Hlavní obsah

Silničáři v Libereckém kraji uzavřou od 15:00 silnici 290 v Jizerských horách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Silničáři dnes od 15:00 uzavřou silnici druhé třídy 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách. Důvodem je očekávané ochlazení. I minulou sezonu byla silnice uzavřená od 22. listopadu.

Článek

„Přehrada na Černé Desné leží 770 metrů nad mořem a je zdrojem pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Silnice kolem ní se kvůli zvýšenému riziku znečištění vody vždy s prvním sněhem pro automobily uzavírá,“ řekl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

I loni byla silnice neprůjezdná od 22. listopadu, kvůli velkému množství sněhu ji znovu pro motoristy otevřeli až letos 21. května. Auta na ni tak nemohla rekordních 180 dnů. Od 90. let, kdy silnice prošla nákladnou rekonstrukcí, na ni auta mohou jenom od jara do podzimu. V minulých letech ji většinou pro dopravu otevírali na konci dubna nebo v prvních květnových dnech. Výjimkou byl rok 2014, kdy mohla být zprůjezdněna už na konci března. Po silnici vede v zimě jedna z oblíbených běžeckých tras Jizerské magistrály.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Krajská firma Silnice LK zajišťuje údržbu 2061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Zcela bez údržby zůstane tuto zimu 59 kilometrů krajských cest, většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Silnice 290 je jednou z mála, které se v kraji v zimě neudržují. Komunikace je v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, v zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba komunikace by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Na 18 úsecích v kraji hlavně v Jizerských horách a západních Krkonoších je od 1. listopadu povinná zimní výbava.

Reklama

Doporučované