jedno utkání evropských pohárů. Stoper Slavie tedy nemohl nastoupit v prvním čtvrtfinálovém utkání na stadionu Arsenalu. Každopádně stejně by kvůli pochroumanému nosu a horečkám do Anglie necestoval a zápas nehrál.

Reklama

Doporučované