Hlavní obsah

Situace v syrských uprchlických táborech je daleko horší než v těch evropských, říká reportérka Kutilová

Reportérka Markéta Kutilová se vyjádřila ke kauze syrských sirotků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportérka Kutilová se nedávno vrátila z Libanonu, kam jela, aby zjistila, jaká je situace syrských sirotků, o kterých se v Česku v poslední době hovoří. Celá kauza je podle ní od začátku zpolitizovaná.

Článek

Neexistují žádné malé děti, které by v uprchlických táborech žily samy a bezprizorně, uvedla pro Seznam reportérka Markéta Kutilová, která pravidelně navštěvuje Sýrii a Libanon.

„V Libanonu samozřejmě jsou dětští sirotci, ale je jich poměrně málo. Aby dítě ztratilo oba rodiče, to už není úplně běžné. Jde o arabskou, muslimskou kulturu, kde je naprosto samozřejmé, že o děti, které přijdou o rodiče, se stará širší rodina, což je případ všech dětských sirotků v Libanonu,“ řekla Kutilová, která zemi nedávno navštívila.

V Řecku je podle zdrojů Kutilové aktuálně asi 3000 nezletilých nedoprovázených dětí, drtivá většina z nich je starší 14 let. Kutilová uvedla, že má informace o tom, že rodiny, které se v řeckých táborech starají o cizí děti a přijaly je za vlastní, se nyní bojí, že jim je někdo z Česka odebere.

Reportérka jezdí do Sýrie čtyři roky, celkem zemi navštívila osmkrát. Situace v tamních táborech je podle ní daleko horší než v uprchlických táborech v Evropě, kde se angažují mezinárodní agentury. „Pro mě bylo nejhorší vidět uprchlické tábory přímo uvnitř Sýrie. Často jsme třeba viděli lidi, kteří žijí v jakýchsi jámách vykopaných v poušti, nemají často ani stany, pitnou vodu, záchody, nemají školy,“ popisuje situaci Kutilová.

Kutilová se koncem minulého týdne ohradila proti zprávě bulvárního serveru Expres, podle které měla říct, že žádní syrští sirotci, o jejichž přijetí se v poslední době v Česku debatuje, vůbec neexistují. Expres patří do skupiny Mafra svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Ten se k přijetí 50 dětských migrantů v minulosti stavěl odmítavě.

Celá kauza s dětskými migranty se podle reportérky rozhořela kvůli blížícím se volbám. „Pokud vím, paní poslankyně Šojdrová bojuje o europoslanecký post, takže tam může být nějaká motivace to rozvířit před volbami, získat alespoň část nějakých hlasů té části společnosti, která je nakloněná pomoci uprchlíkům,“ míní Kutilová.

Premiér Babiš v minulých dnech patřil mezi odpůrce přijetí sirotků. Tvrdil, že dětem by se mělo pomáhat především tam, odkud pocházejí a kde bydlí. Minulý týden se sešel s iniciátorkou přijetí 50 dětských migrantů europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL). Po asi hodinu a půl dlouhé schůzce nechtěl na opakované dotazy sdělit, zda Česko děti přijme, pokud je neziskové organizace najdou. Až se hledání posune, měla by následovat další schůzka s předsedou vlády, řekla Šojdrová.

Reklama

Související témata:

Doporučované