Hlavní obsah

Aktuální covidová mapa: Česko je vidět i bez hranic

Masivní šíření nákazy koronavirem od podzimu a nově od přelomu roku způsobuje, že se Česko rýsuje na mapě Evropy i bez vyznačených hranic. Ukazují to podrobná data za ČR a sousední země podle okresů a obcí s rozšířenou působností.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy přinášejí denní data s týdenními přírůstky nakažených v zemích střední Evropy. Jedná se o oficiální data z německého Institutu Roberta Kocha a rakouského, slovenského a polského ministerstva zdravotnictví.

Německo

Počty nakažených v celé spolkové republice od ledna 2021 klesají, přesto kancléřka Angela Merkelová a ministerští předsedové spolkových zemí v polovině února rozhodli o prodloužení lockdownu až do 7. března 2021. V Berlíně a dalších devíti spolkových zemích se částečně otevřely pouze školy a školky, země však zůstává krajně obezřetná kvůli nakažlivějším formám koronaviru, tzv. britské a jihoafrické mutaci, jejichž výskyt na svém území registruje.

Vláda obyvatelům stále připomíná tzv. A-H-A Formel (Abstand – Hygiene – Alltagsmaske) neboli odstup, hygiena a celodenní nošení roušek jako nejzásadnější opatření pro zvládnutí pandemie.

Od 14. února 2021 zavedlo Německo kontroly na hranicích s ČR. Cestovat do Německa z Česka je možné jen při doložení závažného důvodu s povinným negativním testem, navíc je nutné po příjezdu absolvovat povinnou karanténu, jejíž délka se liší podle příslušné spolkové země.

Slovensko

Situace v nemocnicích na Slovensku se nelepší navzdory zákazu vycházení a dalším omezením, která vláda zavedla před vánočními svátky a která následně zpřísnila. Odborníci opakovaně upozorňovali, že k takzvanému lockdownu přistoupily úřady pozdě a že v zemi také řádně nefunguje kontrola karanténních opatření. Země jako celek se nyní podle vládního semaforu nachází v nejpřísnější černé barvě.

Na konci února zaznamenalo Slovensko nový rekord v počtu pacientů v souvislosti s koronavirovou nákazou (více než 4000 hospitalizovaných) a kvůli nedostatku specialistů požádalo členské státy Evropské unie o vyslání zdravotníků na pomoc s léčbou infikovaných.

Osoby přijíždějící na Slovensko z České republiky se musejí prokázat negativním antigenním nebo RT-PCR testem na onemocnění covid-19 ne starším 72 hodin; v případě příjezdu bez testu je nutno se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice, nastoupit domácí karanténu a nejdříve 8. den se nechat otestovat.

Rakousko

Počátkem února země ukončila více než šestitýdenní lockdown a otevřela obchody i služby. Pravidla však zůstávají přísná: dodržují se rozestupy, ve veřejné dopravě a obchodech jsou povinné respirátory FFP2, žáci základních a středních škol se mohou účastnit prezenční výuky pouze s negativním výsledkem testu, který každý týden znovu absolvují ve školách. V profesích, kde je to možné, trvá home office, jinak se dodržují rozestupy a hygienická opatření včetně nošení roušek. Stále také platí omezení vycházení z domova mezi 20. a 6. hodinou.

Na konci února ale tempo šíření nákazy začalo v Rakousku znovu narůstat nejen kvůli rozvolnění opatření a šíření nakažlivějších variant koronaviru, ale také kvůli zvýšené míře testování.

Zavedené kontroly na hranicích s ČR stále trvají a vyžaduje se elektronická registrace. 42 hraničních přechodů je uzavřených, v provozu jich zůstalo 14. Od 10. února 2021 platí při cestách do Rakouska přísnější opatření: kromě absolvování karantény po příjezdu (podrobnosti níže) se na hranicích každý musí prokázat negativním antigenním nebo PCR testem ne starším než 72 hodin. Toto opatření platí i pro pendlery.

Polsko

Prudký nárůst nových případů nákazy koronavirem přiměl Polsko ke zpřísnění opatření. Tamní představitelé mluví o nástupu „třetí vlny“ epidemie a upozorňují, že vedle britské mutace registrují i výskyt jihoafrické.

Náhražky roušek a respirátorů jako plastové štíty, kukly, šátky nebo šály jsou nyní zakázány. U Viselského zálivu a Mazurských jezer budou uzavřeny hotely a nákupní střediska, kina, divadla a další kulturní a sportovní instituce a areály. Žáci prvních tří tříd přecházejí na distanční výuku a úřady uvažují o přesunutí maturit. Stejná opatření by se měla zavést i v dalších regionech, pokud se v nich bude rychle šířit nákaza.

Při vstupu do Polska se vyžaduje buď negativní test (PCR nebo antigenní), nebo očkování dvěma dávkami vakcíny proti nemoci covid-19. Úřady uznávají pouze látky schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Jinak musí osoby, které překročí hranici do Polska, nastoupit do karantény.

Reklama

Doporučované