Hlavní obsah
Online

Izrael rozhodl. Armáda se zaměří na symboly Hamásu

Foto: Profimedia.cz

Jeden z izraelských útoků v Gaze.

Reklama

aktualizováno •

„Toto je jen začátek,“ varoval izraelský ministr obrany po stovkách útoků na území v Gaze. Současný konflikt, vyvolaný několikadenním napětím vrcholícím v pondělí zásahy na Chrámové hoře, je nejhorší od roku 2014.

Článek

Co byste měli vědět:

- Izraelští ministři zodpovědní za bezpečnost na večerním jednání rozhodli o dalším vystupňování útoků na na palestinské Pásmo Gazy. Podle televize Kanál 12 se zřejmě armáda zaměří na symboly Hamásu. Jedním z těchto cílů by mohla být podle televize budova ministerstva financí.

- Izrael v dnešních ranních hodinách podle agentury Reuters podnikl několik stovek vzdušných úderů na Pásmo Gazy, podle Jeruzaléma mířily na cíle Hamásu. Podle šéfa washingtonského blízkovýchodního institutu Hamás vypálil desítky raket směrem k izraelskému městu Dimona, kde se nachází jaderný reaktor.

- O život při útocích přišlo nejméně 40 lidí. 35 lidí zemřelo v Pásmu Gazy, z toho dvanáct dětí. Dalších 220 lidí bylo zraněno, uvedly místní úřady. Pět obětí, včetně nezletilé dívky ve městě Lod, si vzájemné ostřelování vyžádalo v úterý a středu v Izraeli.

- Napětí stoupá k úplné válce, varuje zmocněnec OSN pro Blízký východ. Izrael už přesouvá tanky k hranici Gazy.

Situaci jsme i včera sledovali online:

  • Dnešní útoky Hamásu byly reakcí na zničenou výškovou budovu

    Středeční izraelský nálet zničil mnohopatrovou budovu ve městě Gaza, uvedla novinářka Youmna Al Sayedová, která z města Gaza přináší reportáž pro web Al Jazeera s tím, že dnešní útoky Hamásu byly odvetou právě za zničenou budovu.

    Čtrnáctipatrová věž Al-Shorouk ve městě byla podle webu Al Jazeera domovem mnoha mediálních kanceláří v Pásmu Gazy a nachází se ve velmi hustě obydlené oblasti. Jde od pondělka o třetí výškovou civilní budovu, na niž izraelská armáda zaútočila. Podle ní tam byly byty a úřadovny radikálního Hamásu.

    Izrael předem k věži shodil nevýbušné zařízení. Izraelské obranné síly (IDF) toto běžně dělají s místy, která hodlají v nejbližší době ostřelovat. Rezidentům tak poskytnou čas na evakuaci.

  • Izraelské ostřelování má v Pásmu Gazy již 65 obětí

    Podle palestinského ministerstva zdravotnictví vzrostl počet obětí v Pásmu Gazy na 65. Nejméně 365 lidí bylo zraněno, z toho 86 dětí a 39 žen. Na izraelské straně bylo raketovou palbou zabito nejméně šest lidí. Asi 100 Izraelců bylo rovněž zraněno.

    Izraelské letectvo podle mluvčího zasáhlo v Gaze asi 300 různých vojenských cílů, včetně míst, kde skupiny Hamás a Islámský džihád vyrábí a skladují zbraně. Útoky cílily na konkrétní vysoce postavené představitele obou skupin.

  • Operace proti Pásmu Gazy bude pokračovat, rozhodl bezpečnostní kabinet

    Izraelští ministři zodpovědní za bezpečnost na svém večerním jednání rozhodli o dalším vystupňování útoků na palestinské Pásmo Gazy. Bezpečnostní kabinet se dohodl na zesílení úderů.

    Podle televize Kanál 12 se zřejmě armáda zaměří na symboly hnutí Hamás, které Pásmu Gazy vládne. Jedním z těchto cílů by mohla být podle televize budova ministerstva financí.

    Izraelské sdělovací prostředky z výsledku jednání bezpečnostního kabinetu usuzují, že konflikt s Hamásem potrvá ještě několik dní.

  • Dvoudenní izraelsko-palestinské boje mají 60 obětí, 53 Palestinců, sedm Izraelců

    Dvoudenní boje palestinských radikálních skupin proti Izraeli nepřežilo 60 lidí. Skupina Hamás, která ovládá Pásmo Gazy, ohlásila 53 palestinských obětí, v Izraeli je mrtvých sedm. Zraněno je několik set lidí.

    Boje začaly po nepokojích v Jeruzalémě v pondělí večer raketovou palbou z Pásma Gazy na Izrael, který pak zahájil masivní vojenskou operaci.

    Mezi 53 palestinskými oběťmi je 14 dětí a tři ženy. Zraněno je 320 Palestinců, z nichž 86 jsou děti a 39 ženy.

