Hlavní obsah

Skicentrum Deštné skončilo provoz, vleky jezdily devět dní

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Středisko Deštné v Orlických horách definitivně ukončilo lyžařskou sezonu, která v podstatě ani nezačala. V provozu bylo kvůli koronavirové pandemii jen devět dní v prosinci.

Článek

V Česku jsou skicentra zavřená, někteří Češi tak jezdí do Polska, kde jsou v provozu. Od soboty ale Polsko pro zahraniční návštěvníky podmínky zpřísňuje.

„Pravděpodobnost, že by nás znovu pustili, je nulová. A když jsou areály v plném provozu, při běžné sezoně generují úrazy a zatěžují nemocnice. V tuto chvíli na tom nemocnice nejsou moc dobře. Chceme situaci podpořit, aby lidi dodržovali opatření a následky byly co nejmenší,“ řekl vedoucí skicentra Tomáš Prouza.

Skicentrum požádalo o podporu z programu Antivirus, což mu pokrylo třetinu mzdových nákladů. Peníze ale bude vracet, protože se neslučuje s programem Covid Sport, takzvané sedačkovné, v němž může dostat polovinu provozních nákladů. V zimní sezoně má skicentrum okolo pět desítek zaměstnanců. „Je to pro nás krok zpátky, musíme si sjednat odložení splátek, nejsme schopní vygenerovat cash flow, budeme si muset něco stoprocentně půjčit. Ale není to pro nás likvidační,“ řekl Prouza.

Skiareály mohly v zimní sezoně fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Některé mají otevřená výdejní okénka s občerstvením a například tahají lyžaře na kopec rolbou. Lanovky jsou kvůli vládnímu nařízení mimo provoz.

V Polsku restrikce pro skicentra nejsou. Otevřené je například na polské straně Orlických hor středisko Zieleniec. Čeští lyžaři dojedou na Šerlich, kde zaparkují. O 200 metrů dál je už polská sjezdovka. Na svahu byla často slyšet čeština. Na Šerlichu bylo plné parkoviště a policie řídila dopravu. Na polské straně parkoviště bylo také hodně obsazené. Dost lyžařů mělo při lyžování i pohybu v areálu respirátory.

Polsko od soboty zpřísní podmínky pro cestující z Česka a Slovenska. Pokud nebudou mít negativní test nebo očkovaní dvěma dávkami vakcíny, musí do karantény.

Reklama

Doporučované