Hlavní obsah

Slavia od Barcy nedostane 0:5. Coby dítě van Buren Kataláncům fandil, teď si proti Messimu věří

Mick van Buren pro Seznam o své někdejší vášni pro Barcelonu, boji s češtinou i o tom, že si Slavia v Lize mistrů věříVideo: Jiří Hošek

 

Reklama

Sám coby dítě nedaleko Barcelony bydlel a chodil s tatínkem na Kluiverta s Rivaldem. Nizozemský útočník je přesvědčený o tom, že sešívaní mají proti katalánskému velkoklubu šanci na dobrý výsledek. Kdo si vymění dres s Messim nebo Suárezem prý slávisté neřeší.

Článek

„Asi v 9 letech jsem s tátou viděl první zápasy Barcelony. Dobře si na to pamatuju, protože tam tehdy hrálo dost nizozemských hráčů, jako Kluivert, Reiziger nebo bratři de Boerové. Myslím, že tam tehdy navíc trénoval Van Gaal.” Tahle kombinace lákadel bohatě stačila k tomu, aby malý nizozemský hoch, který měl nad postelí nalepené plakáty Kluiverta a spol., propadl kouzlu Barcy. Za tu tehdy mimochodem válel taky Brazilec Rivaldo. „Pamatuju si, že jsem byl v sezóně 1999/2000 na zápasu Barcelony proti Valladolidu. Domácí vyhráli 4:0 a Rivaldo dal bláznivý gól nůžkami. To si ze svého dětství opravdu dobře pamatuju.”

Už od časů velkého Johana Cruyffa se datuje specifické pouto mezi katalánským velkoklubem a nizozemským fotbalem. V Barceloně se vystřídala spousta hráčů a trenérů ze země tulipánů. „Když Johan Cruyff přišel do Barcelony, stal se tím, kdo změnil její dosavadní pojetí na tzv. totální fotbal. Myslím, že se nizozemský fotbal stal katalánským způsobem myšlení,” říká v rozhovoru pro Seznam ambasador nizozemského fotbalu v Česku Mick van Buren.

Foto: Profimedia.cz

Gigant světového fotbalu, Nizozemec Johan Cruyff

Dušuje se, že při možná největším zápasu Slavie v posledních 10 letech nebudou on ani jeho kolegové z týmu „paralyzovaní“ přítomností superstars současného fotbalu. O někdejší náklonnosti k Barce ani nemluvě. „Myslím, že se člověk připravuje jako na každý jiný zápas. Na hřišti nemůžete být ohromení přítomností takových hvězd. To prostě není možné a taky se to nestane."

27letý Mick van Buren, který patří do stáje známého českého hráčského agenta Jiřího Müllera, se zaklíná, že ani získání dresu Messiho, Suáreze a spol. není pro sešívané rozhodně prioritou. „Vlastně ani nevím, jestli o tom už kluci mluví. Je to věc, která by se měla řešit po zápase. Pro mě je jednodušší domluvit se s nizozemským hráčem Barcelony Frenkiem de Jongem a získat jeho dres. Budu se ale koncentrovat na zápas a pak uvidíme, co se stane…”

Nizozemské křídlo si dobře vzpomíná, že když podepisovalo smlouvu s pražskou Slavií, kluboví představitelé slibovali vybudování týmu pro Ligu mistrů. Teď se tam sešívání skutečně dostali a vytáhnou do boje s Barcelonou. A nechtějí se souboje jenom zúčastnit.

Podle Micka van Burena je nejtěžším soupeřem ve skupině asi i po kondiční stránce Dortmund. „Barcelona je samozřejmě výborná technicky, skvělá s míčem. Myslím, že jsme proti ní schopní podat dobrý výkon. Jsem si jistý, že neprohrajeme třeba 0:5. Možná si to lidé myslí, ale podle mě můžeme něco uhrát,” uvádí odchovanec rotterdamského Excelsioru, který do Slavie přišel z prvoligového dánského Esbjergu.

Foto: Profimedia.cz

Mick van Buren slaví v zápase proti Seville v Evropské lize.

Kromě zabránění vysoké prohře si je Mick van Buren jistý ještě jednou věcí. Slávisté toho ve středu večer naběhají víc, než fotbalisté Barcelony. „Viděl jsem jeden ze zápasů v Lize mistrů a Suárez za 45 minut naběhal 4 kilometry. My za zápas naběháme 12 nebo 13 kilometrů. To je velký rozdíl,“ konstatuje usměvavý Nizozemec, který se už gólem Seville v prodloužení odvetného zápasu osmifinále Evropské ligy stačil zapsat do moderní historie Slavie. A nemusí to být určitě zápis poslední.

Na celý rozhovor s Mickem van Burenem se podívejte ve videu.

Reklama

Doporučované