Hlavní obsah

Sirotci v KLDR jsou prý tak vděční státu, že chtějí dřít v dolech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle severokorejských státních médií děti ze dvou státních sirotčinců se dobrovolně přihlásily k práci v uhelných dolech, továrnách a na farmách.

Článek

Zhruba 700 dětí se „s moudrostí a odvahou“ rozhodlo vykonávat manuální práci pro stát, uvedla v sobotu severokorejská státní agentura KCNA. Kolikáté narozeniny dobrovolníci oslavili, není jasné, podle zveřejněných fotografií jde však o puberťáky.

Média také zveřejnila snímky ze slavnostní ceremonie, která se údajně konala 26. května. Jak uvedla KCNA, děti „projevily nadšení dobrovolně sloužit“ státu a vůdci Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) Kim Čong-unovi. Práce podle místních médií budou vykonávat zejména v uhelném dole Ryongdae a na farmě Yoldusamchon.

Severokorejské děti spěchají do uhelných dolů, aby „zaplatily“ za lásku vládnoucí strany a projevily svou věrnost, psala státní média ve čtvrtek. Britská stanice BBC upozorňuje, že podobné zprávy o touze mladých lidí dobrovolně vykonávat těžkou manuální práci v náročných oblastech se ve státních médiích v posledních měsících objevují stále častěji.

Řada lidskoprávních organizací dlouhodobě obviňuje Severní Koreu, kde žije přes 26 milionů lidí, z využívání nucené dětské práce. Stát však jakákoliv obvinění popírá. Výbor OSN pro práva dítěte ve své poslední zprávě z roku 2017 uvedl, že je „vážně znepokojen“ tím, že „děti jsou požádány, aby dobrovolně pracovaly na farmách a v dolech“. To podle organizace porušuje základní dětská práva.

Z praktikování „nejhorších forem dětské práce“ Severní Koreu obvinily také Spojené státy. Březnová zpráva amerického ministerstva zahraničí z roku 2020 uvádí, že místní úřady posílají školáky do práce, aby pomáhali při dokončování speciálních projektů – jako je například odklízení sněhu na silnicích.

Šestnáctileté děti jsou „zařazeny do stavebních brigád na dobu 10 let“, stojí v prohlášení. Podle amerických úřadů děti v důsledku požadované nucené práce trpí „fyzickými a psychickými zraněními, podvýživou a vyčerpáním“.

Reklama

Doporučované