Hlavní obsah

Šíření covidu mezi jeleny v USA trápí vědce. Může změnit kurz pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice mladých jelenců běloocasých.

Reklama

Vědci mají další důkaz explozivního šíření covidu-19 mezi jelenci běloocasými. Virus se mezi nimi mohl rozšířit po celých USA. Odborníci se obávají, že tato zvěř se může stát „rezervoárem viru“, který může později ohrozit i lidi.

Článek

Veterináři z The Pennsylvania State University nedávno publikovali studii, která upozorňuje, že v loňském roce žil ve státě Iowa velký počet covid pozitivních jelenců běloocasých.

V kombinaci s předešlými objevy z jiných míst USA to vědce vede k pádnému podezření, že už covidem-19 může být promořená velká část populace tohoto živočicha.

Zjištění je podle vědců znepokojivé. Tak rozsáhlé šíření viru mezi divokou zvěří by totiž podle nich mohlo mít dlouhodobé důsledky na průběh pandemie po celém světě, píše americké rádio NPR.

V nové studii vědci informují nejméně o 30% pozitivitě mezi testovanými jeleny z období mezi loňským dubnem a prosincem. Pozitivitu vědci ověřovali PCR testy na vzorku téměř 300 jelenů, z nichž víc než sto bylo z volné přírody – šlo o jedince, které srazilo auto nebo byli střeleni na maso.

Vysoký výskyt infekce vědce zaskočil. Populace jelenců běloocasých by se podle nich mohla stát takzvaným rezervoárem viru SARS-CoV-2. To znamená, že by se mezi nimi mohl přenášet i poté, co by byl mezi lidmi zcela vymýcen a hrozilo by tak, že ho jeleni budou přenášet zpět na člověka nebo na jiná zvířata.

Že by se z jelenů mohl virus na člověka nebo jiné zvíře přenést, ale zatím není vůbec potvrzené a vědci s tím pracují jako s hypotetickou možností.

Znepokojení posilují i vzpomínky na šíření nákazy u dánských norků chovaných v zajetí. Tamní vláda tehdy varovala, že by norci mohli z farem utéct a rozšířit virus i mezi volně žijící zvířata. U norků se prokázal i přenos ze zvířete na člověka a také specifická znepokojivá mutace. Panovaly obavy, že by se mohla zlepšit odolnost viru na protilátky. Norčí mutace se ale dosud nikde mezi lidmi výrazněji nerozšířila.

Z toho, co dosud vědci o šíření covidu mezi jeleny ví, se podle NPR zdá, že nemoc zvěři nepůsobí žádné vážnější symptomy. Genomická analýza vzorků viru napovídá, že se původně nakazili od lidí.

„Pokud má virus příležitost najít si místo lidí alternativní hostitele, které můžeme nazvat rezervoárem, vytvoří si tam bezpečné útočiště, kde může dál cirkulovat i poté, co by byla celá populace imunní,“ řekl podle NPR vedoucí studie Suresh Kuchipudi. „A to by znamenalo, že by bylo mnohem, mnohem těžší virus dostat pod kontrolu či ho zcela vymýtit,“ dodal.

„Detekovali jsme virus i u jelena v Ohiu,“ dodala k tomu viroložka Linda Saif z Ohio State University s tím, že v dalších oblastech vysoký výskyt prokázaly už dřív testy protilátek.

Ten si objednalo i americké ministerstvo zemědělství a podle výsledků zveřejněných letos v létě se mezi 385 kusy jelenů ze států Michigan, Illinois, New York a Pensylvánie našlo 40 % pozitivních.

Nový objev z Iowy podle vědců poukazuje na „urgentní potřebu“ monitoringu šíření viru SARS-CoV-2 v divoké přírodě.

Vědci už odhalili virus u mnoha druhů zvířat. Šlo například o psy, kočky, lvy, tygry nebo gorily. Většinou se ale jednalo jen o ojedinělé případy u zvířat chovaných v zajetí. Jelenci běloocasí byli v létě prvním divokým zvířetem, u kterého se prokázalo rozsáhlé šíření nákazy. V USA jich podle NPR žije asi 30 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované