Hlavní obsah

Česká stopa v úspěchu Kladivářů: Souček a Coufal přinesli vůli vítězit

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vladimír Coufal s Tomášem Součkem si vysloužili v letošní sezoně lásku fanoušků Hammers i respekt fotbalových expertů a komentátorů.

Reklama

Článek

Premier League skončila, je čas bilancovat, vybrat ty nejlepší a ukázat prstem na propadlíky a padouchy. Parta Angličana řešila kromě Čechů i nejsilnější příběhy letošního ročníku, bavila se kvízem i natipovala finále Ligy mistrů.

Rubrika Bramborový salát, pojmenovaná po slavné hlášce Tomáše Součka, byla tentokrát skutečně výživná a Češi v barvách londýnských Hammers se v diskusi dočkali zcela zaslouženého chvalozpěvu. Stabilně vynikající výkony Tomáše Součka a Vladimíra Coufala uchvátily kromě českých příznivců i anglickou fotbalovou veřejnost včetně těch nejrespektovanějších televizních expertů. „Terminátor“ Tomáš Souček, mnohými pundity právoplatně označovaný za jeden z přestupů sezony, vévodí několika individuálním žebříčkům. Vladimír Coufal, kterého Souček pro Hammers vyskautoval, zase figuruje v nejedné ideální sestavě sezony.

„Ještě před příchodem Tomáše Součka se na adresu West Hamu snášela zasloužená kritika. Hráčům se nedařilo na hřišti, vedení nezvládalo volit vhodnou koncepci či přestupovou politiku. Toxická atmosféra byla znát i v hledišti při domácích zápasech. Jenže s příchodem dvou českých hráčů jako by se rázem změnila celková trajektorie klubu,“ glosuje blízkou minulost v klubu z východního Londýna Karel Häring, zakladatel a šéfredaktor časopisu Football Club.

„Souček s Coufalem vzkřísili rozklížené Hammers. To oni do kádru vnesli potřebný tmel a spoluhráčům možná nevědomky vštípili vůli rvát se o výsledek a vítěznou mentalitu sobě vlastní,“ doplňuje autor podcastu Angličan Jiří Hošek. Martin Vait z iSport.cz navazuje myšlenkou, zda by nebylo pro celky bojující o setrvání v Premier League výhodnější vydat se cestou ekonomičtějších nákupů právě po vzoru Kladivářů: „West Ham si dlouhá léta pálil prsty drahými příchody hvězdných hráčů, jejichž výkony ve službách Hammers zůstávaly na míle za očekáváním. Ptám se, jestli by nebylo pro menší kluby v Premier League lepší vytahovat si nejlepší fotbalisty ze skandinávských zemí nebo právě střední Evropy. Hammers konečně přivedli místo předražených hvězd levné protagonisty konkrétních rolí.“

Posádka Podcastu Angličan se shoduje, že nevídaně rychlé integraci českých fotbalistů do ostrovního fotbalového prostředí nahrál především jejich charakter. „Není náhoda, že přestupů typu Souček nebo Coufal do West Hamu je v Premier League poskrovnu. Uskutečnit transfer hráčů z méně věhlasných soutěží není nijak obtížné, klub ovšem výrazněji riskuje, že se hráč, byť sebelepší, na anglické prostředí neadaptuje. Nově příchozí fotbalisty leckdy semele prvek anglického nasazení, tamní mentality. To, jak oba čeští fotbalisté vlétli přímo z letadla do nesmlouvavého kolotoče anglické ligy, je naprostý unikát,“ hodnotí bleskovou adaptaci českých Kladivářů Karel Häring.

Český reprezentační pravý obránce Vladimír Coufal, který v minulosti Angličanovi poskytl informacemi nabitý rozhovor, se dokonce dokázal probojovat do sestavy roku jednoho z nejuznávanějších expertů anglické kopané, Jamieho Carraghera. „Coufal je v dobrém smyslu takový retro pravý bek. Je výtečný v soubojích jeden na jednoho a umí přesně nacentrovat. Ačkoliv Angličané oslavují Coufalovy defenzivní schopnosti, já si na něm nejvíce vážím jeho snahy se neustále zlepšovat. Je to velmi učenlivý hráč, který se neostýchá zajít si pro radu,“ hodnotí jednoho z nejlepších pravých obránců uplynulého ročníku Premier League Martin Vait.

Navzdory jeho konzervativnějšímu pojetí hry činil Coufalův ofenzivní příspěvek pro letošní sezonu skvělých 7 asistencí. „Mně se moc líbí jednohlasná reakce fanoušků West Hamu omlouvajících se Slavii, že ji vyloženě okradli,“ komentuje všeobecné mínění kolem na anglické poměry levné české superposily Jiří Hošek. Kam až to West Ham dotáhne v příštích sezonách a kolik dalších slávistů zláká dres Kladivářů, je otázkou. Jasná je ovšem podle Martina Vaita budoucí kariéra Vladimíra Coufala, který by se podle jeho prognóz svými předpoklady dokonale hodil do role respektovaného televizního experta.

Podívejte se na krátkou rekapitulaci sezony v anglické nejvyšší soutěži pohledem jednoho z nejlepších britských imitátorů, Conora Moorea:

Debata o nejlepším hráči uplynulého ročníku zabrala hostům Angličana asi tři vteřiny. U nejlepšího trenéra byla diskuse přece jen delší, stejně jako rozprava o nejpříjemnějších překvapeních i největších zklamáních. Došlo i na názorovou konfrontaci ohledně dalšího osudu nejlepšího střelce a nahrávače Premier League Harryho Kanea.

Podrobnou bilanci uplynulé sezony si poslechněte v aktuální epizodě Angličana, kterou najdete v úvodu článku. A už v sobotu vám nabídneme další speciální díl, tentokrát k zákulisí boje o post předsedy FAČR mezi Petrem Fouskem a Karlem Poborským.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované