Hlavní obsah

Skanzen ve Vysokém Chlumci na Příbramsku se rozšířil o dvě stavby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skanzen ve Vysokém Chlumci na Příbramsku se rozšířil o dvě unikátní stavby - hospodářský patrový objekt z Mokřan a obytné stavení z Řikova.

Článek

„Návštěvníci ale zatím obě stavby uvidí jen zvenku, řekl Josef Velf, ředitel Hornického muzea Příbram, které areál spravuje. "Dostavěli jsme ve skanzenu dva objekty, z Mokřan a Řikova, nicméně teprve bude kolaudace a zpřístupnění veřejnosti v příštím roce se asi nestihne, protože se musí nejdřív vymyslet obsahová náplň,“ dodal.

Objekty pocházejí nejpozději z první poloviny 18. století a patří téměř k posledním dokladům lidové hmotné kultury této části Středočeského kraje. Nejsou památkově chráněny a hrozil by jim zánik. Díky rozšíření skanzenu vzniknou nové expozice či prostor pro specializované výstavy.

Do vysokochlumeckého skanzenu se stěhují lidové stavby, které by na svém původním místě zanikly. V přírodním areálu v údolí Libíňského potoka jsou umístěny historické zemědělské usedlosti, chalupnická a domkářská stavení, hospodářské stavby, technické stavby na vodní pohon a drobné sakrální objekty, které pocházejí většinou z 18. až počátku 20. století.

Reklama

Doporučované