Hlavní obsah
Online

Zásah skončil, policie odvezla podezřelé z vraždy do vazby

Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová zemřeli 21. února 2018.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenská elitní policie zatkla dnes ráno osoby podezřelé z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. S informací přišel slovenský list Denník N, který se odvolává na zdroj z prostředí orgánů činných v trestním řízení. Slovenská policie na Facebooku zatím pouze uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti.

Článek

Slovenská elitní policie zatkla dnes ráno na jihu země ve městě Kolárovo osm osob podezřelých z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, informoval slovenský list Denník N s odvoláním na zdroj z prostředí orgánů činných v trestním řízení. Podle Denníku N by mezi zadrženými měl být i vykonavatel vraždy a lidé, kteří mu na místě pomáhali.

Slovenská policie na Facebooku zatím pouze uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti a že kvůli probíhajícímu vyšetřování nebude sdělovat žádné další informace až do vykonání odpovídajících procesních úkonů.

Investigativní novinářka Pavla Holcová komentuje aktuální situaci na Slovensku.Video: Seznam, Seznam Zprávy

„Momentálně probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony,“ dodala policie s tím, že více upřesní, jakmile to bude možné.

Také podle informací serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, může zásah souviset s vraždou reportéra a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podle Denníku N jsou mezi zadrženými patrně vykonavatel vraždy a osoby, které mu pomáhaly.

Nevěříme, že vraha dopadnou, tvrdí kolegové zavražděného novináře (Obzor Filipa Horkého 28. 2. 2018).Video: Seznam Zprávy

Oba mladí lidé byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Velká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla usmrcena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. V nedokončeném článku reportér psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou sdělovacími prostředky spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

  • Policejní zásah je u konce

    Dnešní mimořádný zásah elitní slovenské policejní jednotky NAKA ve městě Kolárovo je u konce. Z místa odjela kolona policejních aut. Na konci byla bílá dodávka Volkswagen Transporter, která vezla podezřelého Tomáše Sz.. Muž se nacházel v zadní části auta bez oken a nebylo možné ho vidět.

  • K dopadení vraha a jeho pomocníků nebyly použity satelitní snímky

    Dřívější zprávy o tom, že vláda Spojených států amerických poskytla satelitní snímky související se zatčením podezřelých z vraždy, jsou nepravdivé. V oficiálním vyjádření, které získal server Aktuality.sk, to uvedla vláda USA.

  • Policie jednoho ze zadržených naložila v poutech do bílé dodávky

    Spoutaný muž měl na sobě mikinu s kapucí. Podle serveru Aktuality.sk se jedná o Tomáše Sz., bývalého vyšetřovatele v Komárně. Policie nyní provádí prohlídku osobního automobilu Citroën Berlingo.

  • Milion eur, jako odměnu za dopadení pachatele, zatím nikdo nedostal

    Sumu, kterou slovenský expremiér Fico přislíbil jako odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatelů nebo objednavatelů vraždy, zatím nikdo nedostal. „Pokud se zjistí, že k dopadení, usvědčení a odsouzení pachatelů vedlo svědectví konkrétního člověka, bude mít nárok a slíbenou odměnu,” napsal slovenský úřad vlády.

  • Jméno jednoho ze zadržených se shoduje se jménem bývalého vojáka

    Jméno jednoho ze zadržených, Miroslav M., se shoduje se jménem muže, který sloužil v Ozbrojených silách Slovenské republiky od ledna 2013. Už více jak pět let není profesionální voják, potvrdila to pro Aktuality.sk tisková mluvčí slovenského ministerstva obrany.

  • Zadržení jsou pravděpodobně stále ve svých domech

    Podle serveru Aktuality.sk se v místě razie nacházela matka, sestra a švagr zadrženého Tomáše S. Všichni zadržení se pravděpodobně stále nacházejí ve svých domech, kde probíhá policejní kontrola.

  • Jeden ze zadržených má stejné iniciály jako bývalý šéf místní policie

    Iniciály jednoho ze zadržených se shodují s iniciálami bývalého ředitele obvodního oddělení policejního sboru v Kolárově. Informovala o tom TV Joj. Zda jde o stejnou osobu, policie nepotvrdila.

  • Peter Bárdy: Zatčení několika lidí důvěru v policii nevrátí

    Podle šéfredaktora serveru Aktuality.sk Petera Bárdyho zatčení několika lidí v kauze Kuciakovy vraždy nemůže vrátit důvěru veřejnosti v práci policie a soudů.