    Mezi sedmi mrtvými Izraelci je jednadvacetiletý voják a dvě děti. Poslední obětí je šestiletý chlapec, který při dnešním přímém zásahu domu ve městě Sderot utrpěl fatální zranění. Těžce zraněná je i jeho matka.

    Raketová palba pokračovala i dnes večer, město Aškelon hlásí 14 zásahů. Poškozena byla například tamní prázdná škola. Izrael zrušil až do konce týdne výuku ve školách na celém území.

  • Násilí mezi izraelskými Židy a Araby pokračovalo v mnoha izraelských městech

    V mnoha izraelských městech ve středu večer pokračovalo násilí mezi arabským a židovským obyvatelstvem. Ačkoli do nejproblematičtějších měst policie poslala posily, násilnosti večer pokračovaly.

    V severoizraelském městě Akko byl těžce zraněn třicetiletý muž kamením, které na Židy házeli arabští obyvatelé města. Židé uspořádali pochod a provolávali na něm smrt Arabům. V Haifě zasypali kamením Židé Araba v autě, řidič zrychlil a jednoho z útočníků zranil.

    Mluvčí Hamásu se obrátil v jednom svém vyjádření na izraelské Araby s výzvou, aby „povstali proti společnému nepříteli“.

  • Dvoudenní izraelsko-palestinské boje mají 60 obětí, 53 Palestinců, sedm Izraelců

    Dvoudenní boje palestinských radikálních skupin proti Izraeli nepřežilo 60 lidí. Skupina Hamás, která ovládá Pásmo Gazy, ohlásila 53 palestinských obětí, v Izraeli je mrtvých sedm. Zraněno je několik set lidí.

    Boje začaly po nepokojích v Jeruzalémě v pondělí večer raketovou palbou z Pásma Gazy na Izrael, který pak zahájil masivní vojenskou operaci. Mezi 53 palestinskými oběťmi je 14 dětí a tři ženy. Zraněno je 320 Palestinců, z nichž 86 jsou děti a 39 ženy.

    Mezi sedmi mrtvými Izraelci je jednadvacetiletý voják a dvě děti. Poslední obětí je šestiletý chlapec, který při dnešním přímém zásahu domu ve městě Sderot utrpěl fatální zranění. Těžce zraněná je i jeho matka.

    Raketová palba pokračovala i dnes večer, město Aškelon hlásí 14 zásahů. Poškozena byla například tamní prázdná škola. Izrael zrušil až do konce týdne výuku ve školách na celém území.

  • USA vyšlou na Blízký východ diplomata, má utišit spory Izraele a Palestiny

    Spojené státy vyšlou na Blízký východ vysoce postaveného diplomata ve snaze utišit eskalující násilí mezi Izraelem a Palestinci. Podle médií to oznámil ministr zahraničí USA Antony Blinken, který zároveň označil za „trýznivé“ záběry, jež v posledních dnech přichází z regionu. Americký ministr obrany Lloyd Austin podle vyjádření Pentagonu hovořil se svým izraelským protějškem a potvrdil mu, že USA Izrael nadále jednoznačně podporují.

    „Obrázky, které k nám přes noc dorazily, jsou trýznivé. A ztráta jediného civilního života je tragédií. Požádal jsem zástupce náměstka ministra zahraničí Hadyho Amra, aby ihned odjel do regionu a setkal se s Izraelci a Palestinci (…) a jménem mým a prezidenta Joea Bidena na ně naléhal, aby zmírnili násilnosti,“ řekl Blinken.

  • V izraelském městě Sderot je po zásahu raket z Gazy sedm zraněných

    Po středečním ostřelování měst v jižním a středním Izraeli bylo při zásahu raketou ve městě Sderot těžce zraněno pětileté dítě. Dalších šest lidí bylo zraněno, jeden vážně, dva středně a čtyři lehce, píše web Haaretz.

  • Izrael zničil třetí výškovou budovu v Gaze

    Izraelská armáda v Gaze zničila další mnohopatrový dům. Jeho obyvatele předem varovala. Jde od pondělka o třetí výškovou civilní budovu, na niž izraelská armáda zaútočila. Podle ní tam byly byty a úřadovny radikálního Hamásu. V bojích Hamásu a dalších radikálů proti Izraeli od pondělka zemřelo skoro 60 lidí, z nichž 53 jsou Palestinci a šest Izraelci.

    Podle zdrojů z Gazy Izrael informoval správu výškové budovy o následném útoku a nutné evakuaci. Jako v předchozích dvou případech před vlastním útokem na střechu Izraelci shodili menší munici, která nevybuchuje, aby upozornili na blížící se hlavní útok.

    Hamás a Islámský džihád o pondělka na Izrael vypálily 1200 raket, z nichž 200 spadlo ještě na území Pásma Gazy. Izraelská protivzdušná obrana zachytila 85 až 90 procent střel mířících na hustě obydlená místa.

