Hlavní obsah

V boji s pandemií jsme se rozhodli si vypíchnout jedno oko, varuje expert

Foto: SZ Michal Šula

Konec testování ve školách? Chyba, varuje biochemik Jan Trnka (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

V Česku skokově narostl počet nakažených. Po týdnech s nízkými počty nákaz přibylo za včerejšek 588 nových případů. Je třeba být ve střehu? A hrozí, že se bude opakovat situace z minulého podzimu?

Ptám se já odpovídal biochemik Jan Trnka.

Zatímco léto bylo v Česku co do nárůstu nákaz poklidné, za poslední dva týdny se tzv. reprodukční číslo drží nad hodnotou jedna, což svědčí o zrychlování epidemie. A přibývá také hospitalizovaných – v péči zdravotníků je aktuálně v Česku už 89 osob. Není to ale jenom Česká republika, nákaza se rychleji šíří i v dalších evropských zemích, třeba v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přitom v úterý řekli, že zhoršení očekávali a situace podle nich není dramatická. A souhlasí s nimi i biochemik Jan Trnka, zároveň ale varuje, že se vše může velmi rychle změnit: „Bude to záviset na tom, jaká opatření existují a jak jsou dodržována. Nejsou to jen roušky, ale i testování, což je jeden z nejlevnějších způsobů, jak se dozvědět, že se virus šíří a dalšímu šíření zamezit tím, že pozitivní ‚vytáhneme‘ z oběhu,“ řekl v rozhovoru.

Před rokem 7. září přitom přibylo zhruba podobně případů jako letos a v dalších dnech pak počty stoupaly nad tisíc. Ve druhé půlce října se už dostávaly nákazy nad 10 tisíc nových případů za den. A zatímco pro někoho mohou být už současná čísla varováním, ministr zdravotnictví oznámil, že například testování na covid ve školách brzy skončí. To dosavadní prý naznačuje, že se ve vzdělávacích zařízeních situace nezhoršuje.

„Nesouhlasím s tím, že testování ukázalo, že se virus ve školách nešíří. To nemohlo, protože proběhlo ve velmi krátkém časovém úseku,“ varuje ovšem Trnka s tím, že pokud by se testovalo pouze na lokální úrovni v případě zhoršení nákazy, jak ministr předpokládá, může přijít reakce na možnou zhoršující se epidemickou situaci příliš pozdě. „Tím, že testování zrušíme, tak si obrazně vypíchneme jedno oko,“ dodal.

A podle biochemika Trnky je obecně důležitá obezřetnost v tom, jak s opatřeními v podzimních měsících nakládat. Ať už jde o upuštění od povinného testování nebo úvahou nad omezením povinnosti nosit respirátory, pokud bude proočkován větší podíl Čechů.

„Rizika spojená s šířením viru závisí na spoustě faktorů. My máme v kategorii nad 60 let 400 tisíc nenaočkovaných lidí. Nemají ani první dávku a jsou v ohromném riziku. A hrozí, že můžeme mít stovky možná tisíce úmrtí, pokud se současná vlna nechá rozjet do míry, jako jsme viděli v uplynulých měsících,“ apeloval v rozhovoru s tím, že i naočkované osoby by kvůli riziku přenosu měly při kontaktu s neočkovanými nosit respirátory nebo podstoupit testy.

Stojíme na prahu další vlny pandemie? A uchrání nás očkování před podobně drastickými následky, kterým Česko čelilo během zimních a jarních měsíců?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl biochemik Jan Trnka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované