Hlavní obsah

Šité horkou jehlou, vykašlali se na to. Veterán kritizuje evakuaci z Kábulu

Foto: Armáda ČR

Afghánci evakuovaní do Česka.

Reklama

Evakuace z Afghánistánu přišla pozdě, vše se mělo naplánovat daleko dřív. Těmito slovy hodnotí záchranné lety z Kábulu bezpečnostní experti, které oslovily Seznam Zprávy.

Článek

Do Prahy z Kábulu zatím přiletěla dvě letadla. V Afghánistánu však zůstávají stále někteří místní tlumočníci, kteří pomáhali české armádě. Na adresu české vlády zaznívá kritika, že evakuace přišla pozdě a s přípravami se mělo začít daleko dřív.

Bývalý velitel speciálního oddělení SOG (Útvar speciálních operací vojenské policie) a bezpečnostní poradce Lumír Němec v rozhovoru pro Seznam Zprávy kritizuje českou vládu.

„Evakuace je zatím velmi chaotická, levá neví, co dělá pravá. Například jednomu z tlumočníků, se kterým jsem v kontaktu, v neděli někdo volal, že má doplnit informace o své rodině, která má být evakuovaná. Když volal o deset minut později zpět, bylo mu ovšem řečeno, že není na seznamu. Je to ten kluk, kterého předevčírem ráno Tálibán vyvlekl a zmlátil a pak ho zase propustil. No a najednou na seznamu zase je. Jeden den tam není, druhý den ano,“ kritizuje zmatenou evakuaci Němec.

Vykašlali se na to a teď se snaží hasit vzniklý požár.
Lumír Němec, bývalý velitel speciálního oddělení SOG

Dodává také, že česká vláda se podle něj začala situací zabývat až tehdy, kdy už ostatní země naplno evakuovaly a měly přípravné programy. „Ukazuje to, že je vše šité horkou jehlou, na poslední chvíli. Vykašlali se na to a teď se snaží hasit vzniklý požár,“ řekl Němec.

Také podle Jiřího Šedivého, bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR byla evakuace naplánovaná pozdě. Armáda ale podle Šedivého úkol splnila velmi rychle a její práci hodnotí jako dobře odvedenou. Otázkou podle něj ovšem je, do jaké míry se podaří stáhnout hlavně afghánské spolupracovníky.

„Příprava měla proběhnout detailně a rozhodnutí mnohem dřív, tak aby se vše neřešilo na poslední chvíli. Naši občané v čele s velvyslancem, a především ti afghánští občané, kteří pro nás pracovali, měli být informováni o organizaci evakuace mnohem dřív. To mělo být připraveno a procvičeno. Myslím si, že jsme zbytečně připravili všem aktérům okamžiky, které pro ně byly stresující,“ dodal Šedivý.

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní expert Andor Šándor vysvětluje, co může stát za tím, že Česko zatím ještě nepomohlo všem afghánským tlumočníkům. „Je fakt, že ministr obrany Metnar připouští, že nepomůžeme všem. To ukazuje na to, že buď nejsme se všemi v kontaktu. Anebo se všichni, kdo prošli bezpečnostním screeningem, nejsou schopní dostat na letiště,“ uvedl Šándor pro Seznam Zprávy.

Takto rychlý kolaps tamní vlády a jejích složek nečekal nikdo, včetně služeb Spojených států.
Jan Hamáček, ministr vnitra

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hájí vládu tím, že zvrat v Afghánistánu nastal příliš rychle a že reakce Česka odpovídá situaci. „Vycházím z toho, že takto rychlý kolaps tamní vlády a jejích složek nečekal nikdo, včetně služeb Spojených států. I prezident Biden mluvil o tom, že nehrozí kolaps Kábulu, že se nebude opakovat scéna, že by vrtulníky odlétaly ze střechy americké ambasády a za týden bylo všechno jinak. Všechny státy musely reagovat rychle,“ odpověděl Hamáček v Brně na dotaz Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy se zeptaly Ministerstva obrany, zda považují evakuaci za včasnou. Na otázky ale resort neodpověděl s tím, že na vyhodnocení a politickou stránku věci ještě bude čas. Ministr obrany Lubomír Metnar k tématu na Twitteru napsal, že Česko dělá pro pomoc afghánským tlumočníkům maximum.

„Internet je plný příběhů afghánských tlumočníků. Chci jasně říct - se všemi, kterých se program naší pomoci týká, jsme v kontaktu. Kdo tvrdí, že nebyl kontaktován, tak zřejmě proto, že mu kontrakt dávno skončil a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostním screeningem,“ napsal Metnar.

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Včera odpoledne odletěl z kábulského letiště další český evakuační speciál. Na palubě přepravil do Česka 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna, českých vojáků a afghánských spolupracovníků.

Reklama

Doporučované