    Rozhovor s Peterem Bárdym, šéfredaktorem serveru Aktuality.sk.Video: Seznam Zprávy

  • Lipšic: Ve vyšetřování pomohla analýza elektronických dat

    Právní zástupce Kuciakovy rodiny, exministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic naznačil, že k posunu ve vyšetřování pomohla analýza elektronických dat. „V dnešní době je velmi těžké spáchat takovýto typ zločinu bez toho, aby pachatelé za sebou zanechali nějakou elektronickou stopu. Myslím tím různé kamerové záznamy nejen z měst a obcí, ale i ze silnic. Myslím tím buňky, které zaznamenávají provoz mobilů. V tomto případě šlo o analýzu obrovského množství dat,” řekl Lipšic novinářům s tím, že tak rozsáhlé vyšetřování se na Slovensku a možná i v tomto regionu ještě nevedlo.

  • Pachatelé si zřejmě vyhledali Kuciakův dům pomocí Google Street View

    Vyšetřovatelům při identifikaci podezřelých mohla pomoci i informace o IP adresách počítačů, které pachatelé použili k vyhledání Kuciakova domu pomocí služby Street View. Uvedla to slovenská TV Joj.

    Podle informací českého časopisu Respekt napomohly k dopadení vraha a jeho pomocníků také satelitní snímky z americké družice, která se shodou okolností pohybovala v době vraždy nad místem, kde byli dva mladí lidé zabiti. Následná analýza pohybu osob a automobilů prý pomohla vrahy odhalit.

  • Video: Policie zadržela osm lidí podezřelých z Kuciakovy vraždy

    Video: Reuters

  • Hlavní podezřelý Tomáš Szabo sdílel fotografie z výcvikového kurzu Evropské bezpečnostní akademie

    Zadržený Tomáš Szabo má na svém facebookovém účtu fotografii z výcvikového kurzu Evropské bezpečnostní akademie, která má výcvikové centrum v Polsku. Akademie poskytuje dvoutýdenní intenzivní výcvik ochrany VIP osob, který zahrnuje používání pistole a poloautomatické zbraně, píše Denník N.

    Foto: Facebook/TomasSzabo
  • Zásah začal v půl páté ráno za pomoci vrtulníku

    Podle deníku SME začal policejní zásah ve 4:27 ráno. Při akci byl použit policejní vrtulník. Hlavním podezřelým je Tomáš Szabi, který se do Kolárova údajně přistěhoval teprve před několika měsíci za svými rodiči, již ve městě pracují.

  • Jeden z podezřelých prošel výcvikem v Evropské bezpečnostní akademii

    Jeden z hlavních podezřelých, Tomáš Sz., zřejmě prošel výcvikem v Evropské bezpečnostní akademii. Píše to slovenský server Bumm.sk. Stejný server také uvedl několik dalších zkratek, které by mohly být iniciálami dalších zadržených. Jsou to MM, KJ, RM a TA.

    Foto: Facebook / Tomas Szabo

    Tomáš Szabo stojí uprostřed.

  • Vrchní žalobce žádá o zdrženlivost při vyjadřování se k případu

    Slovenský vrchní žalobce žádá zástupce poškozených, aby se kvůli probíhajícímu vyšetřování vyjadřovali zdrženlivě. „Jakmile to důkazní situace dovolí, bude prokuratura informovat veřejnost,“ uvedla mluvčí úřadu slovenské prokuratury Andrea Predajňová.

  • Fotografie ze zásahu

  • Druhý zásah měl proběhnout v domě bratrance jednoho ze zadržených

    Ve chvíli, kdy policisté vnikli do domu Tomáše S., probíhal podle serveru Pluska.sk další policejní zásah v domě jeho bratrance Miroslava. Ten měl v minulosti také pracovat jako policejní vyšetřovatel, údajně působil i v bezpečnostní agentuře a věnoval se bojovým uměním.

  • Slovensko není nefunkční díra, říká předseda parlamentu

    „Postup policie v tomto ohavném případu ukazuje, že Slovensko není nefunkční díra. Věřím, že se policii podařilo zadržet skutečné vykonavatele popravy a že také vypátrá i objednavatele vraždy,“ uvedl v reakci na zadržení osmi podezřelých předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko.

  • Kuciakova rodina o plánované akci věděla

    Kuciakův otec Josef pro server Aktuality.sk potvrdil, že rodina o plánované akci policie z různých náznaků věděla, neznala pouze přesné datum a čas.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy