Hlavní obsah

Skauti z Tuřan touží po klubovně, zatím se schází v pálenici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Skauti z Brna-Tuřan se kvůli nedostatku vhodných prostor musejí scházet v budově pálenice. Aby získali vysněnou klubovnu, usilují o finanční podporu z takzvaného participativního rozpočtu.

Článek

Pokud získají dost hlasů veřejnosti, město poskytne na klubovnu až tři miliony korun.

„Připadáme si trochu jako hrdinové z Foglarových knih, kteří neúnavně shánějí klubovnu pro svoji činnost. Nejsme jediní, skautů u nás přibývá a je to čím dál větší problém sehnat klubovnu, tábořiště, ale také dostatek vedoucích, kteří by měli čas věnovat se dobrovolnicky dětem,“ uvedl Jiří Dorazil, vůdce 93. skautského oddílu Brno-Tuřany. Dorazil je zároveň autorem projektu, který usiluje o podporu veřejnosti.

Tuřanský oddíl se podařilo obnovit v roce 2014. Počet členů za tu dobu vzrostl z pěti na 73. Oddíl má čekací listinu na členství. Několikrát měnil místa setkávání, až našel zázemí v základně Českého zahrádkářského svazu, kde sousedí s pálenicí.

„Jsme za ten kousek místa vděční, ale prostě se tam se svou činností už nevejdeme. A když je doba pálení, je to pro děti i dospělé docela náročné,“ uvedl Dorazil.

Tuřanští skauti by rádi na pozemku ve vlastnictví města Brna postavili domek kontejnerového typu s několika klubovnami. Pozemek je naproti sokolovně s hřištěm.

Projekt počítá s využitím kluboven i pro další činnost spolků a dobrovolníků, pro besedy, promítání a jiné akce. V plánu je také nákup vybavení - například pece, ve které se děti naučí péct vyhlášené tuřanské koláče pod vedením místních cukrářek.

Hlasování v participativním rozpočtu je otevřené do konce listopadu. Každý plnoletý občan města Brna má možnost udělit pět kladných hlasů, jednomu projektu však maximálně dva. Všechny projekty jsou na webu Dáme na vás.

Reklama

Související témata:

Doporučované