Hlavní obsah

Slavné módní značky dluží miliony za nájem. Zničil je koronavirus

Foto: Profimedia.cz

V reakci na pandemii koronaviru uzavřela značka prodejnu na newyorském Manhattanu.

Reklama

Peníze docházejí i podnikatelům světového měřítka. Victoria's Secret se soudí o měsíční nájem v milionové hodnotě. Desítky milionů dluží i další světová značka, která působí i v Česku.

Článek

Napětí mezi nájemci a pronajímateli není zdaleka jen českou záležitostí, podobné problémy řeší i v jiných zemích a na mnohem lepších adresách.

Například americká společnost L Brands vlastnící slavnou značku spodního prádla Victoria's Secret, platila roky nájem za prostory obchodu v New Yorku, její problémy však gradovaly. A teď se přenesou až do soudní síně - a ne proto, že by ji žaloval majitel domu pro neplacení.

Naopak, módní společnosti se nelíbí, že by měla i v době pandemie a přísných opatření proti šíření viru platit vlastníkovi nemovitosti na Herald Square v New Yorku, ve kterém provozovala jeden z nejnavštěvovanějších obchodů světa, téměř milionový měsíční nájem - v dolarech, samozřejmě.

Firma, stejně jako mnoho dalších ve Spojených státech, se odkazuje na tzv. „vyšší moc“, která je mimo její kontrolu, a která jí brání v plnění smluvních závazků. Většina majitelů nemovitostí však uvedla, že pandemie se nepovažuje za událost vyšší moci a že nájemníci musí stále platit nájemné, i když je prodej menší nebo dokonce žádný.

Foto: Profimedia.cz

Obchod se spodním prádlem značky Victoria ́s Secret byl kvůli pandemii uzavřen.

L Brands za pronájem obchodu v centru Manhattanu platí měsíčně 938 tisíc dolarů za měsíc a podle agentury Bloomberg ho ročně navštíví více než dva miliony návštěvníků.

„Zaplatit měsíční nájem 938 tisíc dolarů za obchod, který byl celý měsíc zavřený, je zcela frustrující,“ uvedla ve stížnosti značka Victoria's Secret. „Frustrující je i současná doba, kdy je obchod otevřen. Je zde však mnoho bezpečnostních opatření, které provoz omezují. Zákazníci navíc riskují nákazu, která pro ně může znamenat i smrt,“ dodává.

V reakci na prohlášení zareagoval také majitel budovy, investiční společnost zaměřující se na kancelářské budovy a nákupní centra SL Green Reatly.

„Tento velký národní veřejně obchodovaný konglomerát využívá současné zdravotní a hospodářské krize pro svůj vlastní finanční zisk, než aby plnil své smluvní závazky z pronájmu - to vše na úkor základu daně z nemovitostí a fiskálního zdraví města New York,“ vzkázal Stephen B. Meister, poradce společnosti SL Green.

Mezi majiteli nemovitostí a pronajímateli v reakci na pandemii a zavřené obchody roste napětí už týdny. Jednou z dalších firem je společnost Bath & Body Works - rovněž z impéria L Brands. Ta provozuje obchod na newyorské Park Avenue South a bojuje se stejným pronajímatelem, investiční společností SL Green Reatly, se kterou se rozhodla soudit stejně jako Victoria's Secret.

Stephen B. Meister, poradce SL Green, v reakci na to sdělil, že pronajímatel nabídl oběma společnostem možnost odložit část jejich nájemného. S odvoláním na přístup společnosti L Brands, řekl, že „tento velký národní veřejně obchodovaný konglomerát“ nesplnil „své smluvní závazky z pronájmu“.

Společnost L Brands však není jediná, která se z povinnosti platit nájem snaží vyvléct. Například Wall Street Journal mluví dokonce o desítkách tamních nájemců, kteří kvůli dopadům koronaviru a omezeným příjmům oddalují své měsíční splátky nájmu.

Jedním z takových je například módní značka Gap. Simon Property Group , největší vlastník nákupního centra v zemi, totiž podal minulý týden žalobu proti této společnosti kvůli nezaplacenému nájemnému a dalším poplatkům, které podle něj činí 66 milionů dolarů.

Simon Property ve své stížnosti uvedl, že maloobchodník zadržel nájemné za duben, květen a červen. Soud neuvedl, o kolik obchodů značky jde, ale Simon Property měl podle dostupných údajů v prvním čtvrtletí letošního roku v provozu 412 obchodů provozovaných společností Gap ve svých budovách a nákupních centrech.

Společnost Gap uvedla, že je odhodlána spolupracovat s pronajímateli na nalezení „vzájemně přijatelných řešení a podmínek spravedlivého nájemného“.

„Je důležité si uvědomit, jak hluboký dopad má covid-19 na nákupní centra, která jsme nechali pro nás a naše zákazníky celé měsíce uzavřená,“ řekl Mark Daniel Snyder, manažer komunikace ve společnosti Gap.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako Victoria's Secret pobočky uzavírá i obchodní řetězec Gap.

Reklama

Doporučované