Hlavní obsah

Jedna z deseti raket projde. Izraelce brání před masakrem „čistič nebe“

Foto: Profimedia.cz

„Železná kopule“ má při zachycování raket mířících na hustě obydlená místa podle Izraelců zhruba 90procentní úspěšnost.

Reklama

Moderní, spolehlivý a velmi drahý. Systém Iron Dome, Železná kopule, který ve dne v noci střeží nebe nad Izraelem, by si zasloužil řadu dalších přívlastků.

Článek

Iron Dome neboli Železná kopule je mobilní obranný systém vyvinutý společnostmi Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Industries. Izraelská armáda jej nasadila v roce 2011 v reakci na bezpečnostní hrozbu, kterou představovaly rakety, z nichž mnohé dopadaly do hustě obydlených oblastí.

Systém Iron Dome je velmi účinný a naprostou většinu raket, které Hamás v posledních dnech vypálil, podle agentury Reuters zachytil. Některé však prošly skrz, podle zpráv místních médií v důsledku raketových útoků zemřelo pět Izraelců a desítky dalších byly zraněny.

Foto: Seznam Zprávy

Železná kopule je klíčovým stupněm trojice systémů izraelské protivzdušné obrany, která se zaměřuje na obranu před střelami krátkého doletu.

Hamás na Izrael zpravidla útočí raketami typu Kassám, jejichž hlavními přednostmi jsou nízká cena a snadná výroba. Raketa Kassám nemá naváděcí systém a je odpalována z jednoduchého kovového rámu, rovněž podomácku vyrobeného. Největší z nich nyní váží více než 45 kilogramů, přesto je dostatečně malá na to, aby ji mohli sestavit a odpálit dva muži, informoval web Forbes.

Rakety typu Kassám jsou velmi nepřesné a lze je vypálit pouze obecným směrem k cíli, zasáhnout cokoli je spíše otázkou štěstí než úsudku. Lze předpokládat, že ti, co rakety odpalují, o jejich místě dopadu vědí stejně málo jako Izraelci.

Obrannou střelu Tamir, kterou Železná kopule využívá, naopak podle studie Navarrské univerzity řídí radar, dokud infračerveným senzorem nezachytí cíl, na nějž se zaměří. Obranná raketa musí být rychle manévrovatelná, právě kvůli nepředvídatelnému kurzu podomácku vyrobené rakety Kassám.

Radiolokátor ELM-2084 zachytí start rakety a řídicí centrum následně předpoví, kam raketa dopadne, a určí, zdali má být zachycena. Díky technologii umělé inteligence je systém schopen rozlišit, zda přilétající hrozby dopadnou do obydlené, nebo neobydlené oblasti.

V tom druhém případě je zpravidla ignoruje, což následně snižuje náklady na provoz a omezuje zbytečné odpaly na minimum. Pokud však Železná kopule zjistí, že raketa má dopadnout do obydlené oblasti, okamžitě reaguje vystřelením vlastní střely.

Pro zneškodnění útočné rakety ji Tamir zasáhnout nemusí. Řízení z plošného radiolokátoru při dostatečné blízkosti k raketě převezme palubní zařízení, které následně odpálí hlavici a raketu zasype sprchou šrapnelů. Po zneškodnění se rakety rozpadnou na spoustu malých trosek, které v obydlených oblastech mohou způsobit zranění či materiální škody.

Systém Iron Dome funguje tak, že detekuje, analyzuje a zachycuje různé cíle, jako jsou granáty z minometů či rakety. Podle webu Haaretz by si ale měl být schopen poradit i s drony, letadly nebo střelami s plochou dráhou letu. Železná kopule je klíčovým stupněm trojice systémů izraelské protivzdušné obrany, která se zaměřuje na obranu před střelami krátkého doletu.

Rakety středního doletu pokrývá systém „David's Sling“ neboli Davidův prak, zatímco protiraketový systém „Arrow“ neboli Šíp chrání Izrael před střelami dlouhého doletu.

Izrael chrání nejméně 10 baterií, které slouží k ochraně infrastruktury a občanů země a jsou strategicky rozmístěny kolem izraelských měst. Každá z nich je schopna chránit 60 čtverečních kilometrů, podle některých zdrojů i více. Samotná odpalovací zařízení unesou až 20 raket Tamir, z nichž každá váží přibližně 200 kilogramů a má dolet přes 40 kilometrů.

Cenu jednotlivé rakety Tamir web Forbes odhaduje na 20 000 až 100 000 dolarů (420 tisíc – 2,1 milionu Kč). Střely Kassám, které využívá Hamás, jsou přitom značně levnější. Železná kopule navíc někdy údajně preventivně vypouští dvě rakety proti jedné, aby její zachycení zajistila.

Železná kopule doposud poměrně úspěšně bránila raketám Hamásu v působení vážných ztrát. Má však i své slabiny. Systém má vysoký a prozatím neznámý bod přehlcení, tedy maximální počet raket, s nimiž si dokáže poradit najednou.

Útoky posledních dní podle řady odborníků vypadají jako pokus zahltit systém větším počtem raket než kdykoli předtím. Izraelské obranné síly (IDF) tvrdí, že od začátku poslední eskalace bylo z Pásma Gazy vypáleno přibližně 1200 raket, z nichž 200 spadlo ještě na území Pásma Gazy.

Podle webu Business Insider (BI) izraelský obranný systém Iron Dome zachytil méně než polovinu raket, které na Izrael v posledních dnech vystřelil Hamás. „Do této chvíle bylo z Pásma Gazy vypáleno přibližně 480 raket na izraelské území. Obranný systém Iron Dome zachytil 200 z nich. Přibližně 150 raket na izraelské území mířilo, ale explodovalo ještě v Pásmu Gazy,“ oznámilo v úterý izraelské letectvo.

Z toho vyplývá, že zhruba 130 raket systém Iron Dome v posledních dnech nezachytil, mnohé z nich ale mohly mířit do neobydlených oblastí, v takovém případě by je Železná kopule ignorovala.

IDF tvrdí, že „Železná kopule“ má při zachycování přilétajících střel mířících na hustě obydlená místa zhruba 90procentní úspěšnost. „Zachraňuje životy každou vteřinu, každý den a mohu vás ujistit, že situace by byla zcela jiná, kdybychom Iron Dome proti těmto brutálním útokům neměli,“ poznamenal mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus.

Palestinští ozbrojenci podle BBC tvrdí, že v průběhu posledních dvou dnů vypálili nejméně 130 raket na izraelské město Tel Aviv poté, co izraelský letecký útok zničil v Pásmu Gazy třináctipatrovou budovu. Druhé největší izraelské město Tel Aviv je od Pásma Gazy vzdálené pouhých 40 kilometrů, je tak častým terčem palestinských útoků.

Podle studie společnosti RAND z roku 2016 může být účinnost systému Iron Dome dokonce strategickou slabinou. Protože raketové útoky Hamásu způsobují ve srovnání s izraelskými tak malé škody, je jakákoli izraelská vojenská reakce považována za nepřiměřenou a tvrdou. Podle Hamásu Izraelci od pondělka zabili 53 Palestinců, mezi nimiž je 14 dětí. To je několikanásobně více než počet obětí v Izraeli. V oblasti je také více než 200 zraněných.

Reklama

Doporučované