Hlavní obsah

Šlachta dostal milionovou injekci. Od podnikatele s bezpečnostními systémy

Foto: Hnutí Přísaha, Seznam Zprávy

Zakladatel a šéf Přísahy Robert Šlachta je také jedním z jejích velkých sponzorů. Hnutí daroval jako osoba 1,2 milionu korun.

Reklama

Majitel firmy Maxprogres Jiří Suchánek daroval Přísaze celkem milion a půl. Říká, že jeho podnikání se sponzorováním hnutí nesouvisí.

Článek

Hnutí Přísaha bývalého policejního velitele Roberta Šlachty si několik týdnů před volbami přilepšilo na transparentním účtu o milion korun. Tuto částku mu před několika dny věnoval brněnský podnikatel Jiří Suchánek.

Už v květnu daroval Suchánek Přísaze půl milionu. S celkovou částkou 1,5 milionu korun se tak stal jejím největším známým sponzorem jako fyzická osoba.

„Cítím, že je to správný směr, že to Šlachta dělá dobře. Věřím tomu, co říká,“ zdůvodnil podnikatel pro Seznam Zprávy.

„Pan Jiří Suchánek nejdřív Přísahu podpořil darem půl milionu korun a teď na finální část kampaně milionem korun. Je to proto, že chce spravedlivé Česko a věří myšlenkám Přísahy. Je to podnikatel z jižní Moravy, kde je lídrem kandidátky Robert Šlachta,“ uvedla mluvčí Přísahy Karolína Skrčená.

Suchánek je majitelem společnosti Maxprogres, která dodává bezpečnostní technologie, kamerové systémy a další zařízení pro ostrahu nebo požární ochranu. Mezi klienty firmy patří i některá ministerstva, Generální ředitelství cel nebo Středočeský kraj.

Přísaha, kterou založil Šlachta spolu s bývalými kolegy z policie, zdůrazňuje ve svém programu bezpečnostní témata. Podle Suchánka však jeho byznys s podporou Přísahy nesouvisí.

„Právě proto jsem peníze daroval jako soukromá osoba, není tam žádná vazba,“ zdůraznil podnikatel.

V oboru bezpečnostních technologií je Suchánek úspěšný. Jeho bývalá firma Tacticaware vyvinula laserový zabezpečovací systém, který chrání například české jaderné elektrárny před vzdušným útokem. Loni Suchánek prodal společnost Tacticaware švédské technologické skupině Hexagon.

Nejvyšší dar, a to tři miliony korun, Přísaze podle jejího transparentního účtu věnovala elektrotechnická firma ILV západočeského podnikatele Miloše Fürsta. Tutéž částku dostalo hnutí od Spolku Napřímo, kterému předsedá Šlachta. Tři miliony je maximum, co může strana nebo hnutí dostat od jednoho dárce za kalendářní rok.

Z fyzických osob je po Suchánkovi největším dárcem hnutí Šlachta s 1,2 milionu korun a místopředseda hnutí Tomáš Sochr, který věnoval milion. Přes dva miliony korun Přísaha dosud získala od drobných dárců.

Přísaha má podle některých průzkumů šanci, že v říjnových volbách dostane přes pět procent hlasů a dostane se do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované