Hlavní obsah

Slova ovlivňují myšlení. Zkuste to pozitivně, oblíbení budete doma i u přátel

Slova ovlivňují myšlení. Zkuste to pozitivně, oblíbení budete doma i u svého okolí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pozitivní myšlení ovlivňuje nás. Pozitivní slova naše okolí. Začít bychom už měli doma, abychom zbytečně nestresovali naše děti. Pouhé záporné okřikování nikam nevede.

Článek

Je dobré si uvědomit, kdo a jak na nás působil v našem dětství. „Vyberte si v rodině někoho, s kým vám bylo dobře. Babička, dědeček, učitelka… A vzpomínejte na ně, proč vám s nimi bylo dobře. A zjistíte, že vždy jsou to lidé, kteří na vás byli laskaví, milí a měli na nás čas,“ říká psycholožka Anna Lukešová.

Rodiče by se podle ní měli naučit dávat příkazy bez slovíčka NE. Vynechat tak negativa tipu „nedělej“, „neskákej“, „nekřič“. Pokud dokážeme klidně k našemu dítěti promluvit, tak to pochopí mnohem snáz.

Naše chování ale ovlivňuje i naše přátelství. Mnohem raději totiž půjdete na kafe s člověkem, který vás pozitivně nabije, než s člověkem, který si bude pokaždé stěžovat na všechny křivdy světa.

„Měli bychom se zamyslet, jak mluvíme, protože tím působíme na naše okolí. A přenášíme negativní náladu nebo pozitivní. Člověk sám ale většinou sebereflexi nemá a cítí se neustále ukřivděný. Že mu neustále někdo ubližuje a že je nepochopený. Což není právě pozitivní přístup. Pozitivní člověk hledá způsob, jak věci změnit a jen si nestěžovat,“ vysvětluje psycholožka Lukešová.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované