Hlavní obsah

Slovenští absolventi vysokých škol v Česku čelí exekucím. Kvůli nedoplatkům za svoz odpadu

Slovenští studenti čelí exekucím kvůli svozu odpadu.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tisícové dluhy i exekuce. Stovky Slováků, kteří studovali v Česku, čelí problémům kvůli nedoplatkům za svoz odpadu. O vymáhané částce se dozvěděli úplnou náhodou až po letech. Varovné dopisy jim totiž chodily na kolej, kde měli v době studia hlášený přechodný pobyt. Problém zatím zjistila olomoucká a brněnská univerzita.

Článek

Příběh slovenských studentů se odehrál podle jednoho scénáře. Odjeli do Česka na přechodný pobyt za účelem studia. A každý rok museli dodat potvrzení o studiu. Když studium dokončili, odstěhovali se a měli za to, že jim přechodný pobyt zanikl. Jak ale upozornil slovenský server Aktuality.sk, mezitím jim narůstaly dluhy.

„Minulý rok, tuším, že v říjnu, se mě kamarádka a současně bývalá spolužačka ptala, zda jsem si odhlásila přechodný pobyt v Olomouci. A já říkala, že ne, že to bylo automaticky odhlášené. Pak jsem ale volala na magistrát a tam mi řekli, že mám dluh ve výši 6600 korun,“ uvedla jedna z bývalých studentek univerzity Zuzana Nudzajová, která už svůj dluh vůči městu splatila.

Varovné dopisy nedorazily k adresátovi

Někteří studenti se ale o problému dozvěděli až ve chvíli, kdy byla zahájena exekuce. Varovné dopisy jim stejně jako absolventce Zuzaně Nudzajové chodily na kolej, kde měli hlášený přechodný pobyt.

Podle autora slovenské reportáže Michala Badína jde odhadem o čtyři stovky studentů a přibližně 70 exekucí. Přesný počet ale není možné zjistit. Olomoucká univerzita se k seznamu dlužníků z řad absolventů nedostane. Magistrát jim ho kvůli ochraně osobních údajů nemůže poskytnout.

„Magistrát města Olomouce nemůže hodnotit, u koho nastala chyba. Z pohledu zákona nastala chyba u osoby, která si zřídila přechodný pobyt na agendě azylové a migrační politiky a tento pobyt pak řádně neukončila. Otázkou je, zda není chyba i v samotné formulaci zákona, kdy odbor azylové a migrační politiky nezruší pobyt osobě, přestože tato má již neplatné doklady a s odborem nekomunikuje,“ sdělil pro Seznam.cz mluvčí primátora Michal Folta s tím, že přesný počet studentů, včetně těch bývalých, není možné zjistit.

Pracovní skupina

Prorektor Univerzity Palackého v Olomouci Petr Bilík tvrdí, že univerzitu na problém upozornili už v roce 2015 někteří absolventi. „Bezprostředně poté vznikla pracovní skupina univerzity se zástupci města. V roce 2016 nás ujistili, že věc bude vyřešená, a měli jsme za to, že celá situace je víceméně uzavřená ve prospěch studentů,“ uvedl.

Exekuce z loňského roku proto byly velkým překvapením. A jak se ukazuje podle zjištění Televize Seznam, problémy se nevyhnuly ani slovenským absolventům studujícím v Brně. Masarykova univerzita ovšem také nemůže ve spolupráci s městem zjistit, jací absolventi teď mají problém, a varovat je.

„Na druhou stranu jsme se snažili vytvořit informační kampaň pro studenty, aby o tom věděli,“ sdělila mluvčí brněnské univerzity Tereza Fojtová. Je ale docela možné, že někteří slovenští absolventi o svých dluzích pořád nevědí.

Reklama

Doporučované