Hlavní obsah

Německo hlásí covidový rekord. Země se ale na koordinaci domlouvají pomalu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo ohlásilo rekordní počet nakažených covidem-19. Končící kancléřka Merkelová chce další postup v dramatické situaci koordinovat se zemskými premiéry, kteří se ale mají sejít až příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Německu přibylo za posledních 24 hodin více než 50 000 nově nakažených koronavirem, nejvíce od začátku pandemie covidu-19. 39 676 nových případů koronavirové nákazy, které Institut Roberta Kocha (RKI) oznámil o den dříve, bylo přitom také dosavadním denním maximem.

Podle nových údajů v Německu za posledních 24 hodin zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 235 lidí. Za stejné časové období v minulém týdnu úřady zaznamenaly 165 úmrtí. Je tak zřejmé, že se situace s koronavirovou epidemií v zemi dramaticky zhoršuje. Navíc také vzrostl počet pacientů s covidem-19 přijatých do nemocnic s těžkým průběhem.

Scholz: Očkování je nejlepším řešením pro každého

Očkování jako hlavní zbraň proti pandemii dnes na půdě Spolkového sněmu propagoval i ministr financí Scholz, který pravděpodobně brzy vystřídá Angelu Merkelovou v kancléřském úřadě.

„Víme, jaké budou důsledky. Spousta z vás, kdo se nenechali očkovat, onemocní,“ varoval Scholz s tím, že o dalších opatřeních podle něj budou příští týden na společné schůzce jednat premiéři spolkových zemí.

„Covidem-19 se nakazilo mnohem méně očkovaných lidí než těch, kteří očkováni nebyli,“ dodal Scholz při projevu v dolní komoře parlamentu. Očkování proti onemocnění covid-19 je podle něj nejlepším řešením pro každého. Do boje s pandemií zasáhly také volby, po nichž se se svým postem loučí kancléřka Angela Merkelová. Ta podle agentury Bloomberg prosazovala přísnější omezení.

Německá asociace nemocnic podle webu Deutsche Welle uvedla, že kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených lidí hrozí přetížení lůžek na jednotkách intenzivní péče. „Že Německo bude mít 4000 obsazených lůžek intenzivní péče, je prakticky nevyhnutelný fakt,“ řekl předseda asociace Gerald Gass. Kliniky po celé zemi pak podle něj musí „okamžitě odložit plánované operace“.

V mnoha regionech jsou jednotky intenzivní péče na hranici svých možností. To podle Deutsche Welle znamená, že nemocnice „musí omezit své služby bez ohledu na počet pacientů s onemocněním covid-19, kteří tam jsou hospitalizováni“. Budou pak ale schopné zastoupit i přetížené nemocnice. „Německo se nachází ve velmi kritické fázi pandemie,“ řekl Gass.

Pandemie se vrací v nové podobě

Odstupující kancléřka Angela Merkelová podle webu The Local označila nárůst infekcí za „dramatický“. Vyzvala k naléhavé schůzce s premiéry jednotlivých spolkových zemí, aby stát na krizi dokázal „reagovat rychle a jednotně“. Jedním z bodů debat by podle ní mělo být společné úsilí o urychlení podávání třetí dávky vakcíny.

„Pandemie se vrací v nové podobě,“ uvedl její mluvčí Steffen Seibert a vyzval regionální úřady, aby přijaly k potlačení epidemie další opatření.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn, který se k výzvě Merkelové připojil, doufá, že se podaří projednat jednotný přístup všech spolkových zemí k problematice vstupu na veřejné akce. 16 německých spolkových zemí se však zatím nedokázalo na datu schůzky shodnout.

Některé spolkové země v čele se Sociálnědemokratickou stranou Německa (SPD), která zřejmě brzy povede i celostátní vládu, podle webu Deutsche Welle reagují pomalu. Částečně to může být způsobeno tím, že SPD, Zelení i Svobodní demokraté chtějí ve čtvrtek zveřejnit své vlastní plány na zvládnutí další fáze pandemie.

„Koronavirus nebere v úvahu politické procesy ani přechodná období,“ varoval Seibert s tím, že nový kancléř se pravděpodobně neujme úřadu dříve než za měsíc, i kdyby vše šlo tak, jak vyjednavači v současnosti doufají.

Söder: Za šíření infekce může i nízká proočkovanost

S nárůstem počtu případů se zvyšuje i počet očkování. Ministr zdravotnictví Jens Spahn ve středu uvedl, že za úterý bylo podáno více dávek vakcín než za jakýkoliv jeden den od srpna. Spahn na Twitteru uvedl, že v úterý zdravotníci aplikovali přibližně 312 tisíc dávek. Doposud v zemi dostaly posilovací dávku přes tři miliony lidí. Plně očkováno je ale v Německu pouze 67,3 procenta populace.

Vysoce postavený německý odborník na zdravotnictví Christian Drosten tvrdí, že pokud se počet očkovaných lidí nezvýší, budou nutná přísnější opatření. Pokud se tak nestane, může podle něj v zemi dojít až ke 100 000 dalších úmrtí na koronavirus.

Bavorský premiér Markus Söder také stanici ARD řekl, že za rychlé šíření infekce může zejména nízká proočkovanost proti onemocnění covid-19, a odmítl, že na vině jsou kvůli pozdní reakci politici. „Část lidí se stejně jako dříve chová nerozumně,“ řekl.

V Německu je odpor vůči očkování výrazný v bohatých jižních spolkových zemích Bavorsku a Bádensku-Württembersku a ve východních regionech, jako je Sasko, napsal web Financial Times (FT).

Průzkum agentury Forsa provedený z pověření německého ministerstva zdravotnictví zjistil, že až polovina neočkovaných respondentů volila v nedávných spolkových volbách pravicovou populistickou stranu Alternative für Deutschland (AfD).

Některé z nejhůře postižených spolkových zemí, včetně právě Saska nebo Bavorska, zavedly nová omezení, která cílí převážně na neočkované lidi. Ti totiž podle místních úřadů byli nárůstem počtu případů postiženi jako první. Od pondělí zakáže neočkovaným lidem vstup do restaurací, barů, sportovních hal i kadeřnictví hlavní německé město Berlín.

„Obecně jsem zastáncem očkování, ale nejsem si jistá, zda je toto očkování bezpečné,“ řekla pro FT Jutta, která odmítla uvést své příjmení. Proti vakcíně stále protestuje, ale už nemá na výběr. „Říkají mi, že nebudu moci chodit do práce, dokud nebudu očkovaná,“ dodala.

Ke zpřísnění koronavirových opatření pro neočkované se již dříve odhodlala spolková země Braniborsko, které obklopuje Berlín. Tamní vláda rozhodla, že do klubů, na diskotéky a festivaly budou moci chodit jen lidé, kteří mají doklad o vakcinaci nebo o prodělání nemoci. Negativní test už stačit nebude. Stejnou cestou se vydalo Sasko. Tam neočkovaní od začátku tohoto týdne nesmějí ani do vnitřních prostor restaurací.

V Rakousku, kde se jako potvrzení bezinfekčnosti uznává pouze očkování nebo prodělaná nemoc covid-19, se pro toto opatření vžil název „lockdown volného času“. Nařízení však v sousední zemi výrazně zvýšilo zájem o očkování. Podle zdrojů Seznam Zpráv je možné, že se systém očkování/nemoc zavede i v České republice.

Celkově na komplikace spojené s covidem-19 v Německu zemřelo 97 198 lidí. Nákazu se od začátku pandemie podařilo prokázat u více než 4,89 milionu z 83 milionů obyvatel Německa.

Reklama

Doporučované