Hlavní obsah

Část škol přechází na PCR testy. Někde je platí město, jinde sami rodiče

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stále více základních škol přechází k testování žáků PCR testy. Nejsou totiž spokojené s kvalitou antigenních testů, které jim dodává stát. PCR testy si hradí školy samy, v některých případech se na ně skládají i rodiče žáků.

Článek

Do základních škol tento týden nastoupila druhá polovina žáků. Ředitelé některých škol ale po zkušenostech z prvního týdne testování přešli na PCR testy. Nelíbila se jim totiž kvalita antigenních testů distribuovaných státem, v úvodním týdnu prokázaly covid-19 u necelého půl promile žáků. Podle vědců jsou k prověřování školáků nevhodné. Někteří rodiče pak nesouhlasili se způsobem jejich provedení.

PCR testy stačí dělat pouze jednou týdně, školy je ale musí platit z vlastní kapsy.

Ještě minulý týden se žáci vracející se do lavic Základní školy Gajdošova v brněnských Židenicích testovali v pondělí a ve čtvrtek antigenními testy. Druhá půlka dětí se ale tento týden testovala pouze v pondělí, navíc jim stačilo olíznout tyčinku a nemusely si provádět výtěr z nosu.

Škola se totiž rozhodla přejít k testování ze slin PCR metodou. „Důvodem byla velmi špatná kvalita antigenních testů, nevole rodičů a taky časová náročnost,“ vysvětlil ředitel školy Rostislav Novotný. Několik testů v baleních od společnosti Singclean navíc bylo vadných, chyběly jim například identifikační proužky. „Celé nám to připadalo spíš jako hraní si na testování,“ dodal s tím, že v prvním týdnu testy neodhalily žádného nakaženého žáka z 200 testovaných.

Proto ve spolupráci s městskou částí Brno-Židenice, která je zřizovatelem školy, vyjednal přechod na PCR testování. To škole zajišťuje soukromá brněnská laboratoř, se kterou se vedení městské části podařilo domluvit sníženou cenu 100 korun za jeden test. Podle ředitele je tak cena srovnatelná s centrálně nakoupenými testy, které je třeba dělat dvakrát týdně.

Od příštího týdne přejdou na PCR testy ze slin všechny čtyři základní školy z brněnských Židenic. „Předběžně jsme spočítali, že když budeme hradit všechny náklady do konce školního roku, tak nás to bude stát přibližně 550 tisíc korun,“ řekl místostarosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (Spolu pro Židenice).

Ze změny byli podle slov ředitele Novotného rodiče nadšení. „Někteří z nich dokonce sami nabízeli, že by se na financování testů podíleli sponzorskými dary,“ uvedl. Proto škola vytvořila transparentní účet, na kterém za jeden den přistálo 40 tisíc korun.

Za spolehlivější a šetrnější testy si připlatí také někteří rodiče v Kladně. Město totiž všem svým základním školám zajistilo PCR testy ze slin do konce dubna. Po tomto zkušebním období si rodiče vyberou, zda svému dítěti zaplatí 150 korun za PCR test, nebo jej nechají zdarma testovat antigenně dvakrát týdně. „Myslím si, že jsou PCR testy dobré a určitě bychom je uvítali,“ řekla ředitelka základní a mateřské školy v ulici Vodárenská Zuzana Holečková.

Anketa

Jaký druh testování upřednostňujete na školách?
Antigenní testy
3 %
PCR testy
42,8 %
S testováním na školách nesouhlasím.
54,2 %
Celkem hlasovalo 3562 čtenářů.

V příštích měsících tak může docházet i k situacím, kdy se půlka třídy bude testovat antigenními testy, zatímco druhá zvolí PCR testování. Podle Holečkové se to dělo už tento týden, když někteří rodiče PCR test pro své dítě odmítali. „Není žádný problém to nakombinovat,“ řekla.

Už od začátku návratu dětí do škol testuje PCR metodou ve všech školách Praha 9. „Chtěli jsme mít spolehlivé výsledky,“ řekl starosta městské části Tomáš Portlík (ODS). Celkem pět základních a deset mateřských škol využívá k testování metodu poolingu, tedy vyhodnocení více testů zároveň. „Zhruba na 1 500 testů jsme měli tři pozitivní záchyty,“ sdělil Portlík. Praha 9 navíc ve středu podala žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, ve které se ohrazuje proti opatřením ministerstva zdravotnictví a žádá kompletní návrat dětí do škol.

Pro používaní PCR testů se vyslovila také Asociace ředitelů základních škol. „Ministerstvu školství pravidelně opakujeme, že bychom je rádi využívali,“ uvedl prezident asociace Michal Černý.

Podle něj ale ministerstvo argumentuje vysokou cenou testů a nedostatečnou kapacitou v laboratořích. Na dotazy Seznam Zpráv ministerstvo neodpovědělo. Ministr má o testování ve školách mluvit na páteční tiskové konferenci.

Jak snížit cenu

Právě vysoká cena byla dosud největší překážkou pro širší používání PCR testů, školy jsou ale nyní schopné sjednat cenu kolem sta korun za kus. Náklady školy snižují například využitím metody poolingu, tedy testováním více vzorků zároveň. „U nás vychází na 130 korun za vzorek a výsledkem je přesná analýza,“ řekl Seznam Zprávám Omar Šerý z laboratoře Elisabeth Pharmacon. Pro srovnání – Správa státních hmotných rezerv nakoupila do škol rychlotesty za cenu v rozmezí mezi 30 až 40 korunami.

Vysoký zájem škol o PCR testování zaznamenaly i laboratoře. Na společnost Spadia Lab se jich obrací denně až deset nových. „Je to jako lavina, koncem minulého týdne zájem prudce vzrostl. Informace žádají nejen ředitelé, ale i starostové, kteří chtějí pomoci školám s financováním. Kontaktují nás také rodiče, kteří shánějí sponzory nebo jsou ochotni zaplatit za testování sami,“ uvedl zdravotní ředitel Spadia Lab Lukáš Garčic. Podle něj má společnost dostatečné kapacity, aby zájem škol zvládla.

K PCR testování přistoupily i další instituce mimo některé základní školy, jako například Mendelova univerzita v Brně, která od příštího týdne spustí pilotní testování zaměstnanců a studentů ze slin. K využívání PCR testů ve školách ve čtvrtek vládu vyzvalo Sdružení místních samospráv České republiky.

Reklama

Doporučované