Hlavní obsah

Školy v Pardubickém kraji pokračují v on-line výuce bez potíží

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Školy učí kvůli pandemii koronaviru téměř rok distančně. Až na výjimky většinu doby žáci a studenti studují doma a musejí se vyrovnávat s odloučením, což je psychicky náročné. Naopak zařídit on-line výuku nebylo až tak složité.

Článek

„Tvrdím, že jednou z největších obětí pandemie jsou děti, které nemohou chodit do školy, sportovat a chodit za kulturou. Přes veškeré úsilí při distanční výuce sociální kontakt a interakci ve třídě plně nenahradíte,“ řekl pardubický náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD), který má v gesci základní školství.

Podle ředitele ZŠ ve Slatiňanech na Chrudimsku Ivo Mandyse dětem kamarádi citelně chybí. Aspoň se potkávají venku, teď v zimě chodí sáňkovat, bruslit, řekl Mandys. „Dávají nám zpětnou vazbu, že by chtěly do školy. Má to i další dopady, došlo k redukci učiva, děti nerozvíjejí další sociální kompetence,“ řekl Mandys.

Pozitivem je, že se děti samy doma učí pracovat s technikou nebo si organizovat čas. Stát poskytl slatiňanské škole dost peněz na nákup počítačů, mohla je tak dát dětem, které je neměly. „Některé děti ale doma nemají klid, rodiče jsou na home office, mají mladší sourozence, tak chodí pracovat sem do školy, kde mají počítač k dispozici a prázdnou učebnu,“ dodal Mandys.

Jedním ze základů domácí výuky je pestrost vyučování. Střední školy mají výhodu, že mladí lidé už jsou více méně samostatní. Skoro rok je ale velmi dlouhá doba pro všechny, řekl ředitel Střední průmyslové školy v Chrudimi František Mihulka.

„Z hlediska naučení se látky záleží na každém, do jaké míry se chce učení věnovat. Ale společenská stránka je daleko svízelnější než způsob výuky. Osobní kontakt nenahradíte,“ řekl Mihulka. Podle ředitele jsou studenti technického oboru zvyklí pracovat systematicky a distanční výuka pro ně většinou není komplikací.

Také chod Univerzity Pardubice pandemie velmi výrazně změnila. Převažující distanční výuka pro zhruba 7000 studentů trvá rovněž téměř rok. Už od jara pomáhá studentům i krizová linka. Využily ji stovky mladých lidí.

„Bezkontaktní výuka má vážný dopad na psychiku studentů. Řeší nejen problémy s výukou na dálku, ale také obavy z možného onemocnění, vlastní nemoc nebo vyrovnání se se ztrátou blízkých, kteří zemřeli v důsledku pandemie,“ řekla mluvčí školy Martina Macková.

Škola proto spustila kampaň Mít se na co těšit, která i speciální grafikou oslovuje studenty na sociálních sítích pozitivními zprávami a školními novinkami. „Například jsme nabídli všem studentům, kteří přijedou na zkoušku nebo zápočet či konzultaci, univerzitní perníček pro radost. Studenty také na začátku letního semestru osloví přímo jejich fakulty a děkani speciálními videi,“ řekla Macková.

Náměstek primátora Rychtecký se domnívá, že školy by se měly otevřít co nejdříve, když se zajistí bezpečné prostředí. „Cesta pravidelného neinvazivního testování se zdá jako logická. Osobně na jednáních s Ministerstvem zdravotnictví tlačím na to, aby byli zaměstnanci škol co nejdřív očkovaní. V současnosti mapujeme ve spolupráci s řediteli počty zájemců o očkování,“ řekl Rychtecký.

Reklama

Doporučované