Hlavní obsah

Školy dostaly respirátory i za 100 korun. Je to pozůstatek nouzových nákupů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dnes je možné pořídit respirátor třídy FFP2 i za sedm korun. Školy ale obdržely dodávku za téměř 80 i 100 korun za kus. Jde totiž o zbylé respirátory z jara, kdy byly ceny vyšponované celosvětovou poptávkou.

Článek

Téměř 3,5 milionu respirátorů zamířilo do škol ze státních zásob. Některé si je už přebraly, další na ně teprve čekají. Zatímco nedávno se Správě státních hmotných rezerv podařilo nakoupit respirátory FFP2 za sedm korun za kus, do škol zamířila o poznání dražší zásilka.

Většina ochranných pomůcek vyšla na 33 korun za kus. Třeba za respirátory pro většinu pražských učitelů ale stát zaplatil o 16 korun více. Přes 400 tisíc jejich respirátorů vyšlo státní kasu na 49 korun za kus. Vychází to z přehledu dodávek, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Foto: SSHR

Respirátory, které zamířily do škol.

Vůbec „nejhodnotnější“ respirátory třídy FFP2 pak dostal Kraj Vysočina. Ten obdržel tři různě drahé ochranné prostředky stejné třídy: 123 500 respirátorů vyšlo na 77,44 koruny za kus, dalších 6 tisíc pak stálo 52,95 koruny a zbylých 44 750 respirátorů 36,55 koruny.

Rozdílná cena? Záleží, kdo kupoval

Proč jsou některé respirátory dražší než jiné a jak je možné, že některé stojí téměř 80 korun? Je to dědictví nákupů z loňského jara, kdy byly ochranné prostředky nedostatkovým zbožím. Je třeba také dodat, že se mohou lišit i kvalitou.

Konkrétně respirátory pro učitele z Vysočiny pochází z nákupu Ministerstva zdravotnictví z loňského dubna. Za dodávku 150 tisíc kusů respirátorů třídy FFP2 - od amerického výrobce 3M - úřad zaplatil 11,6 milionu korun.

„Součástí objemu poskytovaných osobních ochranných prostředků pro potřeby pedagogických pracovníků a ostatních zaměstnanců zajišťujících činnost škol, mimo jiné s předurčením pro Kraj Vysočina, byla i položka ‚Respirátor FFP2 Canis‘ v množství 123 500 kusů dodaném společností Canis Plus v rámci centrálních nákupů Ministerstva zdravotnictví na jaře 2020, které byly ze strany Ministerstva zdravotnictví do pohotovostních zásob SSHR převedeny,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Ačkoliv tak respirátory školám poskytla ze svých zásob na základě únorového usnesení vlády Správa státních hmotných rezerv, nešlo o její nákupy. Účetně byly do jejích skladů převedeny na konci července od Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva vnitra. „Respirátory FFP2 od českých dodavatelů byly Správě státních hmotných rezerv přeúčtovány v jednotkových cenách od 39,45 koruny do 39,86 koruny v závislosti na konkrétní dodávce. Respirátory FFP2 z ČLR byly přeúčtovávány v ceně 61,53 koruny,“ říká Adam Rözler z odboru tisku Ministerstva vnitra. Do účetní ceny čínských respirátorů jsou započteny i náklady na dopravu.

Velmi odlišná cena za jeden kus respirátoru odpovídá jarním nákupům, kdy byly celosvětově zdravotnické ochranné prostředky nedostatkovým zbožím. I tak ale Ministerstvo vnitra dokázalo v Číně nakupovat dvakrát levněji než Ministerstvo zdravotnictví.

Drahé krajské zásoby z jara

V posledních dnech ale přesto nešlo o nejdražší respirátory, které se učitelům dostaly do ruky. Mimo ty státní totiž rozdával obcím ochranné prostředky například také Královéhradecký kraj ze svých vlastních zásob - a u nich byla jednotková cena ještě vyšší.

Jeden respirátor vyšel průměrně na 96,53 koruny, ústenka pak na 10,13 koruny. Je to uvedeno na předávacím protokolu, se kterým se Seznam Zprávy seznámily.

„Ve chvíli, kdy vláda uzavřela okres Trutnov, kraj rozhodl, že pošle tamním obcím respirátory a roušky, aby je využily podle svého uvážení,“ vysvětluje Jan Mareš z Oddělení krizového řízení Královéhradeckého kraje.

Stejně jako v případě nákupů Ministerstva vnitra i tyto zásoby Královéhradecký kraj nakoupil na jaře a zůstaly mu ve skladu na horší časy. Ty nyní přišly, cena je ale pohledem dnešních nákupů poměrně vysoká.

„Jde o průměrnou účetní cenu, pod kterou jsou respirátory vedeny na krajském úřadě. Pokud někoho zaráží, jak vysoká ta cena je, tak ano, je vysoká, ale jde o respirátory, které se nakupovaly v době, kdy stály i přes 200 korun,“ dodává Mareš.

Královéhradecký kraj nakoupil během jarní vlny epidemie zhruba 290 tisíc respirátorů FFP2 za 30,4 milionu korun. Jen městu Trutnov krajský úřad na konci února poslal 48 tisíc respirátorů.

AKTUALIZACE: Do textu jsme upřesnili informaci, že v případě respirátorů třídy FFP2 dodaných na Vysočinu se jednalo o výrobky od amerického výrobce 3M.

Reklama

Doporučované