Hlavní obsah

Slovenští soudní lékaři zpochybňují postup policie při vyšetřování vraždy novináře a jeho snoubenky

Co vadí soudním lékařům? Zpochybňují především to, že na místo činu nebyl povolán expert z jejich branže.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Upozornili, že na místě činu prováděl ohledání nikoli expert z oboru soudního lékařství, ale pouze lékař s certifikátem. Policejní prezident Tibor Gašpar trvá na tom, že se chyba nestala.

Článek

Slovenská společnost pro soudní lékařství (SLS) vydala v sobotu oficiální stanovisko, ve kterém se vyjadřuje k absenci soudního lékaře na místě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Šéf odborné společnosti Boris Ťažký uvedl pro TASR, že soudní expert je mimo jiné specialistou na určování času smrti a dokáže nejlépe posoudit použité násilí.

Policejní prezident Tibor Gašpar ovšem trvá na tom, že policie nepochybila, když k ohledání přizvala lékaře vybaveného pouze certifikátem, že absolvoval několikahodinové proškolení. A řekl, že někdy je pro vyšetřování prospěšné, když soudní lékař „není ve styku s místem činu”.

Podle soudních lékařů však Gašpar těmito slovy jen kryje profesionální selhání policie. Zároveň se dopouští dehonestace soudního lékařství jako medicínského oboru, píše k tomu server Aktuality.sk, pro který zavražděný Kuciak pracoval.

Boris Ťažký zdůraznil, že bezprostřední informace z místa činu jsou pro vyšetřujícího lékaře při pitvě nenahraditelné při vypracování znaleckého posudku. „Přítomnost soudního lékaře na místě činu proto považujeme za nanejvýš potřebnou a opodstatněnou elementární logikou samotného vyšetřování. Není proto možné soudního lékaře z odborného hlediska nahradit lékařem s jinou specializací,” uvádí soudní lékaři ve svém stanovisku.

Reklama

Doporučované