Hlavní obsah

Slovenská Firo-tour zkrachovala

Foto: Profimedia.cz

Slovenská Firo-tour zkrachovala. Nepodařilo se jí získat smlouvu s žádnou pojišťovnou (ilustrační foto).

Reklama

Slovenská cestovní kancelář Firo-tour vyhlásila ke konci letošního roku úpadek. Klientům zaručuje, že peníze za zaplacené zájezdy nebo vouchery dostanou zpět nejpozději do šesti měsíců.

Článek

Firma to oznámila na svých webových stránkách s tím, že se jí nepodařilo získat novou smlouvu o pojištění proti úpadku s žádnou pojišťovnou. Ta stávající končí 31. prosince letošního roku.

„Nevzdali jsme se bez boje. Ještě před pár dny jsme se s nadějí obrátili na naši současnou pojišťovnu, která nám vždy byla spolehlivým partnerem, aby nám od příštího roku znovu poskytla pojištění proti insolvenci. Bez něho cestovní kancelář nemůže podnikat. Jak správně předpokládáte, neuspěli jsme, a to ani u jiných konkurenčních pojišťoven,“ oznámil klientům Marcel Siekel, obchodní ředitel slovenské Firo-tour.

Cestovní kancelář působila na slovenském trhu 20 let. Vyhlášení úpadku podle prohlášení vyhodnotila jako jediný způsob, jak klientům zaručit vrácení peněz.

„Koronakrize zasáhla všechny. Některé více, některé méně. Bohužel právě cestovní ruch postihla absolutně. I když jsme do poslední chvíle doufali, že to zvládneme, dnes se vztyčenou hlavou přijímáme porážku. Promiňte, že jsme to nezvládli,“ napsal Siekel.

Česká Firo-tour pokračuje bez omezení

Stejnojmenná cestovní kancelář působí i Česku. Její mluvčí ale klienty uklidňuje, že pro ně se nic nemění.

„Společnost Firo-tour ČR a. s. působí samostatně, je pojištěna u jiné pojišťovny, v činnosti pokračuje i nadále bez omezení. Smlouvy uzavíráme pro český a slovenský trh samostatně. Proto se situace slovenské Firo-tour nijak netýká českých klientů,“ uvedla pro SZ Byznys Lucie Frnochová, tisková mluvčí Firo-tour, páté největší cestovní kanceláře v tuzemsku.

Na konci léta kancelář požádala Městský soud v Praze o mimořádné moratorium na splácení dluhů a ten jí vyhověl, stejně jako například aerolinkám Smartwings. Společnosti tak získaly čas na jednání s úvěrujícími bankami.

Krize cestovního ruchu způsobená pandemií covidu-19 dopadla zásadním způsobem na velké i malé cestovní kanceláře. Do finančních potíží se cestovky dostaly nejen kvůli propadu prodejů zájezdů a omezení letecké dopravy, ale také kvůli krachům hotelů v zahraničí, například v oblíbených španělských letoviscích.

Reklama

Doporučované