Hlavní obsah

Hejtmana na odstřel nepustili na sněm ANO. „Je to trapné," říká Košta

Hejtman Oto Košta nesměl vstoupit na dnešní sněm ANO

 

Reklama

Hnutí, které chce vyhrát podzimní volby, si dnes volí nové vedení.

Článek

Olomouckému hejtmanovi Oto Koštovi zbývají ve funkci jen tři dny – v pondělí se ho chystají odvolat vlastní spolustraníci, protože prý nezvládá svoji práci. Přesto Košta v sobotu dorazil na stranický sjezd.

Jenže zbytečně. Kolegu, který upadl v nemilost, vůbec nepustili dovnitř. Všichni ostatní hejtmani přitom pozváni byli.

„Je to trapné,“ řekl Seznamu, když trochu bezradně postával před vchodem do Centra pohybové medicíny, kde se sněm koná. Poté chvíli sledoval dění z balkonu pro veřejnost, hodlá ale ještě dnes odjet zpátky do Olomouce.

„Chtěl jsem tu být původně oba dny, ale takto to nemá cenu,“ dodal Košta.

„Lidí, kteří v ANO pletichaří, je víc, to není jen Kleslová," provokuje před začátkem sněmu poslanec Pilný:

Na sjezdu před dvěma lety se poslanec Ivan Pilný postaral o pořádný rozruch. Poté, co neúspěšně kandidoval na místopředsedu, se otevřeně rozpovídal o tom, jaké zákulisní hry se na sjezdu hrají. Konkrétně kritizoval tehdejší šéfku pražské organizace ANO Radmilu Kleslovou kvůli intrikaření.

Dvaasedmdesátiletý poslanec kandiduje do vedení Babišova hnutí i letos. „Chápu, že se na sněmu nejde úplně vyhnout - nechci říkat kupčení s hlasy - ale tomu vyjednávání. Ale doufám, že to nebude takové rejdění a pletichaření jako minule," věří Pilný.

Babiš, Faltýnek a kdo dál? ANO rozsekne, kdo po volbách zamíří vysoko:

Babišovo hnutí se po dvou letech vrací na pražský Chodov do Centra pohybové medicíny, aby si zvolilo nové vedení. Samozřejmě kromě toho nejvyššího - Babiš má své místo jisté a bez potíží nejspíš obhájí i jeho pravá ruka, Jaroslav Faltýnek.

Boj o posty čtyř místopředsedů i řadové členy předsednictva ale bude o poznání tvrdší. Místopředsedou se chtějí stát známí lidé, jako je brněnský primátor Petr Vokřál nebo středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová. Zájem ale mají i nová jména, která po komunálních a krajských volbách vyrostla v regionech. Jako je například nová šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzová.

Na rozdíl od minulého sjezdu do voleb o nejvyšší místo promluví i ministři Richard Brabec a Martin Stropnický. Ministr obrany navíc naznačil, že podpora sjezdu ovlivní jeho rozhodnutí, zda kandidovat na prezidenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované