Hlavní obsah

Skripalově neteři podle BBC platí za vystupování v ruské státní televizi

Foto: 1tv.ru

Skripalová vystupuje v pořadu ruské státní televize.

Reklama

Měsíčně za vystupování v televizi Skripalová podle výplatní listiny dostává asi 41 tisíc rublů.

Článek

Neteři bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, který byl před čtyřmi měsíci v anglickém Salisbury vystaven nervově paralytické látce Novičok, už několik měsíců platí za vystupování v pořadu ruské státní televize Pervyj kanal. Za spolupráci se stanicí mohla získat stovky tisíc rublů, napsala ruská redakce BBC.

Viktorija Skripalová byla jedinou příbuznou Skripala, která po březnovém útoku na něj a jeho dceru Juliji vystupovala pravidelně v ruském televizním vysílání. Kontakt s nimi po jejich otravě přitom téměř neudržuje. Britské úřady Viktoriji v dubnu odmítly britské vízum vydat s tím, že žádost nesplňovala náležité požadavky. Podle některých zdrojů BBC se ale Londýn obával, že se Viktorija stala pěšákem Kremlu.

Z dokumentů, které sama Viktorija ukázala ruské redakci BBC, vyplývá, že je na výplatní listině společnosti OOO Direkt. Ta jí měsíčně vyplácí 115 tisíc rublů (asi 41 tisíc korun). Přestože podmínky smlouvy Skripalová komentovat odmítla, přiznala, že ve společnosti nemá žádné povinnosti a peníze získala pouze za vystupování v televizním vysílání.

„Nemohu o tom mluvit... Neřekla bych, že jsou to (mzda) vysoké sumy. Existují podmínky, se kterými jsem souhlasila. Pracuji pro televizi Pervyj kanal,“ řekla Viktorija. Vydělané peníze chce použít jako finanční zdroje pro další žádost o britské vízum, které jsou cizinci povinni doložit, dodává.

Pracovat pro televizi Skripalová údajně neplánovala, stanice Pervyj kanal ji ale sama oslovila. Ze smlouvy, kterou se společností na rok uzavřela, mimo jiné vyplývá, že Viktorija bude spolupracovat výlučně s touto televizí. Podle zdroje BBC blízkého Viktoriji jí televize zpočátku jednorázově vyplatila jeden milion rublů (zhruba 355 000 korun).

Společnost OOO Direkt je producentská firma, která pro zmíněnou televizní stanici natáčí populární talk show Nechte je mluvit. Smlouvu se Skripalovou vedení firmy zatím nekomentovalo.

Skripalová se v pořadu objevila celkem sedmkrát. Mluvila v něm mimo jiné o snaze jet do Británie i o údajném dubnovém telefonátu s Julijí Skripalovou. V jednom z posledních vystoupení dále hovořila o dalším rozhovoru se sestřenicí. Ta ji údajně obvinila z toho, že se kvůli angažovanosti Viktorije v televizi nemůže vrátit zpět do Ruska.

Na otázku, zda se nestala nástrojem ruské propagandy, prý Viktorija odpověď nezná. „Je to možné. Nemohu to vyvrátit... Všichni jsme se stali pěšáky v této hře,“ cituje BBC Skripalovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované