Hlavní obsah

Skotská premiérka čelí výzvám k rezignaci. Ve hře je referendum o nezávislost

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Reklama

Skotsko čekají v květnu důležité parlamentní volby. Kromě nového obsazení Holyroodu, tamního parlamentu, se hraje i o vypsání referenda o skotské nezávislosti. To, byť má stále většinovou podporu, je ale nyní v ohrožení.

Článek

Může za to situace, do níž se dostala šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová. Ta do květnového hlasování ještě nedávno mířila s vysokou podporou voličů ve Skotsku a popularitou napříč Spojeným královstvím.

Na začátku února vyšla z celostátního průzkumu agentury Opinium jako nejoblíbenější lídryně mezi všemi šéfy britských politických stran. U svých voličů i široké veřejnosti.

Sturgeonová v minulosti – k velké nechuti britského předsedy vlády Borise Johnsona – opakovaně slíbila, že se pod jejím vedením Skotsko odtrhne od zbytku Velké Británie a připojí zpět k Evropské unii.

V předvolebních průzkumech si podle britské BBC její Skotská národní strana dlouhodobě udržovala v průměru 54procentní podporu. Idea skotské nezávislosti, jež je se Sturgeonovou momentálně spjatá, pak podporu 56procentní. Čísla ale v posledních dnes klesají, což může být pro potenciální referendum o odtržení od Spojeného království klíčové. A první ministryně čelí výzvám k rezignaci.

Holyrood totiž vyšetřuje způsob, jakým skotská vláda řešila kauzu expremiéra Alexe Salmonda kvůli obvinění ze sexuálních útoků na devět žen. Těch se měl dopustit ještě jako předseda vlády v roce 2013.

Soud ho loni v březnu zprostil viny – Salmond už tehdy tvrdil, že jsou obvinění vykonstruovaná a mají politický účel. Ještě předtím požádal o soudní přezkum vyšetřování, které proti němu vedla vláda Sturgeonové. Ta potom přiznala, že nejednala zcela podle předpisů a Salmondovi vyplatila náhradu za právní poplatky. Šlo o více než půl milionu liber z peněz daňových poplatníků.

Konzervativci ke Sturgeonové: Rezignujte!

Podle důkazů, které v posledních dnech vypluly na povrch, přitom skotský kabinet od svých právních poradců věděl, že nemá velkou šanci tažení proti Salmondovi vyhrát. Vypovídají o tom dokumenty, které pod pohrůžkou hlasování o nedůvěře vládě od skotských konzervativců zveřejnil vicepremiér John Swinney v úterý.

Salmond kvůli tomu Sturgeonovou podle listu The Guardian obvinil, že porušila kodex skotských premiérů. A skotští konzervativci rovnou vyzvali šéfku kabinetu k rezignaci.

Zvláštní parlamentní výbor v posledních týdnech shromažďuje i výpovědi různých svědků včetně Salmonda i manžela Sturgeonové, výkonného šéfa SNP Petera Murrella. Ve svém dlouho očekávaném výstupu Salmond uvedl, že proti němu bylo vedeno spiknutí řízené lidmi blízkými Sturgeonové – i jejím manželem Murrellem. Ti podle něj chtěli za každou cenu poškodit jeho pověst, ve hře podle něj byly i smyšlené důkazy.

Zda je to fakt, není jisté. Jasné už nyní ovšem je, že Sturgeonová neříkala v některých otázkách úplně pravdu. Mlžila před členy parlamentu například o tom, kdy se o vyšetřování Salmondových údajných sexuálních útoků dozvěděla. Jeden z členů vládního vyšetřovacího týmu se navíc se dvěma údajnými oběťmi dříve setkal a předal jim o vyšetřování informace.

Sturgeonová se k tomu vyjádřila ve středu dopoledne, kdy sama stanula před zvláštním výborem parlamentu. Uvedla, že se vláda snažila udělat správnou věc. A že představa, že by kdokoliv jednal se zlým úmyslem či jako součást spiknutí proti Salmondovi, je absurdní. „Jako premiérka jsem odmítla následovat ten prastarý vzorec, jenž umožňuje mocnému muži využít svou pozici a kontakty, aby získal, co chce,“ řekla.

Nepřímý boj o referendum

Pro Sturgeonovou je celá nynější kauza velmi nepříhodná. S jejím potenciálním odchodem z čela vlády a klesající podporou SNP celkově se vzdaluje i možnost odstřihnout se od Spojeného království.

Tedy něco, o co skotští nacionalisté bojují už od dob vlády Salmonda, jenž vypsal neúspěšné referendum o nezávislosti v roce 2014, po němž rezignoval. A lze ho považovat za mentora Sturgeonové. Tolik oblíbená politička za sebe ale podobně silnou náhradu ve straně nemá.

Sturgeonové nyní nehraje do karet ani to, že doteď s chutí kritizovala každý přešlap zejména zastánců brexitu v čele s šéfem britské vlády Borisem Johnsonem. Vlastní pochybení ji nakonec možná mohou – v zemi, kde se na politickou kulturu hledí – dohnat i k rezignaci.

Reklama

Doporučované