  • Násilí v Gaze vyvolalo antisemitské útoky v Německu

    Německá policie zadržela více než tucet mužů ve třech různých městech, kteří měli v úterý večer házet kameny na synagogu, pálit izraelské vlajky a založit požár v památníku za židovskou modlitebnou zničenou během nacistických pogromů v roce 1938. Zatčení se k činům přiznali s tím, že je motivovaly záběry násilí z Gazy. Němečtí politici projevy antisemitismu odsoudili a varovali, že je nebudou tolerovat.

  • V Gaze zemřelo už 56 lidí, z toho 14 dětí

    Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy oznámilo další nárůst obětí: po izraelských útocích zahynulo celkem 56 lidí, z toho 14 tvoří děti, pět obětí jsou ženy a jeden senior. Zranění utrpělo 335 lidí.

  • Izraelská policie vyhlásila zákaz nočního vycházení ve městě Lod

    Z Lodu na předměstí Tel Avivu, kde podle agentury AFP žije 77 000 obyvatel včetně 47 000 Židů a 23 000 Arabů, policie hlásila minulou noc výtržnosti. Izraelská vláda na pomoc bezpečnostním složkám vyslala vojáky z okupovaného Západního břehu Jordánu.

  • Izrael zřejmě hodlá v ostřelování Gazy pokračovat

    Věž Sharouq v Gaze, v níž se údajně nachází nákupní centrum a kanceláře, se podle šéfa washingtonského blízkovýchodního institutu stala terčem tzv. „zaklepání na střechu“.

    To je termín používaný Izraelskými obrannými silami (IDF) pro označení praxe, kdy Izrael shodí nevýbušné zařízení na místo, které hodlá v nejbližší době ostřelovat. Rezidentům tak ale poskytne čas na evakuaci.

    Na poslední dva útoky na věže podle Listera Hamás reagoval masivní raketovou palbou.

  • Izraelské dělostřelectvo ostřeluje Pásmo Gazy

    Izraelská armáda v uplynulé hodině zahájila dělostřeleckou palbu na Pásmo Gazy a na hranicích rozmístila dělostřelecké baterie, píše web Haaretz.

    Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze mezitím oznámilo, že při současné vlně násilí bylo zabito 56 lidí, z toho 14 dětí, pět žen a jeden senior. 335 dalších osob bylo zraněno.

  • Při náletu zemřeli čtyři vysoce postavení představitelé Hamásu

    Izrael uvedl, že při náletech v Pásmu Gazy zabil čtyři vysoké představitele Hamásu. Ve městech Chán Júnis a Gaza bylo podle bezpečnostní služby Šin Ben také zabito asi 12 příslušníků raketových operací Hamásu. Podle webu Haaretz Izrael také zničil jedno z hlavních výzkumných a vývojových středisek, které Hamás v Pásmu Gazy kontroluje.

    Jedním ze čtyř zabitých vysoce postavených činitelů je podle webu Haaretz Bassem Issam, který od roku 2017 vedl operace vojenského křídla Hamásu ve městě Gaza a významně se podílel na výrobě raket.

  • Izraelské nálety na Gazu zničily kancelář Hamásu

    Při izraelském náletu v Gaze byl zničen několikapodlažní dům, kde se podle místních obyvatel nacházela kancelář Hamásu. Izrael před úderem obyvatele domu varoval a oni odešli, píše Reuters.

    Mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus novinářům sdělil, že Izrael chce civilní oběti v Gaze minimalizovat a označil to za prioritu. Nezmínil přitom konkrétní incident, při němž by si izraelské nálety vyžádaly civilní oběti.

  • Haagský tribunál vyšetřuje válečné zločiny obou stran

    Hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) Fatou Bensoudaová oznámila, že zahájila vyšetřování možných válečných zločinů spáchaných Izraelem a Palestinci. Izrael nicméně jurisdikci ICC neuznává a nehodlá se případným verdiktem haagského soudu řídit.

  • Izrael rozesílá varovné sms

    „Ahoj! Byl jsi identifikován při účasti při násilných činech v mešitě al-Aksá. Poneseš za to odpovědnost. Tajné služby.“ Sms zprávu s tímto textem dostala v posledních 24 hodinách celá řada obyvatel východního Jeruzaléma včetně aktivistů a novinářů, kteří byli při úterních protestech.

    Lidskoprávní organizace upozorňují, že Izrael tak nelegálně využívá určování polohy pomocí dat z telefonů, což je nelegální, informoval server Middle East Eye.

  • Hamás pálí rakety na město Dimona, kde se nachází jaderný reaktor

    Hamás vypálil desítky raket směrem k izraelskému městu Dimona, kde se nachází jaderný reaktor. Tvrdí to Charles Lister, šéf washingtonského blízkovýchodního institutu. Hamás se podle něj chce zaměřit na kritickou infrastrukturu Izraele, kromě Dimony jde i o přístav Ašdod a elektrárny v Aškelonu.

    Poprvé za tuto krizi Hamás podle Listera do izraelského vzdušného prostoru vypustil „sofistikovaný a pravděpodobně ozbrojený dron.

Reklama