Hlavní obsah

Slovensko zpřísnilo opatření. Česko zařadí mezi rizikové země

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z Bratislavy

Reklama

aktualizováno •

Slovenské úřady vydaly zpřísňující pravidla pro Bratislavu a okolí, zařadily také Českou republiku na seznam rizikových zemí. Dnešní Středoevropský deník se zabývá například i výsledkem voleb v Severním Porýní-Vestfálsku.

Článek

Slovensko vyřadilo ČR ze seznamu bezpečných zemí

Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský Ústřední krizový štáb. Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 72 hodin nebo na Slovensku nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit test.

Povinnost předložit výsledek testu či nastoupit do karantény se podle Kluse nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Stoupající počet nakažených v Bratislavském kraji vyvolal vlnu nových opatření, která vstoupila v platnost dnes ráno. V Bratislavě a jejím okolí (okresy Senec, Pezinok a Malacky) jsou nově zakázány všechny kulturní, sportovní či společenské události, kterých by se účastnilo více než 100 lidí (venku) a více než 50 lidí ve vnitřních prostorech. Výjimku mají jen akce, kde mají všichni účastníci negativní PCR testy.

Veškeré hromadné akce jsou pak zakázány od 11 hodin večer. Omezit provoz musejí ve stejné oblasti i plovárny a koupaliště, které mohou fungovat pouze s padesátiprocentní kapacitou. Od 23 hodin budou uzavřeny i restaurace, bary či diskotéky. Lidé také nebudou moci navštěvovat své blízké v lůžkových zdravotnických zařízeních.

Vyhláška obyvatelům nedoporučuje, aby pořádali rodinné oslavy či posezení, radí jim naopak nechat se očkovat proti chřipce a bakteriálním pneumoniím. Výše zmíněné restrikce platí až do odvolání.

„Data sice potvrzují, že epidemiologická situace v Bratislavě je vážná, faktem ale je, že toto opatření má vážné dopady na tisíce lidí v Bratislavě, kteří pracují v oblasti kultury, sportu a dalších sektorech,“ citoval server aktuality.sk bratislavského primátora Matúše Valla. Primátor si postěžoval, že dnes vyhlášené opatření s městem nikdo nekonzultoval.

Polsko: 15 mrtvých za den

Nové statistiky ohledně koronaviru zveřejnilo v pondělí Polsko. V celé zemi zaznamenali zdravotníci za posledních 24 hodin 377 nových případů nemoci covid-19, nejvyšší počet byl v Mazovském vojvodství (61). Patnáct lidí pak nemoci podlehlo, nejmladší byla 63letá žena v obci Lipsko, nejstarší pak stoletá žena v Augustówě. Polské úřady zveřejňují vždy věk, pohlaví a místo úmrtí.

Ministerstvo zdravotnictví také uvedlo, že v nemocnicích je nyní 1972 pacientů s covidem-19. 87 pacientů je připojených na ventilátor.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v rozhovoru pro DGP uvedl, že epidemiologická situace v zemi je stabilizovaná, i když to rozhodně neznamená konec pandemie. Pokud přijde nárůst nakažených, očekává ho začátkem října. O uzavření škol neuvažuje, vláda je připravena použít spíše regionální omezení. Ministr vysvětlil, že se nyní méně testuje (za poslední den 14 tisíc testů), protože se úřady snaží o cílenější testy. Naléhal také na občany, aby se nechali očkovat proti chřipce - v Polsku se v posledních letech poptávka po očkování pohybovala jen mezi dvěma až třemi procenty, což je oproti západním zemím velmi málo.

Rakousko bojuje proti druhé vlně přísnějšími pravidly

Rakousko v sobotu zaznamenalo 869 nových případů koronaviru, což byl v zemi nejvyšší nárůst nově nakažených během 24 hodin od března. Kancléř Sebastian Kurz den poté prohlásil, že Rakousko se potýká s druhou vlnou. „Jsme svědky začátku druhé vlny,“ řekl Kurz a vyzval lidi, aby dbali na dodržování sociálního distancování a další opatření. Výzvu Kurz doplnil varováním, že pokud bude počet případů dál stoupat, vláda může přijít s dalšími omezeními. Tvrdé karanténě i zavření obchodů a restaurací se ale Kurz chce vyhnout.

