Hlavní obsah

Sítě 5G v Česku? Nejdřív za dva roky, tvrdí odborník

David Spies o rozvoji sítí nové generace 5G.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyšší kapacita, rychlost připojení i možnost připojit víc zařízení najednou – hlavní přínosy nástupu sítí nové generace 5G. Ty je už dnes možné využívat pro domácí připojení, pro jejich masové rozšíření je třeba dobudovat infrastrukturu.

Článek

Telekomunikační giganti přicházejí s prvními přístroji, které síť 5G podporují. S jejím rozšířením podle expertů odpadne problém s připojením více chytrých přístrojů najednou.

„Díky té velké kapacitě se připojíme k síti s mobilním telefonem, ale i na místě, kde by to dřív byl problém, třeba na koncertě a na stadionu, kde bude chtít spousta lidí živě streamovat,“ říká David Spies, odborník na 5G sítě.

Jak dodává, využití 5G technologií se bude hodit třeba v případě, že budou chtít na chytré technologie přejít celá města, jde o koncept takzvaných „smart cities”. Ty dnes začínají i v Česku a často právě naráží na nedostatečnou kvalitu připojení.

Doba, kdy bude v Česku možné naplno využívat 5G síť, se podle Davida Spiese blíží. „Taková ta klasická mobilní síť přijde tak v roce 2021 nebo 2022. Příští rok teprve proběhne aukce spektra, na kterém by se ta první 5G síť měla asi spouštět.”

S Davidem Spiesem jsme mluvili v Ránu na gauči. Ranní zpravodajský servis najdete na Televizi Seznam každý všední den v 7 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované