Hlavní obsah

Sledování Hry o trůny zdarma na internetu se nevyplácí. Z webů útočí malware

Stránky, na kterých mohou internetoví uživatelé zdarma sledovat Hru o trůny, jsou zavirované.Video: Zuzana Lachnitová, Youtube.com

 

Reklama

Výzkumníci z organizace Check Point zjistili, že jsou stránky, které nabízí zdarma ke zhlédnutí poslední sérii seriálu Hra o trůny, plné malwaru, skrze který se hackeři mohou dostat třeba k údajům o platebních kartách. Uživatelé navíc citlivé údaje hackerům dávají prakticky sami, aby se mohli na nejnovější epizodu dívat online zdarma.

Článek

Stránky, na kterých mohou internetoví uživatelé zdarma sledovat poslední sérii populárního seriálu z produkce HBO Hra o trůny, jsou zamořené viry a malwarem. Informoval o tom server The Independent s odkazem na organizaci Check Point, která se zaměřuje na bezpečnost na internetu.

Vyšetřovatelé zjistili, že celkem 42 serverů obsahovalo podvodné odkazy na první epizodu seriálu, které do počítače nainstaloval malware, nebo z uživatele vylákaly osobní údaje, či dokonce informace o platební kartě.

Fanoušci seriálu mají možnost všechny díly bezpečně zhlédnout na oficiálním webu HBO nebo na Now TV či Sky Atlantic. Všechny možnosti jsou ale placené, proto mnoho fanoušků hledá servery, na kterých jsou videa přidaná uživateli zdarma.

„Odkazy se dají najít v e-mailech, bannerech, na jiných webových stránkách nebo mezi reklamami na sociálních médiích. Místo toho, aby odkazy uživatele dovedly k seriálu, stáhnou mu do počítače malware,“ řekl pro The Independent jeden ze členů Check Point, „další odkazy pak uživatele nutí k poskytnutí osobních informací, které mohou být v budoucnu použité například k phishingovým útokům.“

Další způsob, jak se hackeři dostávají k osobním informacím fanoušků seriálu, je vytvoření falešných oficiálních stránek internetového obchodu, kde z uživatelů vylákají platební údaje. Podle odborníků navíc kliknutím na některé z odkazů pomáhají uživatelé hackerům těžit kryptoměny.

Hackeři sází na emoce. Vědí, že fanoušci se snaží seriál zhlédnout co nejdříve. I díky tomu jsou pak ochotní po vyzvání webu vyplnit svoje údaje či si vytvořit přihlašovací jméno a heslo, které se často shoduje s hesly do dalších, citlivých služeb, jakými je například internetové bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované