Hlavní obsah

Sklizeň v Karlovarském kraji skončila, obilovin i řepky se sklidilo méně

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V Karlovarském kraji téměř skončila sklizeň obilovin a řepky. Sklidit zbývá posledních 2,88 procenta ploch osázených obilovinami, řepka je už sklizená zcela.

Článek

Obilovin se letos urodilo méně než v loňském roce, u řepky je pokles ještě výraznější, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Ačkoli letos zemědělci zaseli obiloviny téměř na stejné ploše, přes 18.600 hektarů, celkový výnos klesl z loňských 103.445 tun na letošních 92.085 tun. Průměrný výnos na hektar byl 5,08 tuny, zatímco loni to bylo 5,6 tuny. Výnos z jednoho hektaru byl letos nižší u většiny obilovin, lépe než vloni na tom byla jen jarní pšenice a oves.

Nejvíce se v Karlovarském kraji pěstuje pšenice ozimá. Té letos zemědělci sklidili více než 60.240 tun, vloni to bylo 60.585 tun. Ječmen jarní letos vyseli na menší ploše a navíc měl malý výnos. Celkem ho firmy sklidily 4871 tun, loni to bylo 7933 tun.

Zemědělci v kraji vyseli letos méně i řepky, která měla zároveň nižší průměrný výnos. Celkem tak sklidili 14.482 tuny řepky, zatímco loni to bylo 21.590 tun.

Sklizeň základních obilovin a řepky v Česku byla díky příznivému počasí k dnešnímu dni prakticky ukončena. Souhrnný součet pokosených ploch ukazuje u všech obilovin i řepky 100 procent, přičemž řepka je sklizena ze 100 procent ve všech krajích, u obilovin zbývá ještě sklidit malé plochy v Karlovarském a Libereckém kraji, do jednoho procenta chybí sklidit plochy obilovin v kraji Moravskoslezském, Plzeňském, Ústeckém a Středočeském s Prahou.

Reklama

Doporučované