Hlavní obsah

Slovenská policie provedla razii v zadlužené skupině Arca

Pavol Krúpa, jeden ze dvou hlavních aktérů sporu o pád Arca Capital.

Reklama

Krachující finanční skupina má stovky věřitelů.

Článek

Elitní jednotka (NAKA) slovenské policie provedla razii v prostorách zadlužené česko-slovenské investiční skupiny Arca Capital, která se dostala do potíží v souvislosti s koronavirovou krizí a její slovenská větev následně získala soudní ochranu před věřiteli. Informovala o tom slovenská televize Joj.

Arca policejní zásah potvrdila. Vyvolalo jej podle ní oznámení bývalého spolumajitele Pavola Krúpy, jenž nynější vedení skupiny dlouhodobě kritizuje a sbírá důkazy o poškozování firmy.

„Samotný zásah NAKA a zejména jeho provedení vnímáme tak trochu účelově. Uvědomujeme si ovšem, že v důsledku mediálního a společenského tlaku, který vyvolal Krúpa, musí policie prověřit všechny skutečnosti,“ uvedla podle Joj skupina. Policie razii zatím nekomentovala, podle firmy při ní nebyl nikdo zadržen.

Arca odmítla informace, že se dopouští poškozování svých věřitelů nebo že ze skupiny vyvádí majetek. Uvedla, že sám Krúpa je jejím významným dlužníkem.

Krúpova společnost dříve podala návrh na prohlášení konkurzu na mateřskou firmu společnosti Arca. Skupina podle slovenského tisku v minulosti vyplácela vysoké částky za poradenské služby a také v rámci skupiny převedla majetkové podíly ve firmách.

Skupina má stovky věřitelů. Slovenský premiér Igor Matovič v září řekl, že do směnek firmy Arca investovala 600 000 eur (15,8 milionu Kč) i jeho choť.

Většinový spoluvlastník Arcy Rastislav Velič dříve uvedl, že skupina v plné míře nevyplatí všechny své závazky v hodnotě stovek milionů eur. Dnes Arca oznámila, že plán vyplacení věřitelů hodlá představit zanedlouho.

Česká větev skupiny Arca Capital podle dřívějších informací o mimořádnou ochranu před věřiteli přišla.

Reklama

Doporučované