Hlavní obsah

Skupina Midi lidi vydala den po sobě dvě alba, písně se musí naučit hrát živě

Foto: Fléda klub

Ilustrační foto.

Reklama

Kapela Midi lidi nemožnosti koncertovat během pandemie koronaviru využila k natočení dvou alb. Nahrávky Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád a Heal The World, konečně! se v digitální podobě objevily 1. a 2. června.

Článek

Na přelomu července a srpna dostanou podobu vinylových dvojalb, na kterých vynikne jejich výtvarná stránka. „Jsme kapela hudebníků a výtvarníků, takže je to vlastně hudebně-výtvarný projekt. Tomu odpovídají grafická zpracování obalů našich desek a videa, na která dbají naši členové Tomáš Kelar a Magdalena Hrubá ve spolupráci s Martinem Kubátem,“ řekl frontman Midi lidi, hudebník, divadelník a filmový režisér Petr Marek.

Některé písně z nových nahrávek v těchto dnech kapela představuje na letním turné. Dnes vystoupí v rámci Open air koncertu v Rakovníku, dále se představí v Boskovicích, Veselí nad Moravou, Brně nebo ve Znojmě. Turné zakončí 7. srpna v Bratislavě.

„V létě budeme hrát několik nových písní a staré hity. Na podzim plánujeme klubové turné, na kterém bude v programu podíl novinek větší. Nejsme klasická kapela, která by zkoušela každý den, takže se teď budeme muset skladby z nových desek naučit,“ uvedl další člen Midi Lidi Prokop Holoubek. „Fungovali jsme on-line, posílali jsme si dema a sešli se ve studiu až po roce. Teď konečně zkoušíme a zjišťujeme, jak jsme špatní,“ dodal.

K novým nahrávkám Midi lidi vzniká v režii Pavla Borovičky video k singlu Láska není švédský stůl, v němž hlavní roli ztvární básník a herec Jaroslav Pížl. Jeho dokončení zdrželo režisérovo onemocnění. „V době, kdy měl vznikat klip a Pavel Borovička měl přebírat cenu Anděl za klip k písni Piš mi básně skupiny Bert & Friends, ležel doma s horečkou,“ vysvětlil Prokop. Posledním klipem Midi lidi tak zatím zůstává Hemenex. „Je to vlastně krátký film o tom, jak se mají lidé domluvit, i když to vypadá, že se na sebe mohou naštvat,“ podotkl Marek.

Toto téma se objevuje i na nových nahrávkách. „V textech se zamýšlíme nad tím, proč se nám všem vlastně děje, že se k sobě navzájem a k našemu okolí chováme pitomě, jak vznikají nedorozumění a jestli s tím může každý sám něco udělat, a tím pomoct sobě i druhým i vesmíru. Takže je tam pár návodů, které sám sobě kladu a horko těžko se snažím je dodržovat. Ale jako u každého manuálu: nikdy do něj nenapíšete všechno. A většinou v něm není to hlavní, co se popsat nedá. A to je dobře,“ sdělil Marek.

Texty Midi lidi často přinášejí závažnější myšlenky podávané humornou formou. „Téměř všechno myslíme vážně, jenom ta forma je pitomá. Pohybujeme se v žánru komedie na temná témata,“ konstatoval Marek.

Sestavu Midi lidi v současné době tvoří Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar, Markéta Lisá a Magdalena Hrubá. Skupina vytvořila hudbu k filmům Marka Najbrta Protektora Polski film, dokumentárnímu filmu Český mír a politické satiře Prezident Blaník režiséra Marka Najbrta. Za album Give Masterpiece A Chance! z roku 2016 byla nominována na cenu Anděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované