Hlavní obsah

Situace se bude zhoršovat dalších 14 dní, předpovídá Vojtěch

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nastínil, že situace ohledně koronaviru v Česku se nebude vyvíjet dobře ještě další dva týdny. Poté by mohlo dojít alespoň ke stagnaci.

Článek

Epidemická situace se bude nadále zhoršovat a ke změně dojde nejspíš koncem listopadu, myslí si ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Bavíme se o následujících 14 dnech, kdy by se ta situace měla zhoršovat, pak by mohlo dojít k určité alespoň stagnaci. Pandemie je jiná než byla před rokem, je to dáno proočkovaností. Samozřejmě situace není dobrá,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Otázkách Václava Moravce na České televizi.

Zároveň dodal, že stoupá zájem o očkování na místech bez registrace. Dává to do souvislosti s koncem testů zdarma. Pokud by ale do konce listopadu nedošlo k poklesu šíření viru, mělo by se podle možného kandidáta vznikající vlády na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) hrazení testů z veřejných peněz zase vrátit.

Bavíme se o následujících 14 dnech, kdy by se ta situace měla zhoršovat.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Válek se domnívá, že je potřeba rozjet door to door očkovací kampaň pro seniory. „Pojišťovny by také měly cíleně zvát seniory na očkování. To se dá spustit během týdne,“ uvedl v debatě Válek.

V domovech pro seniory by měl stát ve spolupráci s řediteli zařídit přeočkování třetí dávkou. To se dá podle Válka udělat během dvou týdnů.

Adam Vojtěch se vyjádřil také k zapojení armády, která má v současné době smlouvu na projekt Chytrá karanténě jen do konce listopadu. Ministerstvo podle Vojtěch jedná o zapojení armády na další dva měsíce.

Ludvík: Sbalte si kartáček

Bývalý ministr zdravotnictví a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík v debatě řekl, že se delta nevyhne téměř nikomu a je extrémně nakažlivá.

„Kdo je nenaočkovaný a je mu nad 65 let, tak bych mu osobně doporučil, aby si sbalil pyžamo a kartáček na zuby. A byl připraven na to, že dost možná stráví Vánoce pod kyslíkem,“ řekl Ludvík.

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala nechce rušit koronavirová opatření zavedená současnou vládou Andreje Babiše (ANO) „bezhlavě“, tedy bez předchozího vyhodnocení toho, zda fungují. Nenaočkované seniory by chtěl k očkování přesvědčit adresným oslovením přes pojišťovny a praktické lékaře. Řekl to dnes v Partii na Primě.

Fiala zopakoval, že jediným řešením problematiky covidu-19 je co největší proočkovanost, protože „nikdo nic lepšího nevymyslel“. „Kdybych měl příležitost, jako první krok bych zadal ministru zdravotnictví soustředit se na rizikové skupiny, které ještě nejsou dostatečně očkované,“ řekl.

Pracovní skupina pro očkování

Kromě Národního institutu pro zvládnutí pandemie připravuje koalice Spolu užší pracovní skupinu. která se bude zabývat prioritně očkováním. Zastoupeni v ní budou mimo jiné i hejtmani. V pořadu Partie televize CNN Prima News to dnes řekl šéf poslanců KDU-ČSL , která je součástí koalice Spolu, Marek Výborný.

„Budou tam zapojeni i hejtmani, ať už Jan Grolich z Brna nebo Martin Kuba z Českých Budějovic. Ti tam budou zapojeni tak, abychom drželi linku směrem ke krajům, k praktickým lékařům, kde se konkrétně to očkování musí dít,“ uvedl Výborný.

Reklama

Doporučované