Hlavní obsah

Skončí poslední gerilový konflikt v Kolumbii? Vláda začala vyjednávat s povstalci

Začaly mírové rozhovory mezi kolumbijskou vládou a Vojskem národního osvobození.

 

Reklama

Předchozí mírové rozhovory úspěšné nebyly.

Článek

V ekvádorském hlavním městě Quitu v úterý začaly mírové rozhovory mezi kolumbijskou vládou a povstaleckou skupinou Vojsko národního osvobození (ELN). Cílem jednání je ukončit padesátiletý ozbrojený boj ultralevicových povstalců, poslední gerilový konflikt v Kolumbii.

Kolumbijský ministr zahraničí Juan Fernando Cristo na Twitteru vyjádřil naději, že povstalci se po desetiletích bojů skutečně odhodlají složit zbraně a budou o dosažení svých cílů usilovat mírovými prostředky. „Bez odpuštění nebude v zemí mír," napsal.

ELN, která má asi 2 000 bojovníků, zařadily Spojené státy i Evropská unie na seznam teroristických organizací.

Kolumbie a Vojsko národního osvobození začaly vyjednávat mír v Quitu.

Skupina vznikla v roce 1964 a inspirovalo ji vítězství revoluce na Kubě. Zaměřovala se na útoky proti ropnému průmyslu či únosy politiků a cizinců. Členové ELN s vládou jednali o míru už v letech 2002 až 2007, rozhovory ale tehdy ztroskotaly podle ELN na „odlišných koncepcích míru a metodách jeho dosažení".

Nynější jednání přichází několik měsíců poté, co vláda uzavřela mírovou dohodu s Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), což je s více než 6 000 bojovníky největší gerila v zemi. Zhruba čtyři pětiny z nich jsou nyní podle EFE již v tranzitních zónách, kde se bude v příštím půl roce odehrávat jejich odzbrojování pod dohledem mezinárodních pozorovatelů.

Reklama

Doporučované