V Rakousku přitom už od dnešní půlnoci platí celá řada nových přísnějších opatření. Rozhlasová stanice ORF na svém serveru píše, že v supermarketech, obchodech, celém sektoru služeb i ve školách mimo třídy musí mít každý zakrytá ústa a nos. Roušku mohou odložit zákazníci restaurací poté, co usednou ke stolu, obsluha ji mít musí. Venkovní akce bez zvláštních povolení jsou nově opět omezeny na maximální kapacitu 100 lidí a vnitřní akce na 50 osob. Se zvláštní bezpečnostní koncepcí včetně přidělených sedadel s rozestupy lze uspořádat akci maximálně s účastí 3000 lidí venku a 1500 lidí uvnitř.

Dnes odpoledne má také zvláštní komise rozhodnout změny v rakouském semaforu. Kurz už minulý týden řekl, že chce, aby bylo hlavní město Vídeň přesunuto ze žluté do oranžové zóny.

Po sobotním vysokém přírůstku nakažených u našich jižních sousedů následovaly co do počtu nově nakažených dva výrazně slabší dny. V neděli Rakousko zaznamenalo přes 460 nově nakažených, v pondělí zatím přes 380.

Maďarsku zavření hranic nepomáhá

Maďarské úřady v sobotu zaznamenaly rekord v počtu nově nakažených, když denní nárůst přesáhl 900 případů. Současné tempo šíření nákazy v Maďarsku dalece přesahuje čísla z jara. Původní rekord z dubna činil něco přes 200 nových případů, od 31. srpna, kdy byl poprvé překonán, počet nově nakažených pod toto číslo až na dvě výjimky nikdy neklesl.

V neděli Maďaři oznámili přes 480 nově nakažených a v pondělí přes 840. Vláda apeluje hlavně na nošení roušek v obchodech a hromadné dopravě, plošné zavírání škol neplánuje.

Orbán v pátek v maďarském rozhlasu řekl, že druhá vlna pandemie covidu-19 vyžaduje jinou strategii než ta první, kvůli které silně utrpěla ekonomika země. Cílem je podle něho udržet hospodářství v chodu a zároveň ochránit ohrožené skupiny obyvatelstva. „Nemůžeme si dovolit, aby virus zemi znovu ochromil,“ řekl Orbán.

Maďarsko už od 1. září funguje v režimu s až na výjimky zavřenými hranicemi. Dosavadní vývoj nasvědčuje tomu, že větší roli než zavlečení nákazy ze zahraničí hraje domácí šíření.

CDU udržela pozice, rostou Zelení

Komunální volby v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku vyhrála s 34 procenty Křesťanskodemokratická unie (CDU), která by si tak měla udržet stávající pozice. Pro tamního premiéra Armina Lascheta (CDU) to znamená posílení jeho vlivu před prosincovým stranickým sjezdem, na němž si CDU bude volit nové vedení. Laschet se chce postavit do čela CDU a v příštím roce jít do celoněmeckých parlamentních voleb jako kancléřský kandidát strany.

Laschet očekávané vítězství v komunálních volbách označil také za potvrzení správnosti svého přístupu k boji proti koronaviru. Zemský premiér patřil k zastáncům liberálního přístupu a brzkému uvolňování, později byl ale nucen kvůli nákaze na jatkách některé oblasti opět uzavřít.

Na druhém místě skončili s 24 procenty hlasů sociální demokraté (SPD). Pro sociální demokraty to bude znamenat ztrátu dosavadního komunálního vlivu, a to ve prospěch Zelených. Ti získali 20 procent hlasů, což je oproti výsledku z roku 2014 s 11,7 procenta hlasů výrazný růst.

Reklama

Související témata:

Doporučované