Hlavní obsah

Skákání ze střech je bezpečnější než fotbal, říká český parkourista

Popularita parkouru roste díky sociálním sítím a hollywoodským filmům.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Než jsem začal dělat parkour, tak jsem měl pořád něco zlomeného,“ říká Daniel Samek. Patří k průkopníkům této adrenalinové aktivity v Česku. Nebezpečí při pohybu ve výškách si vůbec nepřipouští. „Všechno máme tisíckrát vyzkoušené těsně nad zemí, větší riziko zranění hrozí třeba u fotbalu,” myslí si.

Článek

Parkouru - tedy překonávání překážek - se začal věnovat v roce 2006. Od té doby se stal jeho životním stylem. Popularita této disciplíny roste, ať už díky sociálním sítím, nebo hollywoodským filmům, ve kterých o zběsilé honičky s kaskadérskými kousky není nouze. Přesto Česká republika stále za některými zeměmi zaostává. „Češi se zatím ani neúčastnili žádných světových soutěží, ale myslím, že to brzy přijde. Ta nová generace parkouristů už je konkurenceschopná,“ myslí si Daniel Samek.

Sám patří mezi velké propagátory parkouru. Patří k zakladatelům In Motion Academy, tedy akademie, kde se mohou zájemci učit překonávat překážky pod vedením zkušených lektorů. „Věk není problém, máme děti, ale i lidi kolem padesáti let,“ tvrdí.

Celý rozhovor najdete ve videu u tohoto článku. Pořad Hrana můžete sledovat každý týden v Seznam TV - od příštího týdne nově vždy v sobotu ve 20 hodin! Jak televizi naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované