Hlavní obsah

Situace ve střední Evropě se zhoršuje

Koronavirová mapa střední Evropy se pozvolna mění. Zatímco v Česku začíná pandemie trochu slábnout, situace se během března výrazně zhoršila v Maďarsku a Polsku.

Reklama

Článek

Ještě před měsícem se Česko na koronavirové mapě střední Evropy vyjímalo tak, že bylo rozpoznat i bez hranic. Nyní se situace proměňuje. Prohloubily se potíže v Polsku, na které Seznam Zprávy upozorňovaly již v samém zárodku. Česko v tuto chvíli na mapě splývá právě s Polskem, kde počty nakažených stále rychleji rostou. Velké problémy s rychlým šířením nákazy má nyní také Maďarsko, které se přiblížilo k hranici 1 tisíc nakažených v přepočtu na milion obyvatel a z porovnávaných zemí střední Evropy je na tom nyní nejhůře.

Mapu s průběhem po jednotlivých dnech si můžete přehrát níže.

Celkový pohled na sedmidenní incidenci (nové přírůstky oproti uplynulému týdnu) v přepočtu na 1 milion osob ukazuje, že v Maďarsku a Polsku se nákaza od poloviny února šíří výrazně rychleji než ve zbývajících zemích.

Souhrnný graf ukazuje vývoj týdenních přírůstků od 1. září loňského roku ve všech šesti zemích najednou. Legenda funguje jako filtr a v následujících grafech níže je možné porovnávat předvolenou zemi s ČR nebo jinou zemí.

Situace v Německu

V Německu je nyní podle Institutu Roberta Kocha sedmidenní průměr 134,4 případu na 100 tisíc obyvatel, v Bavorsku 138,3 a v Sasku 200,4. Čtvrtým nejpostiženějším okresem je saský Vogtland, kde je sedmidenní nárůst nových případů koronaviru srovnatelný s českým celorepublikovým průměrem.

Podle posledních informací ČTK Německo ještě nerozhodlo, zda bude v dubnu pokračovat ve stálých kontrolách na hranicích s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí spolkového ministerstva vnitra Alina Vicková. Stálé hraniční kontroly na pomezí s Českem a Tyrolskem obnovilo Německo 14. února, aby si tak kvůli pandemii nemoci covid-19 vymohlo dodržování karanténních opatření.

„Jak je známo, dočasně obnovené kontroly na hranicích s Českem a Rakouskem jsou stanoveny do 31. března. O dalším postupu se stále rozhoduje,“ odpověděla Vicková na otázku, zda Německo uvažuje stálé hraniční kontroly zrušit.

Obnovení kontrol, ke kterému Německo přistoupilo na žádost Saska a Bavorska, souviselo se zařazením Česka a většiny Tyrolska na německý seznam zahraničních oblastí s výskytem mutací koronaviru. Z tohoto listu Německo obě země vyřadilo s účinností od neděle 28. února. Pro přeshraniční cestování to znamená zmírnění karanténních podmínek, turistické či nákupní cesty jsou ale nadále vyloučené. To, že je Česko nyní hodnoceno o stupeň mírněji jako oblast s vysokou mírou infekce, usnadňuje překračování hranic zejména pendlerům a řidičům kamionů.

Polsko sáhlo na bohoslužby

V Polsku minulý týden tři dny po sobě stoupal dosud nejvyšší denní přírůstek lidí, kteří se nakazili koronavirem SARS-CoV-2. Rekordní je znovu i počet pacientů, kteří se z nemoci covid-19 aktuálně léčí v nemocnicích. Prudké tempo šíření koronavirové infekce v Polsku se v posledních dnech stále zvyšuje. Celkem se v zemi s 38 miliony obyvatel doposud nakazilo více než 2,2 milionu lidí.

Vysoké jsou nadále i údaje o počtu úmrtí pacientů s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Ve čtvrtek jich přibylo 443 a úřady celkem těchto úmrtí už registrují 51 023.

Situace v nemocnicích se dále komplikuje. Vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci už předminulý týden rozhodla o zpřísnění karanténních opatření – zavřela se divadla, kina, nákupní centra i hotely. Další omezení platí od soboty. Zatím na dva týdny jsou uzavřené velké prodejny nábytku a stavebnin, stejně jako kadeřnické salony a kosmetická studia.

Zavřené jsou i školky a jesle. Výjimku mají děti rodičů, kteří pracují ve zdravotnictví nebo u policie.

Restrikce se týkají i bohoslužeb. Povolena bude přítomnost pouze takového počtu věřících, aby na jednu osobu připadal prostor nejméně 20 metrů čtverečních. Stejné omezení bude platit i pro obchody s prodejní plochou nad 100 metrů čtverečních.

Slovensko je nyní premiantem střední Evropy

Laboratorní testy na pětimilionovém Slovensku za neděli potvrdily nejméně nových případů koronavirové infekce od loňského listopadu, a to 205 nakažených. Vyplývá to z pondělních informací slovenských úřadů. O víkendech laboratoře v zemi ale vykonávají obvykle výrazně méně testů než během pracovních dnů. Také v Česku na konci uplynulého týdne ubylo potvrzených případů infekce.

Přírůstky nakažených na Slovensku po předchozí silné druhé vlně koronavirové infekce klesají zhruba v posledních dvou týdnech, snižuje se také podíl pozitivních vzorků na celkovém počtu PCR testů. V zemi ale nadále platí přísná karanténní omezení včetně zákazu vycházení s výjimkami.

Pro uvolnění zmíněných opatření by podle stávajícího protiepidemického systému musel zejména počet hospitalizovaných pacientů v souvislosti s koronavirovou nákazou klesnout pod hranici 3000. V závěru minulého týdne bylo v nemocnicích 3367 lidí s covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění.

Za neděli přibylo na Slovensku 46 úmrtí na covid-19. To je výrazně méně než ve druhé polovině února a na začátku března, kdy země denně zaznamenala i trojciferné počty úmrtí lidí po nákaze koronavirem. V přírůstku úmrtí v přepočtu na obyvatele tehdy bylo Slovensko na prvním místě na světě.

Rakousko vsadilo na zavřené obchody a testování

Ve Vídni, Dolních Rakousech a Burgenlandu budou muset přes Velikonoce zavřít mimo jiné všechny obchody kromě těch, které poskytují nutné zboží denní potřeby. Opatření platná od 1. do 6. dubna mají ulevit náporu na nemocnice způsobenému rostoucím počtem nakažených koronavirem. Pendleři například z České republiky se budou muset na začátku dubna na rakouských hranicích prokázat negativním testem na koronavirus dvakrát za týden. Dosud to stačilo jednou týdně. Kromě toho mají být zejména na hranicích s Českem, Slovenskem a Maďarskem posíleny kontroly.

Východ země je současnou vlnou covidu-19 zasažen nejvíce, ve větší míře než jinde v Rakousku se tam rovněž vyskytuje takzvaná britská varianta koronaviru, která je mnohem nakažlivější než původně převládající forma. Spolkový ministr zdravotnictví Rudolf Anschober upozornil, že místním jednotkám intenzivní péče hrozí kolaps.

Východní spolkové země mají téměř 300 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, což je výrazně nad celorakouským průměrem sedmidenní incidence (247). Podle ministra Anschobera to souvisí zejména se silným rozšířením britské mutace. Proto je podle něj zapotřebí postavit proti pandemii „vlnolam“.

Uzavřeny mají být kromě obchodů od Zeleného čtvrtka do úterý po Velikonocích také kadeřnictví a masážní salony. Kromě toho mají lidé během svátečních dnů chodit ven pouze na procházky, sportovat nebo kvůli vyřízení naléhavých záležitostí. Školy mají po Velikonocích na týden přejít na distanční výuku a poté se mají žáci do škol vrátit až po PCR testu.

Maďarsko v krizi

Země aktuálně vykazuje nejvyšší přírůstky za celé období pandemie. Podle pátečního prohlášení premiéra Viktora Orbána prožilo Maďarsko svůj nejhorší pandemický týden. Tamní nemocnice jsou kvůli rostoucímu počtu případů koronavirové infekce pod mimořádným tlakem. V posledních dnech přibývají rekordní počty nakažených i úmrtí infikovaných. Podle vládního serveru koronavirus.gov.hu na pondělí zemřelo 189 lidí (ve čtvrtek pak 275 pacientů, což byl dosud nejvyšší denní přírůstek). Od začátku pandemie zemřelo na koronavirus 20 161 pacientů.

Maďarsko je přitom na druhém místě v žebříčku očkování v EU. Očkovanost maďarské populace dosáhla podle oficiálních vládních údajů téměř 20 procent. Premiér Orbán včera oznámil, že k pondělku by mohla být překročena hranice 2 milionů lidí chráněných vakcínou.

Reklama

Doporučované