Hlavní obsah

Slučování nemocnic v Brně není na stole, uťal obavy ministr Blatný

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný byl ještě v říjnu náměstkem ve FN Brno.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v Brně uklidnil znepokojené lékaře a zdravotníky. Slučování dvou fakultních nemocnic nechystá.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestraník za ANO) odmítl slučování dvou brněnských fakultních nemocnic. Úvahy o fúzi FN Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny před čtrnácti dny oživil jeho bývalý šéf z „bohunické“ nemocnice Jaroslav Štěrba. Podle něj si obě zařízení v některých oblastech zbytečně konkurují. Dvě fakultky celkově zaměstnávají přes devět tisíc lidí.

Proti oživené vizi, kterou už v minulosti marně prosazovali dva ministři, se ale v Brně vzedmula vlna odporu. V menší nemocnici u svaté Anny koluje petice proti spojování špitálů. Kritické hlasy zaznívaly i z bohunického špitálu. „Byl jsem znepokojen peticemi. Vznikla neopodstatněná obava o existenci nemocnice u svaté Anny. Není žádné takové zadání. Udělám vše pro to, abych obavy rozptýlil. Není ohrožená existence ani jedné z nemocnic,“ uvedl ministr.

Podle něj je ale potřeba posílit spolupráci obou špitálů ne cestou spojování, ale společnými řešeními. V regionu chybí lůžka akutní i následné péče.

V pátek odpoledne se Blatný doma v Brně sešel se zástupci obou nemocnic, Masarykovy univerzity, města i kraje. V regionu fungují špitály s krajskými, městskými, armádními, církevními nebo soukromými zřizovateli. „Jejich zájmy se často rozcházejí a vůbec nespolupracují. Kooperace je velmi složitá,“ postěžoval si ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Právě on před více než dvěma týdny na schůzce s protějškem ze svaté Anny Vlastimilem Vajdákem znovu otevřel téma většího propojení obou zařízení. Téma jejich hovoru uniklo na veřejnost a spustilo lavinu odmítavých reakcí. Zaměstnanci od svaté Anny iniciovali petici. „Eskalaci vnímám jako zbytečnou, nešťastnou a neodůvodněnou. Zbytečně se to vyhrotilo,“ řekl Štěrba.

Podle něj je potřeba vnímat, že se zdravotnictví dynamicky vyvíjí. „Umím si v budoucnu představit redukci náčelníků, nebo přeskupování personálu,“ dodal s tím, že rozhodně nehrozí zavírání klinik nebo omezování zdravotní péče.

Vajdák souhlasí, že je třeba spolupráci prohlubovat. „Je pro ni prostor v některých společných nákupech, ve sdílení outsorcingových služeb,“ řekl Vajdák.

Úvahy o sloučení dvou nemocnic už v minulosti řešili ministři Leoš Heger (TOP 09) či Tomáš Julínek (ODS), ale vždy narazili na odpor zaměstnanců.

Při pandemii koronaviru nevidí prostor pro slučování nemocnic ani rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. „Není na stole nějaké zásadní překreslování mapy fakultních nemocnic. Je to o lidech, aby si více sedli a povykládali si o spektru péče v nemocnicích,“ dodal.

V budoucnu by však uvítal úplně nový model řízení a transformaci špitálů do univerzitní nemocnice. To si však žádá mnohem více času i změnu zákonů. „Za mě je to nejlepší varianta a třeba k ní někdy dojde,“ sdělil Bareš.

Pod nemocnici u svaté Anny spadá také Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC). Jeho další fungování také aktéři v pátek řešili. Ministr přislíbil, že zařízení dostane pro příští rok od resortu 130 milionů korun. Bude také třeba vyjasnit fungování jednotlivých výzkumných týmů. „Základní výzkum je třeba převést v dohledném horizontu pod Masarykovu univerzitu, naopak klinický výzkum ke svaté Anně,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované